Kollektif Şirketlerde Dönem Net Karı / Vergi Karşılığı

AyAşAr

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
653
Konum
ank
Bir mükellefimin koll şirketi var. Şunu biliyoruz ki şirket tüzel kişiliğe sahip olmasına rağmen ortaklar adına gelir vergisi hesaplanıyor .
Ancak burda kafama takılan bişey var.Koll. Şirketlerde hesaplanan gelir vergisi ve yıl içinde ödenen vergiler nasıl muhasebeleştirilecek yani kurumlar vergisinde olduğu gibi vergi karşılığı ayrılması gerekiyormu ve dönem karı aynı zamanda şirketin dönem net karı mıdır ?..

iyi çalışmalar ..
 
Sayın AyAşAr,

Kollektif şirketler Kurumlar vergisi mükellefi değildir belirttiğiniz gibi ortaklar paylarına düşen kzançları varsa diğer kazançları ile birlikte beyan eder.Geçici vergiyide öyle.Bu nedenle ortakların yükümlülüğünde olan geçici vergiler için herhangi bir kayıt yapmayacak hatta bu beyanlarla ilgili varsa şirket kasasından ödenen vergileri "peşin ödenen vergilere" almayacak, damga vergilerini gider yazmayacak, ortaklar C/H nı borçlandıracak, ortakların ödeyeceği Gelir Vergileri için vergi karşılığı ayırmayacaksınız.

Varsa KKEG lerede dikkat ediniz yani şirketin dönem karından ortakların beyan edecekleri kazancı KKEG ler nedeniyle farklı olabilir.

Zaten ortakların ödeyeceği Gelir Vergileri diğer beyanı gereken unsurlar nedeniyle değişeceğinden teknik olarak hesaplanmasıda mümkün değildir.
 
SN M KEMAL
verdiğiniz bilgiler için telşekkürler
peki bu şirket için dönem net karı diye bir ifade kullanılablir mi?
 
Sayın AyAşAr,

Elbette.Fakat vergi olmadığına göre ve başkasa ödenecek yasal bir yükümlülük yoksa Dönem Kar'ı ile eşit olacaktır.
 
Peşin Vergi Kayıtlarında Kollektif şirketden ortaklar hisseleri oranında mali kar üzerinden (diğer faaliyetleri yoksa sadece kollk.şti ortağı ise) geçici vergileri koll.şti kasasından ödeniyorsa 193 nolu hesapda kullanılabilir (veya dorudan doğruya şirket sahibinin veya ortakların hesaplarına da kaydedilebilir) dönem sonlarında bu hesapta toplanan tutarlar işletme sahibi veya ortakların hesabına aktarılır. Her nekadar 193 lü hesap, esas olarak, kurumlar vergisi yükümlüsü işletmelerde kullanılmak üzere açılmışsa da şahıs şirketlerincede kullanılabilir.

193(veya 131) (B)
360 (A)
 
Sayın Kapadokya50,

İşletme ile ilgili olmayan vergiler için 193 ve 360 hesapların kullanılması doğru değildir.İşletmenin kişiliği ile ortakların kişiliği ayrıdır.193 hesabın tanımında yer alan "gelir vergisi" kelimesi sizi yanıltmasın.Bu stopaj yoluyla ödenen gelir vergileri içindir.Kollektif şirketin bir inşaat şirketi olması ve yıllara sari inşaat onarım işi yapması durumunda istihkaklarından yapılacak kesintiler 193 hesaba alınabilir ve buradan belittiğiniz gibi ortaklar C/H na aktarılabilir.Ancak ortaklara ait Gelir Geçici vergilerinin şirket kasasından da ödenese 193 hesaba alınması imkanı yoktur.Bu ödeme ortağın işletmeden para çekmesi gibi işlem görür.

Kollektif şirketlerde 360 hesap şirkete ait ve şirketçe sorumlu sıfatıyla ödenecek vergilerin tahakkuku için kullanılabilir.
 
Sayın EKİCİ;
193 nolu hesabın niteliği ve işleyişi ile ilgili Prof.Dr. Nalan AKDOĞAN, Prof.Dr. Orhan SEVİLENGÜL'ün Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması kitabının 151 sayfasında, bu hesabın, kurumlar vergisi yükümlüsü olmayan işletmelerde bu hesapta toplanan peşin ödenmiş vergi ve fonlar dönem sonlarında işletme sahibinin veya ortakların hesaplarına aktarılacağından söz konusu işletmelerde bu hesabın kalanı bilançoda yer almaz. Bu yoruma göre 193 nolu hesabı kullanılabileceğini ve sakıncası olmayacağını anlıyorum.

Saygılarımla,
SMMM
Mesut Erhan CİHAN
 
Sayın Cihan,

Bahsettiğiniz kitap elimde yok o nedenle herhangi bir örnek verilmişmi bilemiyorum tekrar o bölümü incelerseniz sevinirim.Kollektif şirketlerde 193 hesabın hangi hallerde kullanılabileceğine yazımda değinmiştim.

Kod:
193 hesabın tanımında yer alan "gelir vergisi" kelimesi sizi yanıltmasın.Bu stopaj yoluyla ödenen gelir vergileri içindir.Kollektif şirketin bir inşaat şirketi olması ve yıllara sari inşaat onarım işi yapması durumunda istihkaklarından yapılacak kesintiler 193 hesaba alınabilir ve buradan belittiğiniz gibi ortaklar C/H na aktarılabilir.

Sanıyorum Değerli hocalarımızın kasdettikleride bu.Yani kesinti yoluyla ödenen Gelir Vegileri.Bunlarda Peşin Ödenen vergilerdir.
 
Ynt: Kollektif Şirketlerde Dönem Net Karı / Vergi Karşılığı

peki kurumlar vergisinden muaf olan bir kurumda bu hesap nasıl çalışmalı.firmanın mevduatları üzerinden stopaj kesintisi yapılıyor. ben bunları 193 hesapta takip etmek istiyorum. ancak bu hesabın yıl sonu kapanış nasıl olacak . kurum vergiden muaf olduğuna göre
 
Ynt: Kollektif Şirketlerde Dönem Net Karı / Vergi Karşılığı

sctkrk ' Alıntı:
peki kurumlar vergisinden muaf olan bir kurumda bu hesap nasıl çalışmalı.firmanın mevduatları üzerinden stopaj kesintisi yapılıyor. ben bunları 193 hesapta takip etmek istiyorum. ancak bu hesabın yıl sonu kapanış nasıl olacak . kurum vergiden muaf olduğuna göre

Kurumlar vergisi muafiyeti nedeni ile faiz gelirleri üzerinden ödenen stopaj vergileri nihai bir vergidir. Kurumlar vergisinden muaf olunması sebebi ile bu tür vergiler Gider hesaplarında gösterilir.
 
Üst