fonradar

KOBİ'lere Destek...

ebru şener

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2005
Mesajlar
1,802
Konum
İstanbul
Bakan Ergün, KOBİ'lerin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik yapının temel taşlarını oluşturduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün:

''2012 yılında 26 bin işletmeye yaklaşık 293 milyon lira tutarında kaynak aktardık'' ''2013 yılında yeni destek mekanizmalarıyla çok sayıda KOBİ'ye destek verme imkanımız olacak''
''2013 yılı için bu konuda bizim yaklaşık 460 milyon liralık bir bütçemiz var. Bunun 300 milyon lirasını destek ödemeleri için ayırdık''

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2012 yılında 26 bin işletmeye yaklaşık 293 milyon lira tutarında kaynak aktardıklarını belirterek, ''2013 yılında yeni destek mekanizmalarıyla çok sayıda KOBİ'ye destek verme imkanımız olacak. 2013 yılı için bu konuda bizim yaklaşık 460 milyon liralık bir bütçemiz var. Bunun 300 milyon lirasını destek ödemeleri için ayırdık'' dedi.

Bakan Ergün, KOBİ'lerin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik yapının temel taşlarını oluşturduğunu söyledi.

Geçen yılın sonunda destek ödemesi bekleyen 16 bin civarında KOBİ'ye 104 milyon lira ödeme yaptıklarını, böylece KOSGEB'in değişik destek programlarından yararlanmayı bekleyen 16 bin işletmenin ödemelerinin tamamlandığını anımsatan Ergün, 104 milyon lira kaynakla birlikte 2012 yılında 26 bin işletmeye yaklaşık 293 milyon lira tutarında kaynak aktardıklarını bildirdi.

KOSGEB Genel Destek Programı kapsamında 19 bin işletmeye yurt içi fuarlarına katılım ile pazar paylarını genişletme, yurt dışı iş gezisi ile ihracat bağlantıları kurma, nitelikli eleman istihdamı ile kalifiye iş gücü ihtiyaçlarını karşılama ve bunun gibi 13 kalemden oluşan destek programı ile 97 milyon lira tutarında kaynak kullandırdıklarını ve KOBİ'lere, kendilerini geliştirme imkanı sağladıklarını anlatan Ergün, şunları kaydetti:

''Yine KOSGEB kaynaklarından aktarılan 66 milyon lira tutarındaki kaynakla bin 200 KOBİ'nin Ar-Ge ve inovasyon yapmasının ve bu ürünlerin ticarileşmesinin önünü açtık. Bin 814 KOBİ'nin sunmuş olduğu projeye de 57 milyon lira destek verdik. Uygulamalı girişimcilik eğitimleri ile 115 binden fazla girişimci adayımızı eğitirken, bunlardan 6 bin girişimcinin yeni bir işletme kurmasını sağladık.

Bu dönemde, afetten etkilenen KOBİ'lerin yaralarını sarmak amacıyla uygulanan Acil Destek Kredi Programları ve diğer kredi programları ile 7 bin 500 işletmenin yaklaşık 460 milyon lira tutarında kredi kullanmasını sağladık.''

KOSGEB destekleri, işletmelerin cirolarını, ihracatlarını, Ar-Ge faaliyetlerini artırdı''

Bakan Ergün, 2012 yılı verilerini şu an için değerlendirmenin mümkün olmadığı ancak bundan önceki dönemde yapılan araştırma sonuçlarına göre, KOSGEB desteklerinin, işletmelerin ciro ve istihdamlarında pozitif etki yarattığını söyledi.

KOSGEB desteğinden yararlanan işletmelerin yüzde 65'inin destekten sonra cirolarında, yüzde 42'sinin de istihdamlarında artış olduğunu beyan ettiklerini aktaran Ergün, ''KOSGEB desteği, KOBİ'lerin ihracatı açısından da olumlu etkiler yaratmıştır. KOSGEB desteği öncesi ihracat yapmakta olan işletmelerin yüzde 65'i, destek sonrasında ihracatlarında artış olduğunu belirtmişlerdir'' dedi.

Söz konunu desteklerinin, işletmelerin Ar-Ge faaliyetlerini de olumlu yönde etkilediğine dikkati çeken Ergün, desteklerden önce Ar-Ge yapmayan işletmelerin yüzde 82'sinin destekten sonra Ar-Ge faaliyetlerine başladıklarını bildirdi.

''2013 yılında da desteklerimiz devam edecek''

Bu göstergelerdeki gelişimin, tek başına KOSGEB destekleri ile ilişkilendirilmesinin elbette mümkün olmadığını ancak KOSGEB veya genel anlamda devlet desteklerinden bilgi sahibi olan ve yararlanan KOBİ'lerin, belirli bir kurumsallık seviyesine erişmiş işletmeler olduğu ve diğerlerine göre rekabet avantajına sahip olduklarını vurgulayan Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

''2013 yılında da KOBİ'ler için, girişimcilerimiz için desteklerimiz devam edecektir. KOBİ'ler için finansmanla ilgili yeni destek modelleri geliştirme imkanımız olabilir. Çünkü 2013'te ekonominin ihracat odaklı büyümesinin yanında biraz da iç pazarı genişleten, iç pazarda hareketlenmeleri sağlayan bazı destek mekanizmalarını getireceğiz. KOBİ'ler için 2013 yılında da yeni destek mekanizmalarıyla, özellikle kredi faiz desteği gibi birtakım mekanizmalarla çok sayıda KOBİ'ye destek verme imkanımız olacak. 2013 yılı için bu konuda bizim yaklaşık 460 milyon liralık bir bütçemiz var. Bunun 300 milyon lirasını destek ödemeleri için ayırdık.''


Kaynak: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
 

Benzer konular

Üst