Kira Sözleşmesi Başlangıcı Ve İşyeri Açılış Tarihi

bilge.deniz

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Şub 2008
Mesajlar
107
Konum
Bursa
Merhaba;
Nisan ayında, bulunduğumuz ilçede , ev adresinde , e ticaret olarak açılış yaptığımız mükellef, şimdi de il merkezinde satış mağazası kiraladı. Şube açılışı bildireceğim.
Fakat en az birkaç ay sürecek tadilat sözkonusu.. Kira sözleşmesi Nisan ayında yapıldı. Fakat faaliyet Haziran gibi başlayacak.. Bu durumda şube açılışını ne zaman vermeliyim?
Kira stopaj durumu nasıl olacak? Hangi tarihte başlayacak?

Ayrıca genelde başta anlaşıyorlar kira ödemesini birkaç aylık vs peşin yapıyorlar. Sonra bize geliyorlar.. Kiraların bankadan ödenmesi sözkonusu malum. Bu durumda ne yapıyorsunuz?
 
Hocam bu konu benimde kafama takılmıştı ve sormuştum vergi dairesine,
Cevapları, işe başlama tarihi ile kira sözleşmesi aynı olmuyor zaten birşey olmaz dediler.
Ama bankadan ödeme işi değiştirir mi bilemem tabiki onu iyice bir sor istersen ama bana kalırsa olmaz . Mantıklı olan zaten kira sözleşmesinin önce yapılması, kiraya veren kendini garantilemek zorunda.
 
Merhaba
Şöyle yorum yapabilirim.
Tadilat bitmeden vergi dairesi yoklama tutmayacaktır.Şöyle birşey yapabilirsiniz.İlgili vergi dairesiyle görüşüp, konuyla ilgili dilekçe verin. Dilekçede ..... tarihinde ....adreste ek işyeri tuttuğunuzu ancak işyerinde ki tadilat sebebiyle tadilat bitene kadar açılış müracaatında bulunmayacağınızı bildirin..
Kira sözleşmesinden doğan damga vergisini herhalde zamanında bildirmiş olmalısınız.
Kiralama gerçekleştiğine göre ve merkez adres faal olduğuna göre kira stopajını merkez adresin muhtasar beyanına dahil ederek beyan etmelisiniz (diye düşünüyorum)
Şayet merkezden bağımsız bir ilk açılış (yeni işe başlama) olsaydı,yoklama tutulmadan mükellefiyette açılamayacağından,mük.açıldıktan sonraki verilecek ilk beyanda kira başlangıç tarihinden itibaren beyan tarihine kadar ki tüm stopajı tek kalemde beyan edebilirdiniz.
Ancak merkez adres var faal ve beyanname veriyor.Bu durumda şubeyi açamasanız bile şubeden kaynaklı stopajı bu beyana dahil etmeniz gerekir diye düşünüyorum.
 
Üst