fonradar

Kira sözleşmesinde kefil varsa damga vergisi oranı nedir

Üyelik
13 Mar 2012
Mesajlar
35
Konum
DÜZCE
Merhabalar arkadaşlar

Vergi dairesine kira sözleşmesi nin damga vergisi kestirmek için gittim kefil olduğu için oran değişiyormuş. 0,89 dediler...başka bir memur 0,90 dedi..bibaşkası 1 e yuvarlıyoruz dedi. doğrusu nedir acaba bilginiz varsa cvp verebilirmisiniz..
 
Ynt: Kira sözleşmesinde kefil varsa damga vergisi oranı nedir

2012 yılı için kira kontratı damga vergisi oranı binde 1,65 tir.Kefalet söz konusu olduğu için de binde 8,25 toplam binde 9,9 damga vergisi ödemeniz gerekecektir.
 
Ynt: Kira sözleşmesinde kefil varsa damga vergisi oranı nedir

Metyonun hesapladığı binde 9,9 oranı doğru olmakla birlikte bu durum "adi kefalet" için geçerlidir.Oysa müteselsil kefalette durum farklıdır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu?nun 6 ncı maddesinde; ?Bir kağıtta biribirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınır.Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır.? hükmüne yer verilmiştir.

Kira sözleşmesine konan kefalet şerhinin ?adi kefalet? olması durumunda, kefalet şerhi asil akitten ayrı müstakil bir işlem, bir hukuki muamele niteliğindedir. Bu sebeple 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 6. maddesinin 1. fıkrası gereğince sözleşmelerde adi kefalet olması durumunda sözleşme için binde 1,65 ve kefalet için binde 8,25 olmak üzere toplam binde 9,9 damga vergisi kesintisi yapılacaktır.


Müteselsil kefalet ise; alacaklının asıl borçluya müracaat etmeden doğrudan kefile başvurma hakkına sahip olduğu bir kefalet türüdür. Kira mukavelesine konan kefalet şerhinin ?müteselsil kefil? veya ?müteselsil kefil ve müşterek borçlu? sıfatıyla konulması halinde, kefalet şerhi asıl akitle birbirine bağlı ve bir asıldan doğma akit işlemler mütalaa edildiğinden, kağıtta yer alan akit ve işlemler içersinde en yüksek vergi alınmasını gerektiren tutarın dikkate alınması suretiyle yapılacaktır. 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 6. maddesinin 2. fıkrasında bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır hükmüne istinaden sözleşmenin müteselsil kefil veya müşterek borçlu tarafından imzalanmış olması halinde, söz konusu kira sözleşmesine ait damga vergisi, kanuna ekli (I) sayılı tablonun I/A-3 fıkrası gereğince binde 8,25 oranında hesaplanacaktır.
 
Üst