KOBİ TFRS VE TFRS İle İlgili Hazırlık Çalışmaları

Üyelik
10 Şub 2012
Mesajlar
95
Konum
İstanbul
Merhabalar,

Herkes ikincil mevzuat açıklamasını bekliyor. Bu bekleme sürecinde; meslek mensuplarının gelişim için yaptığı çalışmaları merak ediyorum. YTTK'yı, Standartları okumak dışında ne gibi hazırlıklar yaptınız (veya yaptınız mı) ? İkincil mevzuatın açıklanmasının ardından hazırlıksız yakalanmamak için nelere dikkat etmek, hangi konu başlıklarında hazır olmak gerekir ?
Paylaşırsanız sevinirim...
 
Ynt: KOBİ TFRS VE TFRS İle İlgili Hazırlık Çalışmaları

Yaklaşık 1500 sahifelik bir teferruatı roman gibi okuyamazsınız.Özellikle İngilizceden birebir tercüme olmuş olsa dahi uygulamadaki zorluklar göz önüne alındığında UFRS'lerin Ülkemizdeki her şirkete uygulanabilirliği bile kendi başına muammadır.Kurumsallaşamamış şirketlerin bu sistem içinde şekillendirilmesi ise binlerce şirketin kapanmasına korkmasına yol açacaktır.
UFRS'nin ve İAS'nin ruhu,Şirket pay sahiplerinin haklarının en üst seviyede korunması ve finansal enstrumanların ahengi üzerine tesis edilmiştir.Henüz MİYB konusunda bir arpa boyu yol almamış ticari sistem içinde herşeyin kurallara bağlı olarak işlemesini beklemek hayalcilikten öte birşeydir.
Mesele yıllara sari bir şekilde kademeli olarak cereyan etmek zorundadır. İMKB piyasasında Bağımsız denetim yapan firma sayısı 85 civarında idi.Şirket sayısını yüzbinler seviyesine çıkarmak ve bağımsız denetim şirketlerini de binler seviyesine çıkarmak ile entegrasyon yaratmak kanaatimce mümkün değildir.
Zaten 5 aydır aktif halde bulunan KGK bile TTK'nın yürürlüğe girmesine 2 ay kalmasına rağmen kitap satışından başka bir eylemi yoktur web sayfalarına göre.
Hal böyle olunca beklemek mi çözüm,beklememek mi sorusu ertelenme olasılığı tarafından bakılınca zor oluyor.
Eğer TTK şirket denetlenmesi konusundaki tebliğ taslağı hiçbir değişikliğe uğramadan yasalaştığı takdirde denetleme konusunda Ticaret bakanlığı Maliyenin önüne geçmiş bulunuyor.KGK ise temmuz 2011 tarihinde kurulan vergi denetim konseyinin yerini alacaktır.Elbette bunlar tahmin ama görünen köy klavuz istemez misaline de çok uygundur.
 
Ynt: KOBİ TFRS VE TFRS İle İlgili Hazırlık Çalışmaları

Gökhan Bey KGK nasıl Vergi Denetim Kurulunun (konsey değil kurul) yerini alacak? İkisinin fonksiyonları farklı, görevleri farklı, kesiştikleri yerler olsa da farklı.
 
Ynt: KOBİ TFRS VE TFRS İle İlgili Hazırlık Çalışmaları

koraykarakaya ' Alıntı:
Gökhan Bey KGK nasıl Vergi Denetim Kurulunun (konsey değil kurul) yerini alacak? İkisinin fonksiyonları farklı, görevleri farklı, kesiştikleri yerler olsa da farklı.

Kesinlikle haklısınız.Konsey değil kurul :)KGK için üst konseyi yazacaktım orada bir karışıklık oldu işte.Gerçi ne farkeder ki?
Kurulunda konseyinde görevleri aynı.
MDSK'sını resmi web sayfasında budadığına göre geriye Kamu gözetimi kalıyor. ?

Sonuçta bir yolunu illaki bulacaklar.Meseleye sırf vergi hukuku üzerinden bakarlar.adı da zaten kamu gözetimi.
pardon şimdi farkettim TTK nın ki tüzük taslağı idi sehven tebliğ taslağı olarak yazılmış onunda ters yevmiye kaydını bulabilir isem düzelteceğim. :) (Bu bir şakadır ciddiye almayın)

Sevgilerimle,
 
Ynt: KOBİ TFRS VE TFRS İle İlgili Hazırlık Çalışmaları

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı; Capital ve Ekonomist Dergilerinin düzenlediği CEO Club toplantısında yaptığı konuşmada;

''Yeni Türk Ticaret Kanunu Türk müteşebbisinin rekabet gücünü arttırmak, şirket yapılarını güçlendirmek, şirket sermayelerini korumak ve denetimleri gözetmek suretiyle sorumluluk yüklenmiş kişiler tarafından yapılıyor olmasını sağlamaktır. Devlet ya da hükümetin görevi, bu alanda hizmeti memnuniyet seviyesine getirmektir. Yasanın bir kaç maddesinde yapılmasını gerekli gördüğümüz düzeltmelerin bu açıdan değerlendirmesini istiyoruz. Geriye dönüş diye bir şey söz konusu değildir. 'Ekonomik suça ekonomik ceza' beylik bir söz. Bu yaptırıma nereden baktığınıza bağlıdır.''

Yazıcı, bu kanunun getirdiği kuralların hayata geçirilmesinde tedbirleri aldığını ve bu yaptırımların fiil ile uygun olması gerektiğini anlatarak, ''Kanun hükmünde kararname çıkartma yetkimiz kapsamında Kamu Gözetimi ve Muhasebe Standartları Üst Kurulu oluşturuldu. Sermaye şirketi yapılarının denetlenmesine ilişkin standartları düzenlemeyi bu kurul yapacak. Artık, 1 Ocak 2013'ten itibaren sermaye şirketlerinin denetim organı olmayacak. Şirketlerin denetimleri, bağımsız denetim kurumları ve elemanları tarafından yapılacak. İkincil düzenlemeler, şirketlerin sermaye büyüklüğüne göre sınıflandırılacak'' şeklinde konuştu.

Katılımcılardan birinin, ''İkincil düzenlemeler ne zaman yapılacak?'' sorusu üzerine Yazıcı, ''Bu çok teknik bir yasadır. Yapılacak bir değişiklik bütünü bozabilir. Yürürlüğe girmemiş yasada ikincil düzenleme nasıl çıkartacağız? Hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız''dedi.


Bu açıklamayı;

-"Ekonomik suça ekonomik ceza olmaz". Hapis cezaları devam edecek (belki süresini azaltırlar),

- İkincil düzenleme hazırlıkları tamamlanmış, yani yürürlükten sonra hemen yayınlanacak.
(Gerekçe haklı, ortada bir kanun yok ki, ikincil düzenlemesi olsun),

- İkincil düzenleme sermaye büyüklüğüne göre sınıflandırılacak. (Şirketlerin denetimi de bu sınıflamaya tabi olacak)

şeklinde mi yorumlamak gerekir acaba?
 
Ynt: KOBİ TFRS VE TFRS İle İlgili Hazırlık Çalışmaları

Bu açıklamalar ile ikincil düzenlemelerin 1 temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek Yeni TTK'nın uygulamadaki problemlerin esas alınarak yapılacağının sinyali nihayet geldi.
Şirket büyüklüğünün esas alınacağı da bu şekilde tescil edildi.
Ekonomik ceza ile birlikte hapis cezasının da olabileceği ima edildi.
Kooperatif kanunu da büyük bir olasılıkla TTk kapsama alanına alınacak ki bu konudaki ısrarlı yaklaşımıma bir destek bulabildim galiba :)
İşin en can alıcı noktası olan bağımsız denetimin ne şekilde ve nasıl yapılacağı hakkında oluşan karmaşanın daha uzun bir müddet gündemimizi meşgul edeceği de ögrenildi.
Yazmaya devam.anladığım kadarı ile yazdıklarımızı forum üyelerinden başkalarıda okuyor.
Bu güzel işte,

Sayggılarımla,
 
Ynt: KOBİ TFRS VE TFRS İle İlgili Hazırlık Çalışmaları

Karmaşanın daha uzun süreceği konusunda karamsar değilim ama 1 Temmuz 2012'nin hemen akabinde ikincil mevzuatta yer alacak "ne şekilde yapılacağı-nasıl yapılacağı" hususunun, istenilen/beklenen/rasyonel şekilde olup olmayacağı konusunda soru işaretleri devam edebilir.

Yazmaya devam :)
 
Ynt: KOBİ TFRS VE TFRS İle İlgili Hazırlık Çalışmaları

TTK'ya KOBİ rötuşu

" 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek TTK'daki değişiklikler netleşti. Patronların şirket kasasından para çekmesini engelleyen ortaklar cari hesabında limited şirketlere kolaylık sağlanacak. KOBİ'lerin internet sitesi kurma zorunluluğu esneyecek. Hapis cezasına sınır gelecek.
Hükümet yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) yapılacak değişiklikleri netleştirdi. Başbakan Ali Babacan başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda kararlaştırılan 8 başlıktaki değişikliklere ulaşıldı.
Toplantıya EKK üyesi bakanların yanısıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Kanunu yazan Prof. Dr. Ünal Tekinalp'in çağrılmaması ise dikkat çekti.

1- Şirketlere ek zaman
Şirketlerin sözleşmelerinin yeni kanuna uyarlanmasıyla ilgili süre uzatılacak.

2- Limitedlere kâr avansı
Patronların şirket ortak hesabından para çekmelerinin önüne geçen düzenlemede kısmi geri adım atılıyor. Limited şirketlere anonim şirketlerde olduğu gibi avans-kâr dağıtım uygulamasına geçecek. Bu şirketlerde kâr payı avansı dağıtacak.

3- Hapis cezasına sınırlama
Suç olarak tanımlanan 11 eylem ön ödeme kapsamına alınacak. Adli para cezalarında ön ödeme 90 gün ve altındaki para cezaları için uygulanıyordu. Günlük asgari tutar olan 20 liradan 90 gün için bin 800 TL ödenmesi halinde işlenen suçtan dolayı kamu davası açılmıyor. Yeni düzenleme ile 36 eylemden 24'ü ön ödeme kapsamına alınmış olacak.

4- Fişte patron ismi yazmayacak
"Yazar kasa fişinde patron ismi yazar mı?" diye eleştirilen 39. maddedeki 'tacirler tarafından kullanılan her türlü kağıt ve belgede gösterilmesi zorunlu olan bilgilerin daha açık bir biçimde belirtilmesi' netleşecek. Yazar kasa fişlerinde patron ismi yazmayacak.

5- Eğitim şartı kalktı
Anonim şirketlerin yönetim kurullarının 4'te birinin yüksek öğrenim mezunu olma zorunluluğu kaldırılacak.

6- İnternet sitesi kurma esniyor
İnternet sayfası yükümlülüğünü düzenleyen madde KOBİ'leri kapsamayacak şekilde yeniden düzenlenecek. İnternet sayfası düzenlememeye verilecek 6 ay adli para cezası da 90 güne indirilecek ve ön ödeme kapsamına alınacak.

7- Bağımsız denetim büyüklere
TTK'da getirilen bağımsız denetimin kapsamı da Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu'nun görüşleri doğrultusunda küçük şirketleri kapsam dışı bırakacak şekilde yeniden düzenlenecek.

8- Kapanış onayı yevmiye defterine
İşletmelerin yeni kanunda tepki gösterdiği kapanış onayına tutulacak defter sayısını düzenleyen maddede de değişiklik yapılacak ve 7 defterden yalnızca 'Yevmiye Defteri'nin kapanış onayı alması yeterli olacak. "



Bakalım ikincil mevzuattan önce ne kadarı şekillenecek, ne kadarı örtüşecek ?
 
Üst