Kısmi Süreli Çalışan İşçinin (Part Time) İşe İade Davası Açabilmesi Mümkün müdür?

Üyelik
11 Şub 2012
Mesajlar
44
Konum
Bursa
Değerli forumdaşlar, üstadlar,
araştırıp bir cevap bulamadığım bir hususu sizlere sorma, danışma gereği hissettim. Halk arasında Part Time dediğimiz Kısmi Süreli Sözleşme ile çalışan bir elemanımız var. İhbar taz. Vb. haklarını vererek işten çıkartmak istiyoruz, geçerli bir nedenle. Fakat işçi, işe iade davası açacağını beyan ediyor. Nedir bu konuda son durum? Part time çalışan tüm yasal hakları verildiği halde işe iade davası açabilir mi? Sadece Belirsiz Süreli Söz. ile çalışanlar açamaz mı bu davayı? :confused:

(Not: Çalışan sayısı ve işçinin kıdeminde herhangi bir eksiklik yoktur)
 
Kıdem tazminatı alabilecek kadar çalışma süresi var olduguna göre, 30dan fazla çalışanınızda varsa, elbette işe iade davası açma hakkı vardır kısmi süreli çalışma sözleşmesi ile çalışan işçinin de.
 
Ek:
-4857/M.18 kapsamında belirtilen geçerli neden-sebebler,25 nci madede belirtilenler kadar ağır olmasa da ,işin işyerinin normal işleyişini olumsuz etkileyen hallerdir.
-Geçerli fesih için işcinin iş görme edimi-borcunu yerine getirmesine imkan vermeyen,maddenin birinci fıkrasında belirtildiği üzre,işciden veya işeyerinden kaynaklanan sebebler,işyerlerinde sözkonusu olabilecektir.
-İş ilikisinin devam ettirilmesinin, işveren açısından önemli ve makul ölçüler içersinde beklenemiyeceği durumlarda feshin geçerli nedene dayandığı kabül edilir.
-Tabiki her olayın kendine özgü farklı koşulları olabilir,bu nedenle anılan madde kapsamında;
Yapılacak fesih işleminde,fesih nedeni,işcinin yetersizliğinden kaynaklanan ,davranışlarından doğan,işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli sebeblerin ayrı ayrı düşünülerek,feshin geçerli sayılabilmesi ileri sürülen bu sebeblerin varlığının işveren tarafından ispatı mümkün olmalı,aksi takdirde sn.keremcem beyin dediği gibi elbet bu davayı açma hakkı var ve "feshin geçersizliği"ne, diğer şartlarda var ise işcinin "işe iadesi" ne karar verilir.
-18 nci madde kapsamında belirtilen nedenler dairesinde ,gerçekten böyle bir durum var ise sorun yok ,şayet masa başında gerekçe-senaryo oluşturarak(bu işyeri için söylemiyorum)bir şeyler üretilerek bu işlemler yapılıyor ise(ki malum yapılmıyor da değil)usül olarak kağıt üzerinde 19 ncu maddeye riayet edilmiş gibi olsa da ,işverenin gizlediği gerçek irade ortaya çıkabiliyor,(mahkeme tespit yapıyor)feshin geçersizliğine karar veriliyor.("işe iade"hk.içtihatlara bakılabilir)
 
Bilgiler için çok teşekkür ederim. Zira bizde çalışanımızdan memnunuz memnun olmasına da, bazı ekonomik sebepler ve yeni GM'ün prensibi gereği Part Time eleman artık olmayacak bünyemizde. Sağlık olsun... Açsın davayı eğer açarsa, gelişmeleri buradan yazarım.
 
Üst