Kırmızı Kalem ! (Bordroların Kırmızı Kalemle İmzalanması&Usulsüzlük...)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kavazlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kavazlı

Katkı Sunan Üye
Merhabalar,

Resmi maaş bordrolarının kırmızı kalem ile imzalanması usulsüzlük içerirmi !
gelecekte herhangi bir şikayet doğrultusunda maaş bordrolarına atılan imza geçersiz sayılabilirmi.
Not: maaş bordrolarının hepsi değil bir kısmı imzalanmış.
iyi çalışmalar.

Ynt: Kırmızı Kalem ! (Bordroların Kırmızı Kalemle İmzalanması&Usulsüzlük...)

maaş bordrolarının imzalanırken kullanılacak kalemin rengi hakkında bir kanun hükmü olduğunu hiç duymadım...

Kanun yada yönetmelik olarak bilmiyorum ancak resmi işlemlerde kullanılan kırmızı kalemin geçersiz olduğunu pratik hayatta öğrenmiş ve duymuştum.
Usulsüzlük cezası alacak kadar olur mu ki?

SİBEL ' Alıntı:
Kanun yada yönetmelik olarak bilmiyorum ancak resmi işlemlerde kullanılan kırmızı kalemin geçersiz olduğunu pratik hayatta öğrenmiş ve duymuştum.
Usulsüzlük cezası alacak kadar olur mu ki?

Eskiden beri bizde kırmızı kalem ile imza atılmaz diye biliyoruz.Birisi sordu, araştırdım internetten ancak bunun ile ilgili resmi bir evrağa/bilgiye ulaşamdım.

Sanırım yanlış bilinen bir pratik bilgi bu.?

Bu konu da bilgisi olan varmı arkadaşlar.?

Kırmızı kalem kullanılmasındaki amaç ne , ben onu anlayamadım..?

Şirket sahibi biri resmi evraklara kırmızı kalem ile imza atıyor.İtiraz edenlere de bana kanun maddesi gösterin niye atılmasın ki diyor. ;D
Bir nedeni yok yani.Tercih meselesi sanırım.! ???

Gerçekten çok ilginçmiş bu. Geçmişte günlük hayatta kullanılmaya kullanılmaya yaygınlaşmış sanırım. Belki çok mantıklı olmasa da bir açıklaması vardır.

Okullarda da öğrenciler eskiden "kırmızı kalem kullanmak serbest mi?" diye sorarlardı. Sonradan geyiğe döndü belki de.

Ne kırmızı kalemmiş arkadaş :o

Kırmızı yanlış olan bir şeyi iptal/düzeltme/dikkat çekme için kullanılan eski bir alışkanlık. Eskiden her şeyin elle yapıldığı dönemlerde dikkat çekip hatayı en aza indirmek için geliştirilmiş bir yöntem.

arkadaşlar lütfen kırmızı kalem müfettişler için icat edilmiş bi kalemdir.bizim ne haddimize kalmış kırmızı kalem kullanmak!!!

Aslında eskiden müfettişler kırmızı değil YEŞİL kalem kullanırdı. :)

enteresandır bizim patronda yeşil kalem kullanıyor hep merak etmiştim faturalara kontrol onayı diye parafları hep yeşil kaleiyle oluyor. ;D demek küçüklükten kalma müfettişlik özentisiymiş

ydik ' Alıntı:
arkadaşlar lütfen kırmızı kalem müfettişler için icat edilmiş bi kalemdir.bizim ne haddimize kalmış kırmızı kalem kullanmak!!!

ne haddimize kalmış derken , hadsizlik yapıp kırmızı kalem kullanacağım bundan sonra var mı itirazı olannn :( ne haddimizeymiş , lafa bak hizaya gel...

bu kadar yoğunluk arasından forumda bu konuyu incelerken inanın biraz sitres attım yazılanları okurken. :D

Masam da diğer kalemlerin yanında olmazsa olmazım kırmızı kalem muhakkak kullanırım alışkanlık herhalde. Ama kontrol esnasında yapılan hataları işaretleme bakımından bence gayet dikkat çekici. Hıı birde kurşun kalemde kullanırım. Akşam olduğunda masamı toplarken en çok kalemler vaktimi alıyor

NİSANLI ' Alıntı:
Masam da diğer kalemlerin yanında olmazsa olmazım kırmızı kalem muhakkak kullanırım alışkanlık herhalde. Ama kontrol esnasında yapılan hataları işaretleme bakımından bence gayet dikkat çekici. Hıı birde kurşun kalemde kullanırım. Akşam olduğunda masamı toplarken en çok kalemler vaktimi alıyor

:D :D :D

Mürekkebin uzun süre silinmeden kalıyor olmasından dolayısıyla mürekkebli kalemler tercih edilir, siyahın özellikle tercih edilme sebebi renk körlüğü sorunu olanların yazılanları rahat oluyabilmesidir.

Kırmızı kalem olayını ilk defa şimdi duydum ama -belki yaş itibarıyla- sebebini muhtemelen biliyorum :)
Eskiden mor/mavi renkli renkli kalemler kullanılırdı işlemlerde. Tükenmez kalem henüz icad edilmemişti.
Dolma kalem ve kırmızı kalem de vardı.
Dolma kalemin ve mavi/mor kalemin yazdığı yazıyı silemezsiniz, kaldırmazsınız. En azından tahrifat belli olur.
Ama kırmızı kalemle yazılmış yazıyı silebilirsiniz. Tahrifat da belli olmaz.
Bundan kaynaklanıyor olabilir mi?