fonradar

Kira Süresi Sonunda Özel Maliyetler

Zahiri

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 Ağu 2005
Mesajlar
197
selam benim merak ettiğim konu şu:
bir mükellefimiz yer kiralıyor ve kiraladığı yere özel maliyet kapsamına giren yenilikler yapıyor.kira süresi 5 yıl olarak düşündüğümüzde kira süresi sonunda kiraya veren ve kiralayan için yapılan uygulamalar nelerdir?(kira stopajı falan gibi).
(not.kiraya veren şirket ortağı kiralayan ortak olduğu şirket)bana uzun da olsa bu konuda bilgi verirseniz sevinirim...saygılar...
 
özel maliyet

Günaydın,
Kira süresi 5 yıl olduğuna göre yapılan masraflar kira süresince masrafa atılacaktır. Yani her yıl %20 si
Ödeme konusu sözşlemede nasıl belirlenmişse tahakkuk ona göre yapılacaktır. Stopaj da tahakkuk tarihlerine uygun olacak tabi.
Cari yıl dönemine isabet eden kira gideri masrafa atılacak . Kalanı gelecek yıllara ait giderlere
Kiraya veren sadece cari yıla ait elde ettiği GMSİ beyanı yapacak.
saygılarımla,
 
Sn. Zahiri;

Kira süresi sonunda kiracı açısından ilginç bir durum sözkonusu değil. Kiralama süresi boyunca kiralanan bina için yapılan VUK 272. maddede belirtilen giderler yine VUK 327. madde gereği eşit oranlarla amortisman yoluyla itfa edilir. Kira süresi dolmadan işyeri terk edilmişse terk edildiği tarih itibarıyla kalan özel maliyet bedelleri bir defada gidere yazılmak suretiyle itfa olunur.

Burada bir şeye dikkat etmek gerekir. Genellikle kira sözleşmeleri 1 yıllık yapılır ve her yıl zincirleme yenilenir. Böyle durumlarda özel maliyet bedellerini 1 yıl içinde itfa etmek yanlış olur. Çünkü kira sözleşmeleri ilk başta 1 yıllık süre için yapılmakla beraber takip eden yıllarda yenileneceği önceden çoğu kez bellidir. Bu nedenle eski uygulamaya göre 1 yıllık yapılan kira sözleşmelerinde teammüller gereği özel maliyet bedeli normal amortisman süresi olan 5 yıl içinde eşit oranlarla amorti edilirdi. Ancak şu anki uygulamada VUK 315. md. gereği normal amortisman süresinde faydalı ömür tespiti esasına geçilmiş ve yine VUK 333, 333 Ek ve 339 seri nolu tebliğlerle a.t.i.k. lerin faydalı ömürleri ve amortisman oranları belirlenmiştir. Özel maliyet bedellerinin itfa edilmesi ile ilgili uygulamada da bu tebliğ hükümleri dikkate alınmalıdır.

Kiraya veren açısından Emlak Vergisi Kanuna göre binanın değerinde artışa yol açan bir durum var ise (örneğin; kiracı tarafından binaya kalorifer tesisatı döşetilmesi gibi) binanın emlak vergisine tabi değeri değişmiş olacaktır. Bunun dışında da ilginç bir durum yoktur.

Eğer özel maliyet giderinden dolayı kira sözleşmesinde bu giderin kiradan düşüleceği ile ilgili bir hüküm var ise kiranın brüt tutarında, dolayısıyla stopaj kesintisinde bir indirime gidilmemeli kiralayanın üstlendiği bedel "olağandışı gelirler" kapsamında düşünülmelidir.

Kiracının şirket, kiralayanın şirket ortağı olmasının hiç bir önemi yoktur.
 
Eklemek istediğim konu kiraya veren şirket ortağı demişsiniz. Kiraladığınız işyeri şirket adına mı kayıtlı? Şirket adına kayıtlı ise stopaj yok.Şirketten fatura alacaksınız.Hayırlı çalışmalar dilerim.
 
teşekkür

öncelikle herkese teşekkür ederim.
kiralanan gayrimenkul ortak adına bu yüzden de stopaja tabi zaten sanırım...
 
Re: teşekkür

Zahiri' Alıntı:
kiralanan gayrimenkul ortak adına bu yüzden de stopaja tabi zaten sanırım...

Sayın zahiri "sanırım" ifadenizden dolayı belirtiyorum.
ortak adına olduğu için stopaja tabidir.
 

Benzer konular

Üst