fonradar

Kollektif Şirket kuruluşunda dikkat edilmesi gereken hususlar.?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Merhaba arkadaşlar;
Yeni bir şirket kuracağız, ancak şirket türü olarak Kollektif Şirket olacak.Daha önceden hiç bu tür şirket kurmamıştım.Dikkat etmem gereken hususlar konusunda yardımcı olurmusunuz.?

İlk aklıma takılan sorulardan bazılarını hemen sorayım.

Ticaret odasının sayfasında şöyle bir ibare var, bu gerçekten de uygulanması zorunlu birşeymidir.
KOLLEKTİF ŞİRKETLER
Kollektif şirket; ticari işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklardan hiçbirisinin sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı sınırlandırılmamış şirkettir.
Kollektif şirket mukavelesi yazılı şekle tabidir, mukaveledeki imzaların noterce tasdiki şarttır.
Kollektif şirket mukavelesinde bulunması zorunlu hususlar şunlardır;
a) Ortakların ad ve soyadları, ikametgah ve uyrukları ile T.C. Kimlik numaraları(yabancı uyruklu olanların vergi dairelerinden alınacak vergi numaraları) belirtilecek
b) Şirketin kollektif olduğu
c) Ticaret ünvanı ve merkezi
d) Çalışma konusu
e) Her ortağın sermaye olarak koymayı taahhüt ettiği sermaye türü, tutarı
f) Şirketi temsile yetkililer ve temsil şekli
Kollektif şirketin ticaret ünvanı bütün ortakların veya ortaklardan birinin ad ve soyadıyla şirket nevini gösterecek bir ibareyi ihtiva etmelidir.
Diyelimki ortaklardan birinin adı Ahmet Zindan.Şirket ünvanı Ahmet Zindan İnşaat Sanayi Kollektif Şirketi gibi mi olmalı.?

İkinciside olmasını istediğimiz ünvandan sicilde daha önceden kayıtlı limited şirket var, biz aynı ünvanı kollektif şirkette kullanabilirmiyiz.?


Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.?
 
Ynt: Kollektif Şirket kuruluşunda dikkat edilmesi gereken hususlar.?

merhaba,

kollektif ortalıklarda ticaret ünvanı; ortaklardan en az birinin adı ve soyadı ile ortaklığı ve türünü gösterir bir ibare teşkil eder.

Dolayısıyla örneğinizden hareketle;

ZİNDAN ' Alıntı:
Diyelimki ortaklardan birinin adı Ahmet Zindan.Şirket ünvanı Ahmet Zindan İnşaat Sanayi Kollektif Şirketi gibi mi olmalı.?

Ahmet Zindan İnşaat Sanayi Kollektif Şirketi olarak ticaret ünvanı pek tabiki kullanılabilinir. Önemli olan burada ortaklardan birinin adı soyadı ve ortaklığın türünü gösteren ibarenin olması.

ZİNDAN ' Alıntı:
İkinciside olmasını istediğimiz ünvandan sicilde daha önceden kayıtlı limited şirket var, biz aynı ünvanı kollektif şirkette kullanabilirmiyiz.?
şöyle bir husus olursa bu ünvanı ticaret sicil tescil edebilir. Limited olarak kayıtlı olan şirket ünvanında Ahmet Zindan; eklerinde ise inşaat sanayi geçmiyorsa, başka bir deyimle örneğin sicilde kayıtlı şirket; Ahmet Zindan Makine Ticaret Limited Şirketi gibi tescilliyse; bu durumda sizin örneğinizdeki ünvanı sicil tescil edebilir.
Ancak faaliyet konusu ile birlikte yani ekleriyle beraber aynı ünvan kullanılmışsa; bu sefer sicil bu ünvanı kabul etmeyebilir.

örneğin;
sicildeki kayıtlı limited şirket; Ahmet Zindan İnşaat Sanayi Ltd.Şti.
kullanmak istediğiniz ünvan; Ahmet Zindan İnşaat Sanayi Koll.Şti. ( kabul görmeyebilir)

şu durumda ünvan tescili kabul görebilir;
sicildeki kayıtlı limited şirket; Ahmet Zindan Makine ve Ticaret Sanayi Ltd.Şti.
kullanmak istediğiniz ünvan; Ahmet Zindan İnşaat Sanayi Koll.Şti. ( kabul görebilir)
 
Ynt: Kollektif Şirket kuruluşunda dikkat edilmesi gereken hususlar.?

İlginiz için teşekkürler İrem hanım.Ünvan konusunda kullanmak istediğimiz ünvanda sektör benzerlikleri var kesinlikle, ben yanlış bilmiyorsam, aynı ünvan ve sektör isimleri kullanılarak hem Ltd. hem de A.ş. tescil edildiğini biliyordum.Buradan yola çıkarak Ltd. olan ünvanda Koll. de kurulabileceğini düşünmüştüm. Yoksa ikinci verdiğiniz örnekte ki pek ala kurulabilir, onda bir sakınca olmaz.

Cevap için teşekkürler.
 
Üst