Kira Ödemeyen Kiracılar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan adcetin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bilindiği gibi kira ödemeleri işyerlerinde sınır olmaksızın bankadan yapılacak. Konu ile ilgili tereddüde düştüğümüz bir iki noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

1. Durum. eşinin babasının dükkanında işyeri açanlar. Bunların kira kontrotları göstermelik yapılıyor. Ve bunlar nakdi olarak dükkan sahibi olan yakınlarına hiç bir ücret ödemiyorlar. Bugüne kadar stopajları da belli bir rakam üzerinden gösteriliyordu. Şimdi Bunların durumu ne olacak.

2.Durum. Dükkan sahibi şirket ortakları. şirket ortağı olup aynı şirketi kendi dükkanında çalıştıranlar.

bilgi paylasımlarınızı bekliyorum.

Not: Lütfen başlık açmadan önce Forum Kuralları'nı okuyunuz. Forum'da büyük harflerle başlık ve mesaj içeriği yazmak yasaktır.

Ynt: Kira Ödemeyen Kiracılar

Kurallara uyulacak. Ya da her ay için hem mal sahibi, hem de kiracı ayrıca ceza ödeyecek.

Zaten bu uygulamanın en önemli amaçlarında biri de bu tarz vergi kayıplarını engellemektir.

İyide bu bi vergi kayıbı değil. ( 1. durum) bu insanlar kira ödemiyorlar. aslında bugüne kadar devle fazladan vergi bile aldı bunlardan. ödenmeyen kiranın stopajını ödediler.

Vergi dairesinden aldığım bi görüse göre böyle durumda olanlar vergi değeri üzerinden emsal kira bedelini stopaj ödemesi olarak göstermeleri yeterli oluyormuş. banka ödemesine gerek yok dediler.

Ha o zaman iş değişir. Bu durumda bedelsiz sözleşme yapılır. Mal sahibi emsal rayiç bedel üzerinden vergi öder.

nguroy ' Alıntı:
Ha o zaman iş değişir. Bu durumda bedelsiz sözleşme yapılır. Mal sahibi emsal rayiç bedel üzerinden vergi öder.

bedelsiz sözleşme yapılırsa kiracı stopaj ödermi ?

Emsal Kira Bedeli kadar kira gösterip stopajının yatırılması gerekir. Emsal Kira Bedelini Belediyeden emlak vergisi değerini baz alarak bulabilirsiniz. Emsal Kira Bedeli Emlak Değerinin %5 inden az olamaz.

Görüşleriniz için çok teşekkür ederim.

Anladığım kadarıyla durumu yukarıda anlatılan gibi olanlar belediyeden vergi değerini gösterir bir belge alıp bu belgedeki değerin yüzde 5 ini yıllık emsal kira olarak bildirecekler ve buna göre stopaj ödemesi yapacaklar. Bu uygulamaya göre de bankaya herhangi bir ödeme yapmalarına gerek kalmayacak. Diğer taraftan mülk sahibi bu bedel üzerinden gmsi ile kndi gelirini beyan edecek ve stoajı ödendiği için kira gelirinden herhangi bir vergi doğmayacak. sadece beyanname ile bunu bildirmiş olacak. w

Yanlış mı anladım acaba. ?

adcetin ' Alıntı:
Görüşleriniz için çok teşekkür ederim.

Anladığım kadarıyla durumu yukarıda anlatılan gibi olanlar belediyeden vergi değerini gösterir bir belge alıp bu belgedeki değerin yüzde 5 ini yıllık emsal kira olarak bildirecekler ve buna göre stopaj ödemesi yapacaklar. Bu uygulamaya göre de bankaya herhangi bir ödeme yapmalarına gerek kalmayacak. Diğer taraftan mülk sahibi bu bedel üzerinden gmsi ile kndi gelirini beyan edecek ve stoajı ödendiği için kira gelirinden herhangi bir vergi doğmayacak. sadece beyanname ile bunu bildirmiş olacak. w

Yanlış mı anladım acaba. ?

Bütün sorunların cevabı evet. Tek sorun kira ödemeleri emsal kira bedeli üzerinden banka aracılığıyla ödenecek.

Merhaba

Emsal kira bedeli üzerinden kontrat yapılacak, yani bu hiçbir şeyi değiştirmez. Ödemelerde yine banka aracılığıyla yapılacak.

Saygılar.

Yanlış anlıyorsunuz. Kira ödemeyen stopaj da ödemez. İki kavramı karıştırıyorsunuz.
Ben evimi yeğenine büro olarak kullanması için verip kira almıyorsam.Yeğenimle kira sözleşmesi yapıcam, bedelsiz olduğunu da yazıcam.
Sonra yıl geçip de beyanname verme zamanı gelince ben kendi adıma gmsi beyanı düzenleyip, emsal bedel üzerinden vergi vericam.

emsal -> Benzer, eş, denk, örnek demektir. Fililen kira ödemesi olmayan bir yer için bankadan ödemede stopajda olmaz. Vergi kanunları gereği bazı bedelsiz kiralar için emsal kira olarak adlandırılan emlak vergi değerinin %5'den aşağı olmayan bir rakam belirlenir ve bu rakam beyan sınırlarına giriyorsa mülk sahibince beyan edilir.

Bu sorun bende de var. Bir mükellefimizin yeri annesinin üzerine belir bir bedel üzerinden stapaj ödüyor. Ve herhan gibi bir kira ödemesi yok. Bankaya yatırsada mülk sahabi annesi olduğundan banka hesaplarıda ortak hesap. Ve herhan gibi bankada ödeme kira ödemesi yapmıyor. Bir sorun olur mu
Bazıları olur diyor ve bazıları olmaz. Ya olur yada olmaz. Böyle acayip bir vergi kanunu görmedim.