Kızılay'ın Kiracısı

muratt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Tem 2005
Mesajlar
365
Selam.Kızılay'a ait bir binada kiracı olan mükellef 4 yıldır muhtasar beyanname vermemiş.İlk açılışda vergi dairesi kızılaya ait kiralanan işyerleri için muhtasar verilmez demiş..şimdi vergi dairesi 47 adet muhtasar beyanname için beyana çağrı yaptı..Şimdi bu mükellef ne yapması lazım..Saygılar..
 
Ynt: Kızılay'ın Kiracısı

Kızılay derneği kanunla kurulan dernekler arasındadır. Kendi kanunlarında özel istisna ve muafiyet hükmü bulunduğundan gelirleri vergi tevkifatı dışında bırakılmıştır. İşyeri mülkiyetinin kızılay derneğine ait olduğunu hatırlatın, olmadı özelge talep edersiniz.
 
Ynt: Kızılay'ın Kiracısı

(5035 Sayılı Kanunun 48/4-d maddesiyle değişen ibare. Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004) Vakıflar (mazbut vakıflar hariç)(6) ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden, (2006/11449 sayılı B.K.K. ile %20 Yürürlük:; 01.01.2007) (7)
Bu kanun maddesi Kızıay için geçerlimidir,yoksa kızılayın özel bir durumu varmıdır..Varsa ilgili kanun nedir? Saygılar..
 
Ynt: Kızılay'ın Kiracısı

Sayın muratt,

İdare Kurumlar vergisi kanunu 5 numaralı sirkülerinde 94 maddenin faiz ve benzeri gelirleri için bir sirküler yayınlanmış ve bundan sonra diğer gelir unsurları ile ilgili konular muallakta kaldığı kanaatindeyim.

KVK 57 seri nolu genel tebliğin ilgili bölümünde " özel kanunlarında gelir veya kurumlar vergisine ilişkin istisna veya muafiyet hükümleri bulunan dernek ve vakıflara yapılan ödemelerden tevkifat yapılmayacağı açıktır.? şeklinde konu açıklığa kavuşturulmuştur. Kızılay Derneği de 1606 sayılı kanun ile vergiden muaf tutulmuştur.


BAZI DERNEK VE KURUMLARIN BAZI VERGİLERDEN,
BÜTÜN HARÇ VE RESİMLERDEN MUAF
TUTULMASINA İLİŞKİN KANUN (1)
Kanun Numarası : 1606
Kabul Tarihi : 11/7/1972
Yayımlandığı R. Gazete : Tarih: 20/7/1972 Sayı: 14251
Yayımlandığı Düstur : Tertip: 5 Cilt: 11 Sayfa: 2840

Madde 1 - (Değişik : 28/11/1990 - 3685/2 md.)
Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirge-
me Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Yardım Sevenler Derneği ve resmi darülaceze
kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti ve Yeşilay Derneği kendilerine terettüp eden
vergi, harç ve resim mükellefiyetinin kurumlara ait olduğu hallerde bütün vergi-
lerden, harçlardan, resimlerden, hisse ve fonlardan muaftır.

Madde 2 - Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ihtiyacına
karşılık olarak, yurt içi ve yurtdışından temin olunacak akaryakıt ve yağlar
için, her yıl Bütçe Kanunu ile uygulanmakta olan bilümum vergi, resim, harç his-
se, masraf ve zam muafiyeti Türk Hava Kurumu için de aynen uygulanır. (2)

Madde 3 - (Değişik: 28/11/1990 - 3685/2 md.)
Kanunlarla veya imtiyaz sözleşmeleri ile Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava
Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Yar-
dım Sevenler Derneği ile resmi darülaceze kurumlarına, Darüşşafaka Cemiyetine ve
Yeşilay Derneğine sağlanan gelirlerden Hazine hissesi veya İnhisar Resmi alın-
maz.

Madde 4 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 5 - Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.
 
Ynt: Kızılay'ın Kiracısı

Benzer bir mukteza;

T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ

İl Defterdarlığı

Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü



Sayı : B.07.4.DEF.0.34.11/KVK-1/D
Konu : Türkiye Yeşilay Cemiyetinin

kurumlar vergisi mükellefiyeti ile ilgili











İLGİ : Defterdarlığımız ......................Vergi Dairesine hitaben verilen ..........7.2002 tarihli dilekçeniz.



İlgide kayıtlı dilekçenizde, 19.9.1934 gün ve 2/1288 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ?Kamu Yararına Hizmet Eden Özel Statüde? dernekler kapsamına alındığınızı belirterek, cemiyetinizin vergi muafiyeti kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususu sorulmaktadır.



193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun 94. maddesinin 7. ve 8 numaralı bentlerinde (4369 sayılı Kanunun 48. maddesiyle değişen ve 29.07.1998 tarihinden geçerli olan), ?Kanunla kurulan dernek ve vakıflar ile dernek ve vakıf olmamakla birlikte odalar, borsalar, meslek örgütleri ve bunların üst kuruluşları, siyasi partiler, emekli ve yardım sandıkları gibi vergi uygulamalarında dernek ve vakıf olarak kabul edilenler hariç, dernek ve vakıflar ile tam mükellef kurumlara ödenenler dahil? mevduat hesaplarına yürütülen faizler ile devlet tahvili ve hazine bonosu gelirlerinin gelir vergisi tevkifatına tabi olduğu belirtilmiştir.



Öte yandan, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 59 Seri No.lu Genel Tebliği?nin ?Dernek ve Vakıflara Ödenen Menkul Sermaye İratlarında Tevkifat? başlıklı 1.2.1. bölümünde:



?Gelir Vergisi Kanunu?nun 94.maddesinin birinci fıkrasının 7 ve 9 numaralı bentlerinin parantez içi hükümleri ?tam mükellef kurumlara ödenenler dahil? 8 ve 14 numaralı bentlerinin parantez içi hükümleri ise ?bankalar dışında kalan tam mükellef kurumlara ödenenler dahil? şeklinde iken, 4369 sayılı Kanun ile anılan bentlerin parantez içi hükümleri, ?Kanunla kurulan dernek ve vakıflar ile dernek ve vakıf olmamakla birlikte; odalar, borsalar, meslek örgütleri ve bunların üst kuruluşları, siyasi partiler, emekli ve yardım sandıkları gibi vergi uygulamalarında dernek ve vakıf olarak kabul edilenler hariç, dernek ve vakıflar ile tam mükellef kurumlara ödenenler dahil? şeklinde değiştirilmiştir.



Bu değişiklikle, gerçek kişilere ve tam mükellef kurumlara yapılan söz konusu ödemelerin yanı sıra, dernek ve vakıflara yapılan ödemeler de tevkifat kapsamına alınmıştır. Ancak, parantez içi hüküm gereği;



..........................



-Kanunla kurulan veya özel kanunlarla gelirleri her türlü vergilerden istisna edilen dernek ve vakıflara,



........................



Yapılan ödemelerden tevkifat yapılmayacaktır.? açıklamaları yer almaktadır.



Diğer taraftan, 5 aralık 1990 tarihli Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe giren 3685 sayılı Kanunla ?Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Yardım Sevenler Derneği ve Resmi Darülaceze Kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti ve Yeşilay Derneği kendilerine terettüp eden vergi ve resim mükellefiyetinin kurumlara ait olduğu hallerde bütün vergilerden, harçlardan, hisse ve fonlardan muaf oldukları? hüküm altına alınmıştır.



Bu hükme göre, Kanun içeriğinde yer alan kurumlara terettüp eden vergi ve resim mükellefiyetinin kurumlarına ait olduğu hallerde bütün vergilerden, harçlardan, hisse ve fonlardan muaf tutulmaktadır.



Dolayısıyla, cemiyetiniz bütün vergilerden kanunla muaf tutulduğundan bankalarda bulunan mevduat hesaplarına tahakkuk edecek faiz gelirleri üzerinden Gelir Vergisi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.


Bilgi edinilmesini rica ederim
 
Ynt: Kızılay'ın Kiracısı

Selam..Arkadaşlar Vergi Dairesi ısrarla muhtasar beyanname istiyor..Bu durumla ilgili özelge talebini ilgili kanunlarla açıklayarak yazmanızı rica eder saygılar sunarım...
 
Ynt: Kızılay'ın Kiracısı

merhaba,

aynı durumdayız. Kurumlar vergisi kanununun tebliğinde bu konudan bahsedilmiş
biz bunu denetime gelen "gelirler kontrolörüne" verdik. o da önce muhtasar beyanname istedi, (tebliğin sayısı aklımda değil ama kurumlar vergisi tebliği olduğunu hatırlıyorum) tebliği görünce yapacağı işlemden vazgeçti.
 
Üst