Çözüldü Kısa Çalışma Ödeneğinde Sektör Önemli mi ?

Üyelik
23 Mar 2020
Mesajlar
1
Konum
Adana
Merhaba.
Malum şu günlerde ülkemizde dolaşan Virüs salgını nedeniyle Tedbirlere uymaya ve açıklanan Kalkınma Paketini yorumlamaya çalışıyoruz. Stajyer olarak takıldığım bir konu var. Bunu siz Değerli Üstadlarıma ve arkadaşlarıma danışmak istedim. Açıklanan pakette Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili bir madde var. Lakin Soru işaretleri çok fazla olduğundan Mükelleflerimize sağlıklı bir cevap veremiyoruz. Bahse konu Maddeden faydalanmak için Sektör şartı var mı? Yoksa sektör gözetmeksizin her işletme işine ara vererek bu maddeden faydalanabilecek mi? Şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla.
 
Müracaatınızı yapın. İlk önce İşkur'un sitesine gidip kısa çalışma ödeneği ile ilgili açıklayıcı metni okuyun. Buna uygun olarak müracaatınızı yapın. Listeye emekli hariç herkesi ekleyin. Müracaatınızdan sonra kabul edilip edilmediği, edilirse hangi işçilerin yararlanacağı size bildirilecek zaten. Kurallar esnetilebilir, karar alıcılar tarafından çünkü. Şu an kimse size şu olur, bu olmaz diyemez. Ben İşkura sordum çünkü bir hususu, cevap veremediler (çünkü kurallar esnetilebilir), müracaat edin dediler. Onayda çıkabilir, çıkmayabilir de.
 
Fakat soru işaretleri o kadar çok ki?İşkur bile onay çıkmayabilir diyorsa;
1- Ben aylık prim bildirgesini kısa çalışma eksik gün koduyla bildirirsem,işçilere eksik maaş ödemesi ve eksik prim ödemesi yapacağım.Yarın işkur talebimi tamamen veya kısmen reddederse,beyan edilen bildirgelerim ne olacak.Dönüp düzeltme vermem gerekmeyecek mi?
2- İşçinin yıllık izin hakkı yoksa veya ücretsiz iznide kabul etmiyorsa,maaş farkları ödenecek,bildirgeler düzeltilip verilen eksik günler iptal edilecek,tam'a çevrilecek.Bildirge farkı doğacak,belki gecikme zammı doğacak.
İşçiyle karşı karşıya gelinecek.
yani ortalık karışacak :)
Bunun altından nasıl kalkılacak dersiniz?
 
Kısa sürede işlemler onaylanacak diyorlar, ama şimdi bugün Dünya gazetesinde okudum başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılıcak denilmekte.

Eğer İçişleri bakanlığının genelgesi ile işyerleri kapatılan sektörlerde faaliyet gösteriyorsanız, o sektörde faaliyet gösterdiğinizi kanıtlayan işletme ruhsatı gibi
belgeleri müracaatınıza eklemeniz yeterli olacak. Bir de Yönetim Kurulu kararı eklemeniz gerekecektir. Sadece bu belgeler üzerinden işlem yapılacak, ayrıca belgeler istenmeyecek. O yüzden süreç hızlı ilerleyebilir.

Süresi uzayacak olanlar bu genelgenin dışında faaliyet gösteren işletmeler olacaktır. Onlardan bir sürü evraklar istiyorlar.

Ama 60 gün sürecek ve bildirge verme süreleri uzamayacaksa dediğiniz sıkıntılar olacak. Gerçi Muhtasar Beyannameleri uzadığı için bildirge de otomatik uzamış olmuyor mu?
 
Üst