Kısmen Mahsup Kısmen Nakit Kdv iadesi hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
İhracattan doğan kdv iadelerinde ymm raporu ve teminatsız, incelemesiz nakit iade alabilmek için 4.000,00 TL sınırı var. Örnek olarak bir firmanın 4.750,00 TL kdv iade alacağı olsa, bu rakamın 4.000,00 TL'sini nakit, 750,00 TL'sini mahsup istemek mümkün müdür?
İade dilekçelerini girerken, "Kısmen mahsup-Kısmen nakit" seçeneği bunun için midir? Yoksa nakit kısmının sadece YMM Raporu veya teminat karşılığı yapılan bir seçenek midir?
Arkadaşlar uygulamasını yapan var mı?
 
Sayın Zindan, kesinlikle düşündüğünüz gibidir.

Sistemden ilgili seçeneği işaretleyerek (kısmen mahsup - kısmen nakden), 4.000 TL'yi nakit ve kalanı da mahsuben giderebilirsiniz.
 
Yani nakit seçeneği ile 4.000,00 TL'ye kadar istediğim NAKİT İADE için vergi dairesi benden YMM Raporu veya Teminat istemez değil mi?
 
Yani nakit seçeneği ile 4.000,00 TL'ye kadar istediğim NAKİT İADE için vergi dairesi benden YMM Raporu veya Teminat istemez değil mi?

İsteyemez. 84 seri nolu KDV tebliği açıktır. Tebliğin ilgili kısmını kopyalıyorum.

"1.1.4. Mahsup Sonrası Alacağın Nakden İadesi

İade hakkı sahipleri, iade alacaklarının yukarıda belirtilen şekillerde mahsubundan sonra kalan kısmının kendilerine, ortaklarına veya mal ya da hizmet satın aldıkları kişilere nakden iadesini talep ederlerse bu Tebliğin (I/1.2.), (I/1.3.) ve (I/2.) bölümlerindeki açıklamalara göre işlem yapılır. Bu şekilde yapılacak iadede, mahsup yoluyla iade edilen kısım (I/1.2.) bölümündeki sınırın hesaplanmasında dikkate alınmaz. İade alacağının tamamının üçüncü kişilere nakden ödenmesinin talep edilmesi halinde de aynı hükümler uygulanır.

Mahsup sonrası alacağın, üçüncü kişilere nakden iadesinin talep edilmesi halinde, alacağın temlikine ilişkin bu talebin yazılı şekilde yapılması ve yazıda alacağın açık bir şekilde kime temlik edildiğinin belirtilmesi gerekmektedir."

Altı çizili yerdeki sınır 4000 TL zaten. Dolayısıyla 4000 TL'nin üzerindeki mahsup istenen kısım ayrı tutuluyor.
 
Üst