fonradar

Kısmi süreli-Çağrı üzerine çalışan gebe işçilerin hakları

Üyelik
3 May 2006
Mesajlar
1
Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu işçi ve işveren arasında yapılması zorunlu iş sözleşmelerinin şekil şartlarını ve özelliklerini açıkça belirtmiştir. Son dönemlerde ülkemizde özellikle bankalar, telekominikasyon şirketleri ve büyük ölçekli şirketler müşterilerine gerekli teknik desteği verebilmek adına çağrı merkezleri kurdular. Son 10 yılda da ülke ekonomisine ciddi istihdam sağladılar.

Ancak burada çalışan işçiler, ayda yaklaşık olarak 20-25 iş günü çalıştırılmalarına rağmen çoğunun iş sözleşmeleri Kısmi süreli (çağrı üzerine çalışma) iş sözleşmeleri şeklinde düzenleniyor. Bunun sebebi de elbette işverenin yasadaki boşluklardan istifade ederek menfaat sağlaması. Nasıl mı?

Şu anda bu tip iş yerlerinin birçoğunda kısmi süreli iş sözleşmesine tabi gebe kadın işçilere ne doğum öncesi, ne de doğum sonrası 8'er haftalık izinleri verilmemekte ayrıca süt izinleri de verilmemektedir. İşçi hak talep ettiğinde aldığı cevap şu olmuştur. "Ancak ücretsiz izin kullanabilirsin." (Söz konusu işçi 3 yıldır kısmi süreli iş sözleşmesine tabidir.) Yani gebe işçiye "kanunun 74.maddesinde belirtilen 'analık halinde çalışma' haklarından faydalanmazsın çünkü sen part-time çalışan bir işçisin!! denilmiştir." Sizce bu uygulama doğru mudur?

Oysa kanunun 5. Maddesi diyor ki :Eşit davranma ilkesi ; İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz...
Ayrıca Madde 14. - Çağrı üzerine çalıştırılmada işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın sözleşmesi devam ettiği müddetçe haftalık 20 saatlik ücrete hak kazanır, demektedir. Dolayısıyla, kannatimce çağrı üzrine çalışma yapan gebe işçilere doğum öncesi ve doğum sonrası bu ücretin ödenmesi ve hak ettikleri süt izinlerinin verilmesi gerekir.

Bu konuda sizlerin değerli görüşlerinizle beni aydınlatmanızı bekliyorum. İlgilenip vakit ayıranlara şimdiden teşekkür ederim.

Emre Şencanbaz
S.M.M.M.
 
doğum öncesi ve de doğum sonrası 8'er haftalık izinlerde işveren ücret ödemek zorunda değil. ama izin vermek zorunda.
 
Bu izin değil ki geçici is göremezlik yani rapor SSK hekiminin vereceği yasal rapor işveren buna uymak zorunda zaten. Çalışan ise raporlu dönemine ait ücretini ssk dan alacak
 
doğum öncesi ve sonrası verilen toplam 16(18) haftalık izinler doktar raporuyla uzatılabilir ama her halukarda kullandırmama durumu olamaz. ayrıca bu izinlerden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin kanuni hakkıdır ve işveren onayına bakmaz ama bu sürede ücret işlemez . onun için rapor verilsede kullandırmama lüksü yok işverenin. zaten raporlu işçinin çalıştırılması ve oluşabilecek rahatsızlık ve buna yapılan tedavi ve diğer masrafları ssk veya diğer sosyal güvenlik kurumu işverenden talep eder.
 
Üst