Kira stopajı neye göre yapılır

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan abdsis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

abdsis

Katkı Sunan Üye
Merhaba,

Kiracı aylık 1000 liraya kiraladığı işyeri için, 10000 tutarında bakım onarım masrafı yapmış ve her ay bunu vereceği 1000 liranın 500 lirasını mahsup öderek bankaya yatıracaktır.

Bu durumda muhtasarda beyan neye göre yapılır.

1000 mi 500 mü

Ynt: kira stopajı neye göre yapılır

Elbette kira kontratında yazan aylık kira bedeli üzerinden.

nguroy ' Alıntı:
Elbette kira kontratında yazan aylık kira bedeli üzerinden.

kira kontratında aylık 1000 lira yazdığı gibi, masraf düştükten sonra 500 lira bankaya yatırılcak diyede belirtilmiş.

Olsun kira bedeli yazılmış. stopaj 1000 üzerinden. gerisi mal sahibinn isterse gmsi beyanında düşebileceği bir gider.

Ynt: Kira stopajı neye göre yapılır

Burda sızın sadece odeme seklınız degısır , tutar degısmez muhtasarınızı beyan ederken tabıkı 1000 tl tutar uzerınden beyan edeceksınız. Bunun 500 tl sı mal sahıbının bakım faturalarına ıstınaden oduyorsunuz 500 tl sını nakden oduyorsunuz. SOnuc degısmez .

Sadece muhalefet etmek adına yazmıyorum kimse yanlış anlamasın.

Kira stopajı ödeme üzerinden kesilir. Herhangi bir ödeme yok ise stopaj kesintisi yapılmaya gerek yoktur. Örneğin aylık 1000 tl üzerinden kira anlaştınız. Ancak elinizde paranız vardı 6 aylık kiranızı peşin ödediniz 6 aylık kira 6000 tl yapar ve ona göre stopaj kesintisi yapıp hangi muhtasar beyan dönemine denk geliyorsa o dönemde bu 6000 tl nin tamamı üzerinden beyan edilip ödenir.

Şimdi bu örnekte ilginç bir durum var. Bakım onarım gideri yapan kiracı değil aslında mal sahibi ancak ödemeyi kiracı olarak biz yapıyoruz, Yapılan ödeme 10.000 tl (soruda verilmemiş ama tamamının ödendiğini varsayıyorum). Bu ödeme tamamı bir seferde yapılmış ve mal sahibi ile bir anlaşma yapılarak aylık 500 tl olarak kiradan düşüleceği ve kalan 500 tl nin nakit kira olarak ödeneceği söylenmiş.

Kiracı bu 10.000 tl masraf ödemesini kendi masrafı olarak yazmayacaktır. 336 nolu hesaba borç yazarak muhasebeleştirecektir. Benim kanaatime göre bu peşin bir kira ödemesidir. Haliyle 10.000 tl hangi dönemde ödeme yapıldı ise o dönemde stopaj kesintisi muhtasar beyannamede beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Giderleşterirken ise kiranın cari dönemi gider yazılmalı sonraki aylara tekabül edenler ise 180 nolu gelecek aylara ait giderler hesabına alınmalıdır.

mehmet yalçın ' Alıntı:
......................................................
Kiracı bu 10.000 tl masraf ödemesini kendi masrafı olarak yazmayacaktır. 336 nolu hesaba borç yazarak muhasebeleştirecektir. Benim kanaatime göre bu peşin bir kira ödemesidir. Haliyle 10.000 tl hangi dönemde ödeme yapıldı ise o dönemde stopaj kesintisi muhtasar beyannamede beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Giderleşterirken ise kiranın cari dönemi gider yazılmalı sonraki aylara tekabül edenler ise 180 nolu gelecek aylara ait giderler hesabına alınmalıdır.

Merhaba ;

Ben de muhalefet için yazmıyorum ama 336 hesap yerine 264 hesap kullanmamız gerekmez mi ?

Sayın muhasebe bu ödenen para mal sahibine ödenecek kiradan düşüldüğüne göre 264 nolu hesaba yazılması kiracı açısından 2 defa gider yazılması anlamına gelmez mi?

Merhaba ;

Orası da doğru ama aklıma şimdilik yatmayan bir terslik var . Genel yönetim giderlerinde görünen miktarın tam karşılığı ödenmiyor,mahsup söz konusu, aradaki miktar özel maliyetlerin karşılığı ???

2 defa tam gider değil v.s v.s

Tekrar düşünmek gerek .

mükellef deftere tabi değilki, yani resmi bir defter tutmuyor. sadece muhtasar yönünden tescili var. Anlayacağınız özel maliyet olayı bunda yok.

mehmet yalçın ' Alıntı:
abdsis ' Alıntı:
turkanturk ' Alıntı:
mehmet bey guzel yermıs ıykı tavsıye ettınız :D ;)
turkanturk ' Alıntı:
mehmet bey ::) merciiiiiiiiiiiiiiiiiiii gurban :D

?

sayın abdsis forum ailesine bir arkadaşı kattım yorumlarından anladığımız kadarıyla forum sayfasını beğenmiş. :)))

bu mesleği yapıpta alomaliye foruma yolu düşmeyen hala varmıymış. 2005 yılından beri takip ediyorum forumu yapanlardan ve devam ettirenlerden ALLAH razı olsun.

abdsis ' Alıntı:
mehmet yalçın ' Alıntı:
abdsis ' Alıntı:
turkanturk ' Alıntı:
mehmet bey guzel yermıs ıykı tavsıye ettınız :D ;)
turkanturk ' Alıntı:
mehmet bey ::) merciiiiiiiiiiiiiiiiiiii gurban :D

?

sayın abdsis forum ailesine bir arkadaşı kattım yorumlarından anladığımız kadarıyla forum sayfasını beğenmiş. :)))

bu mesleği yapıpta alomaliye foruma yolu düşmeyen hala varmıymış. 2005 yılından beri takip ediyorum forumu yapanlardan ve devam ettirenlerden ALLAH razı olsun.
amin. cümlesinden. Razı olsun.