Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Uygulama

terapist13

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Mar 2007
Mesajlar
505
Konum
izmir
10.01.2013 tarihinde 6385 sayılı “Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” TBMM’de kabul edildi. Bu Kanunun;
9. Maddesinde; “5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“c) Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir. Bu primin tamamını işveren öder. Bu oranı %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.”
10. Maddesinde “5510 sayılı Kanunun 83 üncü ve 84 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.”
Hükümleri yer almaktadır. Bu hükümlerle birlikte yukarıda yer verilen kısa vadeli prim uygulamaları tamamen değiştirilmiştir. Keza 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesine göre, Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, %1ila 6,5 arasında değişmekte idi.
5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinde yapılan değişiklik ile kısa vadeli sigorta kolları prim oranı % 2 olarak sabitlenmiş ve bu oranı %1,5’a indirmeye ve %2,5’a çıkarmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır. Bu şekilde işyeri tehlike sınıf ve derecesinin belirlenmesi konusundaki birçok bürokratik işlem ve yaşanan ihtilafların son bulacağı düşünülerek bu yeni düzenlemelere geçilmiştir. Elbetteki bu düzenleme yüksek prim oranı (%2’den fazla)ödemekte olan işverenlerin lehine olacaktır.
Diğer yandan muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleşmesi ve Türkiye genelinde tek işyeri sicil numarası uygulamasına geçilmesinin önündeki engeller kaldırılmıştır. Yapılan sabitlemeye paralel olarak artık uygulanma kabiliyeti kalmayan işyeri tehlike sınıf ve derecelerinin belirlenmesi ve değiştirilmesiyle ilgili 5510 sayılı Kanunun 83 ve 84. maddeleri de yürürlükten kaldırılmıştır. İsa Karakaş SGK Başmüfettişi/
 
Arkadaşlar %2 olarak sabitlenen k.v.s.k.prim oranı, 2013 Eylül mü, Ekimden itibaren mi geçerli olacak?
 
Son düzenleme:
01 Eylül.2013 tarihinden itibaren Ekim ayında verilecek bildirgede uygulanacak şeklinde yorumladım.
 
Vurgulamak amacı ile soruyorum: Tüm iş kollarında faaliyet gösteren tüm işletmeler için %2 kvsk uygulanacak, değil mi?
 
Teşekkürler... Bende az önce bir gazetede ki uzmanın makalesinde 1 Eylül 2013 te yürürlüğe girecek, Ekim ayında uygulanmaya başlanacak diye okudum..
 
Üst