fonradar

Kira Sözleşmesi Hk.

Üyelik
6 Mar 2015
Mesajlar
75
Konum
İstanbul
Merhabalar,

Arkadaşlar Bir Ltd.Ştin aktifinde bulunan bir dükkan kiralandı, aylık fatura kesilecek KDV dahil 2500 TL. Fatura kesileceği için Limited Şirket kira sözleşmesi yapmadı, bense yapılması gerektiğini söyledim. Çünkü vergi dairesine şube bildiriminde bulunacağım. Ltd.Şti'n mali müşaviri aylık KDV Dahil kira faturası kesileceği ve stopaj olmadığı için sözleşme yapmadıklarını söyledi. Ben aksini söylüyorum. Ben mi yanılıyorum.
 
evet kira kontratının düzenlenip 15 gün içerisinde damga vergisinide yatırmak gerekiyor.ayriyetten kontratta fatura karşılığı ödeneceğinin belirtilmesi gerekiyor.
 
Selamlar
Şimdi şöyle bir durum var.Hukukçu değilim ancak hukukçu arkadaşlardan edindiğim bazı bilgiler var.Yanılıyorsam ve aramızda hukukçu arkadaşlar varsa lütfen düzeltsinler.Şöyle ki: Kira sözleşmelerinin yazılı olarak yapılma şartı yok (muş) Yapılan ödemelerin "kira" adı altında ve mal sahibinin hesabına yatırılıyor olması ve sizin deyiminizle kira bedeline karşılık fatura düzenlenmesi,yasa karşısında zaten sizin (mükellefinizin) kiracı olduğunuzun bir ispatı sayılır (mış) Ancak,gerek borçlar ve gerekse ticaret kanunu gereği,kiracı olmanızdan kaynaklanan haklarınızı (örneğin işyeri tahliyesi,kira zammı vs.gibi) kullanabilmeniz adına ve kendinizi savunabilmeniz adına bu tür sözleşmelerin yazılı olarak yapılmasının daha sağlıklı olduğu görüşü hakim.Bu nedenlerle genelde bu tür sözleşmeler kağıt ortamında hazırlanıp karşılıklı imzalanır.Alışılagelmişi de budur.
Ayrıca damga vergisi konusunda ise dairenin sözleşme görmek istediği muhakkaktır.(sözleşmesiz bir ödemeye rastlamadım)
Diğer bir hususta yine belirttiğiniz üzere,sözleşmenin,kiranın zaten kdv'li olması sebebiyle düzenlenmediği iddiası bana göre hatalıdır.Ona bakarsanız stopajlı kiralarda,zaten stopaj ödeniyor ise bunlarada sözleşme düzenlememek lazım.Yani sözleşmenin düzenlenmeme amacının kiranın zaten fatura karşılığı ödeniyor olması gerekçesi olamaz.
Yukarıda bahsettiğim haklar açısından yola çıkarak,siz yinede sözleşme yapmak gerektiğini izah etmeye çalışın.Bu,her iki taraf içinde en sağlıklısı olacaktır.
Saygılar
 
ltd şti, kiracısının değişmesini istemiyormuş, yani işyerini devreden şahıs ile yaptığı kira sözleşmesinin devam etmesini, Ltd.Şti kira faturası ile bu kirayı yeni devralan kiracıya kesecekmiş. O yüzden kira sözleşmesi yapılmamış. Ama ben bu durumu vergi dairesine nasıl izah edeceğim.
 
Üst