Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Üç aylık dönemlerde muhtasar beyanname düzenlenirken, kira makbuzu olsun olmasın kira ödemesini beyannamede gösteriyorum. Yani kirası ne kadar ise ödemiş veya ödememiş; beyannamede gösteriyorum.
Ancak muhasebe fişlerini işlerken makbuz ne zaman gelmişse o zaman kira ödemesi yapılmış diye gösteriyorum. Dolayısıyla da muhtasar ödemesi yapılğı zaman tahsilat makbuzunu işlediğimde hesap kapanmıyor.
Yani belki bir aylık kira ödemiş o üç ay içinde... Ama tahsilat makbuzunda 3 aylık stopaj yatmış oluyo. Oysa ki sadece bir aylık kira ödemesi tahakkuk etmiş... Yani tahakkkuk ile tahsil kayıtları birbirini tutmuyor.
Yanlış uygulama yapıyorsunuz, GMSİ tahsil usulune tabidir. Yani ödendiği zaman tahakkuk eder. Diyelim ki siz bir yıllık kira ödediniz tamamını stopajını tek seferde yapıp beyan etmelisiniz.
Aksine 4 ay geçti ama kira ödeyemediniz o zaman da stopaj tahakuku yapmayacaksınız.