fonradar

KOD Hakkında Bilgi Alma Talebi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan VAVESA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar, 2021 yılı içerisinde İstanbul'da bulunan sanal ofis adresinde faaliyet gösteren şirketimizde yapılan yoklama neticesinde şirketimizin Re'sen Terki'ne karar verildi. Malum pandemi dönemi çoğu firma gibi bizi de etkiledi. Ve o dönem İstanbul'dan taşınmak durumunda kaldım. Biz muhasebecimizle 2020 Aralık ayında çalışmayı tek taraflı bırakma kararı kaldık.(Karşı tarafı yıpratmamak için) Başka bir muhasebeci ile de finans yetersizliğinden dolayı 2021 Ocak itibariyle, günümüze kadar hiçbir muhasebeci ile çalışamadık.

Vergi dairesi, şirketimizi 09/11/2021 tarihinde yoklamaya gelmiş ve sonuç olarak yerimizde olmadığımız için re'sen terkimize karar verdi. Ekteki görselde de görebileceğiniz üzere IVD'den şirketimi sorguladığımda iki farklı tarih gözüküyor. Bunlardan tarh tarihi 31.12.2020 olan bu tarih baz alınacak sanırım ?

Bu süre içerisinde eski muhasebecimiz sağolsun aşağıdaki beyannameleri vermiş;

01/2020 - 12/2020 Kurumlar Vergisi Beyannamesi 14.04.2021 tarihinde verildi.
10/2020 - 12/2020 Geçici Vergi Beyannamesi 06.02.2021 tarihinde verildi.
10/2020 - 12/2020 Muhtasar Beyannamesi 13.01.2021 tarihinde verildi.
Tüm KDV Beyannameleri de 12/2020'ye kadar eksiksiz şekilde verildi.

2021(Ocak) tarihinden itibaren işlerimiz kötüye doğru gittiği için ve finansal yetersizlikten dolayı hiçbir muhasebeci ile çalışamadık ve dolayısıyla 2021 itibariyle hiçbir defterimizi tasdik ettiremedik, hiçbir beyanname veremedik. Hala defterimiz yok. Diğer Genel Kurul Toplantı, Müzakere defterlerimi eski muhasebecimden teslim alamadım. En son kendilerine yazdığımda cevap alamadım. (Bunları vergi dairesine teslim etmişler midir ?)

Yapılandırma kapsamında vergi dairesine olan borcumuzu da yapılandırdık. 2.000 TL'Lik bir borç kaldı(yapılandırma bozuldu). Bunu ödemek istediğimde ödeyemiyorum. Sonuç olarak ödeme niyetindeyim.

SORULARIM;
1-) 2021'den günümüze kadar defter tutmadığımız, beyanname vermediğimiz için vs. para cezası çıkar mı ?
2-) Şahsım KOD'a alınmış mıdır ? Ve KOD'a alındıysam borcu ödesem ve ardından şirket tasfiyesi için tasfiye ünvanı adı altında 2025 yılına bir defter tasdik ettirsek, yeni adresimizde bizi yoklamaya gelseler ve yoklama sonrası yasal süreç sonunda şirketi kapatsak KOD'dan çıkabilir miyim ? Veya yoklamaya geldikten sonra KOD'dan çıkmam ne kadar sürer ?
3-) Tüm bu süreç için cezai ödemeler çıkar mı? Ne gibi cezai ödemeler çıkar ve ortalama bir rakam verebilir misiniz ?
4-) KOD'dan çıktığım zaman ve çıkış sürecindeyken yeni bir şirket kurabilir miyim ?
5-) KOD'dan çıkış resmi olarak tamamlandıktan sonra hala riskli grupta görülür müyüm ve iş yapacağım firmalar için de sorun olur mu ?

NOT : An itibariyle uzman bir muhasebecimiz olmadığı için biraz detaylı sorular sormak zorunda kaldım. Dolayısıyla kıymetli vaktiniz için tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum. Sizin de vaktinizi almak istemem. Dolayısıyla kısa cevaplar verebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-08-19 101642.png
    Ekran görüntüsü 2025-08-19 101642.png
    9.9 KB · Görüntüleme: 6
  • Ekran görüntüsü 2025-08-19 101741.png
    Ekran görüntüsü 2025-08-19 101741.png
    22.9 KB · Görüntüleme: 6
Merhabalar, 2021 yılı içerisinde İstanbul'da bulunan sanal ofis adresinde faaliyet gösteren şirketimizde yapılan yoklama neticesinde şirketimizin Re'sen Terki'ne karar verildi. Malum pandemi dönemi çoğu firma gibi bizi de etkiledi. Ve o dönem İstanbul'dan taşınmak durumunda kaldım. Biz muhasebecimizle 2020 Aralık ayında çalışmayı tek taraflı bırakma kararı kaldık.(Karşı tarafı yıpratmamak için) Başka bir muhasebeci ile de finans yetersizliğinden dolayı 2021 Ocak itibariyle, günümüze kadar hiçbir muhasebeci ile çalışamadık.

Vergi dairesi, şirketimizi 09/11/2021 tarihinde yoklamaya gelmiş ve sonuç olarak yerimizde olmadığımız için re'sen terkimize karar verdi. Ekteki görselde de görebileceğiniz üzere IVD'den şirketimi sorguladığımda iki farklı tarih gözüküyor. Bunlardan tarh tarihi 31.12.2020 olan bu tarih baz alınacak sanırım ?

2021(Ocak) tarihinden itibaren işlerimiz kötüye doğru gittiği için ve finansal yetersizlikten dolayı hiçbir muhasebeci ile çalışamadık ve dolayısıyla 2021 itibariyle hiçbir defterimizi tasdik ettiremedik, hiçbir beyanname veremedik. Hala defterimiz yok. Diğer Genel Kurul Toplantı, Müzakere defterlerimi eski muhasebecimden teslim alamadım. En son kendilerine yazdığımda cevap alamadım. (Bunları vergi dairesine teslim etmişler midir ?)

Yapılandırma kapsamında vergi dairesine olan borcumuzu da yapılandırdık. 2.000 TL'Lik bir borç kaldı(yapılandırma bozuldu). Bunu ödemek istediğimde ödeyemiyorum. Sonuç olarak ödeme niyetindeyim.

SORULARIM;
1-) 2021'den günümüze kadar defter tutmadığımız, beyanname vermediğimiz için vs. para cezası çıkar mı ?
2-) Şahsım KOD'a alınmış mıdır ? Ve KOD'a alındıysam borcu ödesem ve ardından şirket tasfiyesi için tasfiye ünvanı adı altında 2025 yılına bir defter tasdik ettirsek, yeni adresimizde bizi yoklamaya gelseler ve yoklama sonrası yasal süreç sonunda şirketi kapatsak KOD'dan çıkabilir miyim ? Veya yoklamaya geldikten sonra KOD'dan çıkmam ne kadar sürer ?
3-) Tüm bu süreç için cezai ödemeler çıkar mı? Ne gibi cezai ödemeler çıkar ve ortalama bir rakam verebilir misiniz ?
4-) KOD'dan çıktığım zaman ve çıkış sürecindeyken yeni bir şirket kurabilir miyim ?
5-) KOD'dan çıkış resmi olarak tamamlandıktan sonra hala riskli grupta görülür müyüm ve iş yapacağım firmalar için de sorun olur mu ?

NOT : An itibariyle uzman bir muhasebecimiz olmadığı için biraz detaylı sorular sormak zorunda kaldım. Dolayısıyla kıymetli vaktiniz için tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum. Sizin de vaktinizi almak istemem. Dolayısıyla kısa cevaplar verebilirsiniz.
Sayin Vavesa,

Oncelikle yazdiginiz soeunun icinden onemli birkac detayin uzerinden gecelim sonra sorularinizi yanitlayaylim. Zira aciklamalarla baglantili olacak.

Gecmis olsun, pandemi herkesi etkiledi,Insallah kisa surede toparlanirsiniz.

Vergi dairesi dogrusunu yapmis. Zaten sizin icinde isabetli olmus. Asagida yazacagim.

Bencede sagolsun iyi SMMM'mis. Zira vergidigi beyannameler sizin terk tarihi itibariyle vermeniz gereken son beyannameler onlari vermese idi, su anda onlar icin cezali tarhiyatla karsi karsiya kalirdiniz.

Defterleri istesenizde tasdik ettremezdiniz cunku firmaniz resen kapali, yani musaviriniz defter tasdikini denese bile yapamazdi. Noterden defterlerin girisiniz yapamazdi, bunu yapmasi icin yeniden faaliyette oldugunuzu gosterir emarelerle vergi dairesine basvuru yapip yoklama tutturup, mukellefiyetinizi actirdiktan sonra defter tasdiginiz olurdu. SMMM'niz defterleri saklamadi ise 5 yil gectigi icin atmisda olabilir ( tabi bu buyuk hata) vergi dairesine teslim edemez, etmeye kalksa bile Vergi Dairesi almaz. Yukarida dedigim gibi resen kapali oldugunuz icin beyannamede veremezdiniz. Dert etmeyin. 31.12.2020 kadar gereken yapilmis, Vergi Dairesi resen kapatmis. SMMM'nizde son beyannamelerinizi vermis. 2021 faaliyette olup beyanname vermemis olsaydiniz bu durumu zorlastirirdi.

Yapilandirma bozuldu ise bozuldu caninizi sikmayin, gidin vergi dairesine bir dilekce verin. Ancak dilekce 6183 Kanun 48 maddeye gore cok zor durum dilekcesi olsun. Bunu butun SMMM arkadaslarimiz bilir. Rica edin, ucreti neyse verin hazirlayip size versinler. Gidin vergi dairesine, imzadan, kayittan gecirin, borc tahakkuk servisine gidin ben borcumu 6183 Kanun 48 maadeye gore odemek istiyorum deyin onlar sizden borcun %20 pesin isteyip kalani, kac taksit yapalim diyecekler, sizde istediginiz taksit sayisini soylersiniz. Burada kucuk not ekleyeyim, tabi buna faiz eklerler. Onuda odemeye calisirsiniz. Odeyemezseniz bozulursa bir daha ayni Kanunla yeniden basvuru yapabilirsin.
Gelelim Sorulariniza, Net, Kisa cavaplar yazacagim

SORULARIM;
Cikmaz, cevabi yukarida resen kapalisiniz. defter tasdikiniz imkansiz
Evet,sahsiniz Koddair, Koddan cikmak icin tasfiye memurunun adresi'de yeterli olur, Ancak koddan cikarma islemini Vergi Dairesi yapmaz, Defterdarlik yapar. Bu yukaridakileri yaptiginiz takdirde Vergi dairesine koddan cikmak icin dilekce verirsiniz onlar EK-15 denilen formu doldurup, Defterdarliga gonderirler. Daha sonra koddan cikarsiniz.

Tüm bu süreç için cezai ödemeler çıkmaz. Masraflar cikar. Bu isi profesyonel bir SMMM ile yapmaniz gerekli, Zira sirket tasfiyesi, defter tasdikleri, Muhasebeci odemesi vs.vs.
Cikis surecindeyken sirket kurabilirsiniz, ancak oda Kod'a alinir.

5-) KOD'dan çıkış resmi olarak tamamlandıktan sonra hala riskli grupta görülür müyüm ve iş yapacağım firmalar için de sorun olur mu

KOD'dan çıkışiniz resmi olarak tamamlandıktan sonra riskli grupta görülmezsiniz ve iş yapacağıniz firmalar için de sorun olmaz.

Çok teşekkür ediyorum Ferhat bey. Sizin gibi üstadlarımız ve bu forum olmasa biz zor durumdaki mükelleflerin işi çok zor. Kıymet verip cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum tekrardan iyi ki varsınız. Son olarak Kod'dan çıkış süreci ne kadar sürüyor ? (Yeni kurulacak şirketin de Kod'a alınmasını istemem şahsen)

Çok teşekkür ediyorum Ferhat bey. Sizin gibi üstadlarımız ve bu forum olmasa biz zor durumdaki mükelleflerin işi çok zor. Kıymet verip cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum tekrardan iyi ki varsınız. Son olarak Kod'dan çıkış süreci ne kadar sürüyor ? (Yeni kurulacak şirketin de Kod'a alınmasını istemem şahsen)
Sagolun tesekkur ederim. Siz tasfiye isini ne kadar cabuk sonuclandirisaniz koddan cikmada cabuk olur