fonradar

Kira Sözleşmesi

aşkınbulduk

Tanınmış Üye
Üyelik
20 Ara 2008
Mesajlar
2,538
Konum
istanbul
üstat; kira süresi kira başlangıç tarihinden itibaren 5 yıldır yazıyor.
aylık kira bedeli 12.000-TL.
damga vergisini hesaplarken 5 yıl diye hesaplayacağım ama diğer yılların rakamı belli değil. Her yıl tefe-tüfe yazıyor.
Burada ne yapmamız gerekiyor ?
Birde kefil var ama Adi kefil yoksa müteselsil kefil mi nereden anlayacağız ? bu damga vergisi oranını değiştirir mi ?
 
Kefaletli (Adi ve Müteselsil Kefilli) Kira Mukavelenameleri:

488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 6’ncı maddesinde “Bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınır. Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır.” hükmüne yer vermiştir. Örneğin bir sözleşme içeriğinde hem kira ile ilgili hem de kiradaki gayrimenkulün onarımı ile ilgili hükümlere yer verilerek bedel belirlenmiş ise birbirinden bağımsız olan farklı iki akit için ayrı ayrı damga vergisi alınacaktır.

Kira sözleşmeleri, sözleşme süresi baz alınarak kira bedeli üzerinden binde 1.89 oranında damga vergisine tabidir. Kefalet şerhi için damga vergisi oranı ise binde 9.48’dir.

Bazı kira sözleşmelerinde tarafların tercihine göre kefilin de imzası olabilmektedir. Dolayısıyla kefilli olarak düzenlenen kira sözleşmelerinde damga vergisi hesaplanırken kira bedeline farklı oranlar uygulanarak Damga Vergisi hesaplanacaktır. Şayet Kira sözleşmesinde tarafların yanında “Müteselsil Kefil” ya da “Müşterek borçlu” şerhi ile ‘kefilin’ de imzası bulunuyorsa kira bedeli binde 9.48 oranında damga vergisi ile çarpılarak hesaplanacaktır. Buradaki kira sözleşmesi için ayrıca binde 1.89 oranı uygulanmayacaktır; çünkü “Müteselsil Kefil” ya da “Müşterek borçlu” şerhi kiralama işleminden doğmuştur dolayısıyla birbirine bağlı ve bir asıldan doğma olan işlemlerde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren işlem üzerinden alınır ki bu durumda en yüksek vergi alınması gerektiren işlem binde 9.48 oranlı kefalet şerhidir. Eğer ki kira sözleşmesinde sadece “kefil” ya da “adi kefil” şerhi varsa bu durumda toplam kira tutarı üzerinden “adi kefil” için ayrı (binde 9,48) ve kira sözleşmesi için ayrı (binde 1,89) olmak üzere toplamda binde 11,37 oranı uygulanarak damga vergisinin hesaplanması gerekmektedir. Taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin (diğer sözleşmeler için de bu geçerlidir) tanzim tarihini izleyen 15 gün içerisinde Damga Vergisinin beyan edilip ödenmesi gerekmektedir, aksi durumda Vergi Dairesince her geçen gün için gecikme zammı/faizi da tahsil edilerek cezalı tarhiyat yapılacaktır. Ancak Sürekli Damga Vergisi mükellefiyet kaydı olan mükellefler bu ay içerisinde tanzim ettikleri sözleşmelere ait damga vergisini izleyen ayın 23’üne kadar beyan edip 26’sına kadar ödeyebilmektedir.

Örnek: Bay Hasan iş yerini 01.01.2020 tarihinde X Ltd. Şti’ne 2 yıllığına yıllık Net 10.000,00 TL karşılığında kiraya vermiştir. Kira sözleşmesinde “Kefil” şerhi ile Bay Ahmet’in de imzası bulunmaktadır. Bu durumda damga vergisi nasıl hesaplanır, hangi tarihe kadar beyan edilmesi gerekir? (Not: Tarafların Sürekli Damga Vergisi Mükellefiyet Kaydı yoktur)

Formül= [Brüt yıllık kira bedeli x oran] x yıl sayısı.

Brüt kira hesaplama = yıllık net kira x 1,25 şeklinde hesaplanabilir.

Brüt Kira = 10.000,00 x 1,25 = 12.500,00 TL x 2 Yıl = 25.000,00 TL

25.000,00 x binde 11.37 = 284,25 TL damga vergisinin 16.01.2020 tarihine kadar Vergi Dairesine beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. (Adi kefilli Kefalet için binde 9,48 +Kira Sözleşmesi için binde 1,89 olmak üzere toplamda 11,37 oranı uygulanmıştır.)

damga vergisini hesaplarken 5 yıl diye hesaplayacağım ama diğer yılların rakamı belli değil. Her yıl tefe-tüfe yazıyor.

Askinim eger kira sozlesmesi her yil yenilenecekse Damga vergisinin yeniden hesaplanmasi, eger yenilenmeden devam edecekse ki biz buna ''Taraflarin Sukutu'' diyoruz. O zaman yeniden damga vergisi hesaplamana gerek yok
 
Son düzenleme:
o zaman 5 yıl aylık 12.000 den hesapalayacağım.Ama bir sene sonra tefe tüfe oranında artacak zaman fark mı hesaplayacağım ? o nasıl olacak ?
 
yok iste artis olunca kira sozlesmesi yenilenmeyecegi icin bir sey hesaplanmayacak. Eger kira sozlesmesi yenilenirse o zaman hesaplayacaksin
 
üstat birde ; bizim mal sahibi şirket. Bu kira kontratının Damga vergisini kim ödeyecek. Mevuzatta herhangi biri ödese yeter diyor.sözleşmede de yazmıyor kime ait olduğu ?
 
Üst