Kooperatiflerin Enflasyon Düzeltme Karşısındaki Durumu

Üyelik
15 May 2024
Mesajlar
2
Konum
Ereğli
Merhaba, iyi günler dilerim.

Saygıdeğer arkadaşlarım içinde bulunduğumuz durumu örnekle açıklamak istiyorum.

Öncelikle Türkiye deki birçok Kooperatifin bilançosu; geçmiş yıl zararları, dönem zararları ile dolu. Kimisi 9.500.000 zarar, kimisinde 14.600.000 TL ye varan geçmiş yıl zararlarını gördüm. Biz de farklı değiliz.

Biz Kurumlar Vergisi mükellefi Yapı Kooperatifiyiz. Karlılık durumumuz yok, İşletme kooperatifi olmadığımız için yani sosyal tesis gelirleri, kafeterya vb gelirlerimiz olmadığı için ortaklar arasında borç-alacak ilişkisi ile aidatlar ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Her sene zarar beyan etmekteyiz ve hiç bir dönem zararlarımızı beyanname üzerinde bildirmedik, yani yıl yıl göstermedik. Çünkü zararları kullanacak, indirecek bir karlılık durumumuz yok. Ancak Enflasyon Düzeltmesi nedeniyle bu durum değişme eğiliminde.

Verilerimiz şu şekildeydi;

2022 yılı ve öncesi geçmiş yıl zararlarımız 6.500.000 TL (-)
2023 yılı Dönem Zararımız 2.000.000 TL (-)

8.500.000 TL geçmiş yıl zararımız bulunmakta.

Enflasyon Düzeltmesi uygulamasında bu tutarı 698 ile kapattık.
698 in borç bakiyesi 8.500.000 TL

Aktif Kıymetlerin enflasyon farkı 1.100.000 TL
Pasif Kıymetlerin enflasyon farkı 1.500.000 TL

Dolayısıyla 698 in borç bakiyesi 8.500.000 + 400.000 = 8.900.000 TL
Bu tutarı da 580.Enf.Düzeltme Sonrası Oluşan Geçmiş Yıl Zararlarına aldık.

Sayın Arkadaşlarım, işte burada film kopuyor.
2024 yılı ve ileriki yıllarda bu 580 e alınan enflasyon düzeltme sonucu geçmiş yıl zararları düzeltmeye tabi olunca fark kadar gelir yazılacak.
İlk dönem geçici vergide enflasyon düzeltme yok ancak bir simülasyon yapıp sanki varmış gibi 580 deki 8.900.000 TL yi düzeltme yaptım. Enflasyon Düzeltme Farkı 1.400.000 TL buldum. Bu tutar 648 nolu hesaba gidecek. Bu sadece 3 aylık düzeltme, ileriki dönemlerde daha da yükselecek.

1.400.000 TL enflasyon düzeltme farkı, 580.nolu hesaptaki 8.900.000 TL ye ekleneceği için 580 deki tutar 10.000.000 milyonu aşacak ve bu işin önünü alamayacağız. Çünkü 2026 yılı sonuna kadar devam etmesi öngörülen Enflasyon Düzeltmesi yaparak, 580 deki bu tutar yükselmeye devam edecek olup, hiç bir zaman kapanmayacak taşıma katsayıları ile artmaya devam edecek. Bu hesabın akıbeti ne olacak bilmiyoruz. Devamlı zararı arttıracağı için; KAR elde etmiş varsayıp, olmayan bir kaynak üzerinden vergi ödemek zorunda bırakılmak, bu durum hiçbir muhasebe anlayışı ile bence uyuşmuyor.

Kooperatif sermaye payları 100 TL olarak yasa ile belirlendiğinden 298 üyenin sermaye payları toplamı 29.800 TL.. Bunu düzelttiğimizde 502 nolu hesaptaki olumlu fark 750.000 TL olduğundan, mahsup için 8.900.000 TL nin yanına bile yaklaşamayacak düzeyde.

Benim görüşüm şu, 2023 den gelen enf.düzeltme sonucu oluşan 580 deki geçmiş yıllar zararları içinde sadece 2023 yılındaki aktif pasif kıymetlerin enflasyon farklarının düzeltilmesi yönünde. Yani 2022 yılı öncesi zararlar ve 2023 yılı zararı düzeltmeye tabi olmamalı.

2022 yılı ve öncesi zararları yıl yıl beyanname üzerinde göstermediğimizden ileriki dönemde kullanabileceğimiz tek geçmiş yıl zararı 2023 yılı dönem zararı, onu kullanarak bu seneyi belki atlatabiliriz görüşündeyim ama ileriki yıllarda enflasyon düzeltmesinin devamı firmaların altından kalkamayacağı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Ne yazık ki bir karar verilmeden veya bir kanun resmileşmeden önce etkileyeceği sektörler düşünülmüyor derinlemesine bir araştırma yapılmıyor.

Bu işin sonu, sonucu ne olacak nereye kadar dayanacağız bilemiyorum sayın arkadaşlar,
Kooperatif olarak bu durumun altında kalkılamayacağını düşünenler çoğunlukta, ayrıca tasfiyeye gidelim görüşü ağır basmaya başladı.

Umarım içinde bulunduğumuz buhran durumunu örnekle anlatabilmişimdir.
saygılar sunarım.
 
Sayin Reyhan Odabasi

Ben bu sorunuza cevap yazarim. Ancak yazdigimi kisisel almamaniz, ve aliganlik yapmamaniz icin once sizden izin alayim.:) Zira son gunlerde yazdiklarim icin formdan bazi arkadaslarim alinganlik yapip benim ''ustenci konusmakla'' yargiliyorlar. :)

Izniniz varsa yazarim.
 
Estagfirullah izin ne kelime, Buyurun Sayın Ferhat Bey,
Sagolun Reyhan hn. (Yazdiklarimi kisisel almayin ok mu?

Yazdiklarinizda sonuna kadar haklisiniz ancak enflasnist ulkelerde maalesef Mali Musavir arkadaslarimizin daha dikkatli olmasi gerekir. Yani formda da cok tartistik, (sizde uzun suredir formdasiniz, gormussunuzdur.) arkadaslara her zamaqn bu KDV, Muhtasar hazirlamak yada defter yazdirmak isi degil, bir bilimdir dedik. Arkadaslarimiz bize abartiyorsun dedi. Gecenlerde ornek verdim. (Formdan arkadasimiz,ismi onemli degil bana darildi).

Asil konu su bilanco onumuze geldiginde 100 Kasa hesabindan tutunda en son kullanilan hesaba kadar -dieylim ki oda Nazim hesap olsun- kontrol edilmelidir. Bu kontrol once Vergi Mevzuati acinsindan sonrada TDHP acisindan bakilmalidir.

Bunu nicin yazdim. -gene gecmis ornege dayanarak yazayim, belki sizde karsilasmissinizdir- cogu meslektas bana yaziyor. Ustat banka bilancoyu kabul etmedi diye. Evet etmiyorlar cunku onlar bizim duzenledigimiz bilancolari yeni bastan IFRS yani diger adiyla UFRS'ye tekrar duzenliyorlar. Mesela birkac ornek vereyim. Stoklara "aging" yani urunun devir hizini hesapliyorlar, Alicilara ve saticilara reeskont yapiyorlar varsa senetlerede tabi en onemlisi Kar ve Zarar'larla ilgili bilancoda hangi yildan devir ettiklerine bakip akibetlerini soruyorlar. Hatta bu Zararlarin akibetlerinin ne olacagini sorup bir sonraki bilancoda yer alip almayacaklarini vb. bir suru hazirlik yapip 2 sayfaya 200-250 sayfa rapor hazirlayip ''Nakit Akis Tablolari"" duzenleyip bir ust makama sunuyorlar krediniz buna gore ya cikiyor yada cikmiyor.

Genelde Turkiyedeki bilancolar ne kadar susulenirse suslensinler kredi cikmiyor, ortaklarin sahsi kefaletlerini alip kredi veriyorlar.

Sizin sorunuza gelince (bakin yapmadiniz diye yazmayacagim, ancak bunlar yapilsa idi iyi olurdu diye yazacagim) Bolum,bolum yazacagim.
1-Biz Kurumlar Vergisi mükellefi Yapı Kooperatifiyiz. Karlılık durumumuz yok, İşletme kooperatifi olmadığımız için yani sosyal tesis gelirleri, kafeterya vb gelirlerimiz olmadığı için ortaklar arasında borç-alacak ilişkisi ile aidatlar ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Her sene zarar beyan etmekteyiz ve hiç bir dönem zararlarımızı beyanname üzerinde bildirmedik, yani yıl yıl göstermedik. Çünkü zararları kullanacak, indirecek bir karlılık durumumuz yok. Ancak Enflasyon Düzeltmesi nedeniyle bu durum değişme eğiliminde.

Zararlarinizi neden bildirmediniz ? Bildirmeniz gerekirdi. Bildirdiginiz takdirde ortaklara ''Beyler isletme sermaye kaybediyor surekli zarar ediyoruz, ya aidatlari yukseltecegiz, ya Zarari paylacaksiniz, yada Sermaye yukselteceksiniz. deme hakkiniz vardi. Zira Vergi Kanunlarinda isletmenin kurulus amaclarindan bir tanesi Kar etmektir. Eger Zarar ediyorsa bunun onleminin simdiye kadar alinmasi gerekirdi.
Isin daha kotusu, belkide ortaklarla karsi,karsiya geleceginiz durum su Zarardan dolayi Sermaye Kaybi yasadikca bunu ileride yapilacak olan bir iste indirim konusu yapamayacaginiz cunku beyanname uzerinde gostermediginiz her zarar sizin icin rizaen vazgectiginizi gosterir.

2- 21.400.000 TL enflasyon düzeltme farkı, 580.nolu hesaptaki 8.900.000 TL ye ekleneceği için 580 deki tutar 10.000.000 milyonu aşacak ve bu işin önünü alamayacağız. Çünkü 2026 yılı sonuna kadar devam etmesi öngörülen Enflasyon Düzeltmesi yaparak, 580 deki bu tutar yükselmeye devam edecek olup, hiç bir zaman kapanmayacak taşıma katsayıları ile artmaya devam edecek. Bu hesabın akıbeti ne olacak bilmiyoruz. Devamlı zararı arttıracağı için; KAR elde etmiş varsayıp, olmayan bir kaynak üzerinden vergi ödemek zorunda bırakılmak, bu durum hiçbir muhasebe anlayışı ile bence uyuşmuyor.
Ben size direk bu hesabin akibetinin ne olacagini yazayim. Acil Sermaye artisi yapin. Zarari ortaklardan karsilayin.

3- Kooperatif sermaye payları 100 TL olarak yasa ile belirlendiğinden 298 üyenin sermaye payları toplamı 29.800 TL.. Bunu düzelttiğimizde 502 nolu hesaptaki olumlu fark 750.000 TL olduğundan, mahsup için 8.900.000 TL nin yanına bile yaklaşamayacak düzeyde.

Benim görüşüm şu, 2023 den gelen enf.düzeltme sonucu oluşan 580 deki geçmiş yıllar zararları içinde sadece 2023 yılındaki aktif pasif kıymetlerin enflasyon farklarının düzeltilmesi yönünde. Yani 2022 yılı öncesi zararlar ve 2023 yılı zararı düzeltmeye tabi olmamalı.

2022 yılı ve öncesi zararları yıl yıl beyanname üzerinde göstermediğimizden ileriki dönemde kullanabileceğimiz tek geçmiş yıl zararı 2023 yılı dönem zararı, onu kullanarak bu seneyi belki atlatabiliriz görüşündeyim ama ileriki yıllarda enflasyon düzeltmesinin devamı firmaların altından kalkamayacağı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Ne yazık ki bir karar verilmeden veya bir kanun resmileşmeden önce etkileyeceği sektörler düşünülmüyor derinlemesine bir araştırma yapılmıyor.


Bunlar sizin gorusleriniz oldugu icin yorum yapmiyorum. Saygi duyuyorum. Ancak sunun bilinmesinde fayda var. Devlet zorla para topluyor. Aslinda bu gorusunuze ilave olarak devletin enflasyonu dusurup, vergi oranlarini azaltmasi gerek.

Ben bir bomba haber yazayim. Gorusmeler devam ediyor. Itirazlar var ancak arkadaslar "EK VERGI" geliyor. Nedir bu EK VERGI derseniz.

Kar'dan vazgectik ZARAR etseniz bile odeyeceginiz bir vergi turu, mesela size 2024 yili icin %5 yada %10;
  • 5/1-i maddesi kapsamında kooperatiflerde harcanmayarak ortaklara iade edilen tutarlara ilişkin istisna ile tüketim kooperatiflerine yönelik risturn istisnası, vergisi gelebilir.

Yani cok da uzulmeyin ileriyi de dusunmeyin, eninde sonunda yine Vergi odeyeceksiniz. Ek vergi ile ilgili gelismeleri yazacagim.

Hoscakalin

Saygilar
 
Sagolun Reyhan hn. (Yazdiklarimi kisisel almayin ok mu?

Yazdiklarinizda sonuna kadar haklisiniz ancak enflasnist ulkelerde maalesef Mali Musavir arkadaslarimizin daha dikkatli olmasi gerekir. Yani formda da cok tartistik, (sizde uzun suredir formdasiniz, gormussunuzdur.) arkadaslara her zamaqn bu KDV, Muhtasar hazirlamak yada defter yazdirmak isi degil, bir bilimdir dedik. Arkadaslarimiz bize abartiyorsun dedi. Gecenlerde ornek verdim. (Formdan arkadasimiz,ismi onemli degil bana darildi).

Asil konu su bilanco onumuze geldiginde 100 Kasa hesabindan tutunda en son kullanilan hesaba kadar -dieylim ki oda Nazim hesap olsun- kontrol edilmelidir. Bu kontrol once Vergi Mevzuati acinsindan sonrada TDHP acisindan bakilmalidir.

Bunu nicin yazdim. -gene gecmis ornege dayanarak yazayim, belki sizde karsilasmissinizdir- cogu meslektas bana yaziyor. Ustat banka bilancoyu kabul etmedi diye. Evet etmiyorlar cunku onlar bizim duzenledigimiz bilancolari yeni bastan IFRS yani diger adiyla UFRS'ye tekrar duzenliyorlar. Mesela birkac ornek vereyim. Stoklara "aging" yani urunun devir hizini hesapliyorlar, Alicilara ve saticilara reeskont yapiyorlar varsa senetlerede tabi en onemlisi Kar ve Zarar'larla ilgili bilancoda hangi yildan devir ettiklerine bakip akibetlerini soruyorlar. Hatta bu Zararlarin akibetlerinin ne olacagini sorup bir sonraki bilancoda yer alip almayacaklarini vb. bir suru hazirlik yapip 2 sayfaya 200-250 sayfa rapor hazirlayip ''Nakit Akis Tablolari"" duzenleyip bir ust makama sunuyorlar krediniz buna gore ya cikiyor yada cikmiyor.

Genelde Turkiyedeki bilancolar ne kadar susulenirse suslensinler kredi cikmiyor, ortaklarin sahsi kefaletlerini alip kredi veriyorlar.

Sizin sorunuza gelince (bakin yapmadiniz diye yazmayacagim, ancak bunlar yapilsa idi iyi olurdu diye yazacagim) Bolum,bolum yazacagim.
1-Biz Kurumlar Vergisi mükellefi Yapı Kooperatifiyiz. Karlılık durumumuz yok, İşletme kooperatifi olmadığımız için yani sosyal tesis gelirleri, kafeterya vb gelirlerimiz olmadığı için ortaklar arasında borç-alacak ilişkisi ile aidatlar ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Her sene zarar beyan etmekteyiz ve hiç bir dönem zararlarımızı beyanname üzerinde bildirmedik, yani yıl yıl göstermedik. Çünkü zararları kullanacak, indirecek bir karlılık durumumuz yok. Ancak Enflasyon Düzeltmesi nedeniyle bu durum değişme eğiliminde.

Zararlarinizi neden bildirmediniz ? Bildirmeniz gerekirdi. Bildirdiginiz takdirde ortaklara ''Beyler isletme sermaye kaybediyor surekli zarar ediyoruz, ya aidatlari yukseltecegiz, ya Zarari paylacaksiniz, yada Sermaye yukselteceksiniz. deme hakkiniz vardi. Zira Vergi Kanunlarinda isletmenin kurulus amaclarindan bir tanesi Kar etmektir. Eger Zarar ediyorsa bunun onleminin simdiye kadar alinmasi gerekirdi.
Isin daha kotusu, belkide ortaklarla karsi,karsiya geleceginiz durum su Zarardan dolayi Sermaye Kaybi yasadikca bunu ileride yapilacak olan bir iste indirim konusu yapamayacaginiz cunku beyanname uzerinde gostermediginiz her zarar sizin icin rizaen vazgectiginizi gosterir.

2- 21.400.000 TL enflasyon düzeltme farkı, 580.nolu hesaptaki 8.900.000 TL ye ekleneceği için 580 deki tutar 10.000.000 milyonu aşacak ve bu işin önünü alamayacağız. Çünkü 2026 yılı sonuna kadar devam etmesi öngörülen Enflasyon Düzeltmesi yaparak, 580 deki bu tutar yükselmeye devam edecek olup, hiç bir zaman kapanmayacak taşıma katsayıları ile artmaya devam edecek. Bu hesabın akıbeti ne olacak bilmiyoruz. Devamlı zararı arttıracağı için; KAR elde etmiş varsayıp, olmayan bir kaynak üzerinden vergi ödemek zorunda bırakılmak, bu durum hiçbir muhasebe anlayışı ile bence uyuşmuyor.
Ben size direk bu hesabin akibetinin ne olacagini yazayim. Acil Sermaye artisi yapin. Zarari ortaklardan karsilayin.

3- Kooperatif sermaye payları 100 TL olarak yasa ile belirlendiğinden 298 üyenin sermaye payları toplamı 29.800 TL.. Bunu düzelttiğimizde 502 nolu hesaptaki olumlu fark 750.000 TL olduğundan, mahsup için 8.900.000 TL nin yanına bile yaklaşamayacak düzeyde.

Benim görüşüm şu, 2023 den gelen enf.düzeltme sonucu oluşan 580 deki geçmiş yıllar zararları içinde sadece 2023 yılındaki aktif pasif kıymetlerin enflasyon farklarının düzeltilmesi yönünde. Yani 2022 yılı öncesi zararlar ve 2023 yılı zararı düzeltmeye tabi olmamalı.

2022 yılı ve öncesi zararları yıl yıl beyanname üzerinde göstermediğimizden ileriki dönemde kullanabileceğimiz tek geçmiş yıl zararı 2023 yılı dönem zararı, onu kullanarak bu seneyi belki atlatabiliriz görüşündeyim ama ileriki yıllarda enflasyon düzeltmesinin devamı firmaların altından kalkamayacağı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Ne yazık ki bir karar verilmeden veya bir kanun resmileşmeden önce etkileyeceği sektörler düşünülmüyor derinlemesine bir araştırma yapılmıyor.


Bunlar sizin gorusleriniz oldugu icin yorum yapmiyorum. Saygi duyuyorum. Ancak sunun bilinmesinde fayda var. Devlet zorla para topluyor. Aslinda bu gorusunuze ilave olarak devletin enflasyonu dusurup, vergi oranlarini azaltmasi gerek.

Ben bir bomba haber yazayim. Gorusmeler devam ediyor. Itirazlar var ancak arkadaslar "EK VERGI" geliyor. Nedir bu EK VERGI derseniz.

Kar'dan vazgectik ZARAR etseniz bile odeyeceginiz bir vergi turu, mesela size 2024 yili icin %5 yada %10;
  • 5/1-i maddesi kapsamında kooperatiflerde harcanmayarak ortaklara iade edilen tutarlara ilişkin istisna ile tüketim kooperatiflerine yönelik risturn istisnası, vergisi gelebilir.

Yani cok da uzulmeyin ileriyi de dusunmeyin, eninde sonunda yine Vergi odeyeceksiniz. Ek vergi ile ilgili gelismeleri yazacagim.

Hoscakalin

Saygilar
Anlayisiniz icin tesekkur ederim.
 
Sagolun Reyhan hn. (Yazdiklarimi kisisel almayin ok mu?

Yazdiklarinizda sonuna kadar haklisiniz ancak enflasnist ulkelerde maalesef Mali Musavir arkadaslarimizin daha dikkatli olmasi gerekir. Yani formda da cok tartistik, (sizde uzun suredir formdasiniz, gormussunuzdur.) arkadaslara her zamaqn bu KDV, Muhtasar hazirlamak yada defter yazdirmak isi degil, bir bilimdir dedik. Arkadaslarimiz bize abartiyorsun dedi. Gecenlerde ornek verdim. (Formdan arkadasimiz,ismi onemli degil bana darildi).

Asil konu su bilanco onumuze geldiginde 100 Kasa hesabindan tutunda en son kullanilan hesaba kadar -dieylim ki oda Nazim hesap olsun- kontrol edilmelidir. Bu kontrol once Vergi Mevzuati acinsindan sonrada TDHP acisindan bakilmalidir.

Bunu nicin yazdim. -gene gecmis ornege dayanarak yazayim, belki sizde karsilasmissinizdir- cogu meslektas bana yaziyor. Ustat banka bilancoyu kabul etmedi diye. Evet etmiyorlar cunku onlar bizim duzenledigimiz bilancolari yeni bastan IFRS yani diger adiyla UFRS'ye tekrar duzenliyorlar. Mesela birkac ornek vereyim. Stoklara "aging" yani urunun devir hizini hesapliyorlar, Alicilara ve saticilara reeskont yapiyorlar varsa senetlerede tabi en onemlisi Kar ve Zarar'larla ilgili bilancoda hangi yildan devir ettiklerine bakip akibetlerini soruyorlar. Hatta bu Zararlarin akibetlerinin ne olacagini sorup bir sonraki bilancoda yer alip almayacaklarini vb. bir suru hazirlik yapip 2 sayfaya 200-250 sayfa rapor hazirlayip ''Nakit Akis Tablolari"" duzenleyip bir ust makama sunuyorlar krediniz buna gore ya cikiyor yada cikmiyor.

Genelde Turkiyedeki bilancolar ne kadar susulenirse suslensinler kredi cikmiyor, ortaklarin sahsi kefaletlerini alip kredi veriyorlar.

Sizin sorunuza gelince (bakin yapmadiniz diye yazmayacagim, ancak bunlar yapilsa idi iyi olurdu diye yazacagim) Bolum,bolum yazacagim.
1-Biz Kurumlar Vergisi mükellefi Yapı Kooperatifiyiz. Karlılık durumumuz yok, İşletme kooperatifi olmadığımız için yani sosyal tesis gelirleri, kafeterya vb gelirlerimiz olmadığı için ortaklar arasında borç-alacak ilişkisi ile aidatlar ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Her sene zarar beyan etmekteyiz ve hiç bir dönem zararlarımızı beyanname üzerinde bildirmedik, yani yıl yıl göstermedik. Çünkü zararları kullanacak, indirecek bir karlılık durumumuz yok. Ancak Enflasyon Düzeltmesi nedeniyle bu durum değişme eğiliminde.

Zararlarinizi neden bildirmediniz ? Bildirmeniz gerekirdi. Bildirdiginiz takdirde ortaklara ''Beyler isletme sermaye kaybediyor surekli zarar ediyoruz, ya aidatlari yukseltecegiz, ya Zarari paylacaksiniz, yada Sermaye yukselteceksiniz. deme hakkiniz vardi. Zira Vergi Kanunlarinda isletmenin kurulus amaclarindan bir tanesi Kar etmektir. Eger Zarar ediyorsa bunun onleminin simdiye kadar alinmasi gerekirdi.
Isin daha kotusu, belkide ortaklarla karsi,karsiya geleceginiz durum su Zarardan dolayi Sermaye Kaybi yasadikca bunu ileride yapilacak olan bir iste indirim konusu yapamayacaginiz cunku beyanname uzerinde gostermediginiz her zarar sizin icin rizaen vazgectiginizi gosterir.

2- 21.400.000 TL enflasyon düzeltme farkı, 580.nolu hesaptaki 8.900.000 TL ye ekleneceği için 580 deki tutar 10.000.000 milyonu aşacak ve bu işin önünü alamayacağız. Çünkü 2026 yılı sonuna kadar devam etmesi öngörülen Enflasyon Düzeltmesi yaparak, 580 deki bu tutar yükselmeye devam edecek olup, hiç bir zaman kapanmayacak taşıma katsayıları ile artmaya devam edecek. Bu hesabın akıbeti ne olacak bilmiyoruz. Devamlı zararı arttıracağı için; KAR elde etmiş varsayıp, olmayan bir kaynak üzerinden vergi ödemek zorunda bırakılmak, bu durum hiçbir muhasebe anlayışı ile bence uyuşmuyor.
Ben size direk bu hesabin akibetinin ne olacagini yazayim. Acil Sermaye artisi yapin. Zarari ortaklardan karsilayin.

3- Kooperatif sermaye payları 100 TL olarak yasa ile belirlendiğinden 298 üyenin sermaye payları toplamı 29.800 TL.. Bunu düzelttiğimizde 502 nolu hesaptaki olumlu fark 750.000 TL olduğundan, mahsup için 8.900.000 TL nin yanına bile yaklaşamayacak düzeyde.

Benim görüşüm şu, 2023 den gelen enf.düzeltme sonucu oluşan 580 deki geçmiş yıllar zararları içinde sadece 2023 yılındaki aktif pasif kıymetlerin enflasyon farklarının düzeltilmesi yönünde. Yani 2022 yılı öncesi zararlar ve 2023 yılı zararı düzeltmeye tabi olmamalı.

2022 yılı ve öncesi zararları yıl yıl beyanname üzerinde göstermediğimizden ileriki dönemde kullanabileceğimiz tek geçmiş yıl zararı 2023 yılı dönem zararı, onu kullanarak bu seneyi belki atlatabiliriz görüşündeyim ama ileriki yıllarda enflasyon düzeltmesinin devamı firmaların altından kalkamayacağı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Ne yazık ki bir karar verilmeden veya bir kanun resmileşmeden önce etkileyeceği sektörler düşünülmüyor derinlemesine bir araştırma yapılmıyor.


Bunlar sizin gorusleriniz oldugu icin yorum yapmiyorum. Saygi duyuyorum. Ancak sunun bilinmesinde fayda var. Devlet zorla para topluyor. Aslinda bu gorusunuze ilave olarak devletin enflasyonu dusurup, vergi oranlarini azaltmasi gerek.

Ben bir bomba haber yazayim. Gorusmeler devam ediyor. Itirazlar var ancak arkadaslar "EK VERGI" geliyor. Nedir bu EK VERGI derseniz.

Kar'dan vazgectik ZARAR etseniz bile odeyeceginiz bir vergi turu, mesela size 2024 yili icin %5 yada %10;
  • 5/1-i maddesi kapsamında kooperatiflerde harcanmayarak ortaklara iade edilen tutarlara ilişkin istisna ile tüketim kooperatiflerine yönelik risturn istisnası, vergisi gelebilir.

Yani cok da uzulmeyin ileriyi de dusunmeyin, eninde sonunda yine Vergi odeyeceksiniz. Ek vergi ile ilgili gelismeleri yazacagim.

Hoscakalin

Saygilar
Merhabalar,
Sayın Ferhat Bey,
Zararın ortaklar hesabından karşılanması o kadar kolay değil maalesef.
Ticaret Kanunun 376. Maddesi kapsamında işlemi irdelemek; ayrıca Maliye Bakanlığı’nın bu işlem karşısındaki tutumunu iyi değerlendirmek gerek.

Bu konuda ticaret Bakanlığı tarafından “6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 376’ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ çıkarılmıştır. Tebliğin 7. Maddesi aynen aşağıdaki gibidir:

“MADDE 7 – (1) Sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kalması halinde, toplantıya çağrılan genel kurul;

a) Sermayenin üçte biri ile yetinilmesine ve Kanunun 473 ilâ 475 inci maddelerine göre sermaye azaltımı yapılmasına,

b) Sermayenin tamamlanmasına,

c) Sermayenin artırılmasına,

karar verebilir.


Sermaye azaltımı zahmetli ve şartları olan bir tercihtir. Bu anlamda özellikle zararlı firmalarda kolay bir yol değildir.

Sermayenin artırılması tercihi her zaman mümkün ve en kolay yöntemdir.

Reyhan Hanımın yapmak istediği işlemle ilgili Tebliğin 9. Maddesi aynen aşağıdaki gibidir.

“Sermayenin tamamlanması

MADDE 9 – (1) Sermayenin tamamlanması, bilânço açıklarının ortakların tamamı veya bazı ortaklar tarafından kapatılmasıdır. Kanuni yedek akçelerin yitirilen kısımlarının tamamlanmasına gerek yoktur. Sermayenin tamamlanmasına karar verilmesi halinde her ortak zarar sebebiyle karşılıksız kalan tutarı kapatacak miktarda parayı vermekle yükümlüdür. Her ortak, payı oranında tamamlamaya katılabilir ve verdiğini geri alamaz. Bu yükümlülük, sermaye konulması veya borç verilmesi niteliğinde olmayıp karşılıksızdır. Ayrıca yapılan ödemeler, gelecekte yapılacak sermaye artırımına mahsuben bir avans olarak nitelendirilmez.

… (3) Bilanço zararlarının kapatılması için getirilen yükümlülükler uyarınca yapılan ödemeler öz kaynaklar içerisinde sermaye tamamlama fonu hesabında toplanır ve takip edilir.”


Tebliğ düzenlemelerinden de anlaşılacağı üzere, Şirket ortaklarının şirketten olan alacaklarını, zararı karşılamak üzere şirkete zarar karşılama fonunda izlenmek üzere verilmesi, “karşılıksız” bir işlem olarak görülmekte ve sermaye artışında kullanılamamaktadır.
Maliye bu karşılıksız kavramından hareketle, son dönemde vermiş olduğu özelgelerde, ortakların zarar karşılama fonuna verdiği paraları şirket açısından bir “bağış-gelir” olarak nitelendirmektedir. O yüzden hiç bu şekilde zararı karşılamak için 331/431 hesaptan bu şekilde zarar kapatmaya yönelik işlemler yapmayı tavsiye etmiyorum.
Yapılacak en doğru şey, nakit sermaye taahhüdü yoluyla nakit sermaye artışı yapmak. Ortaklara borçlar hesabını da bu amaçla kullanmaktır. Bunu usturuplu şekilde yaparsanız, ödül olarak “nakit sermaye artışı indirimi” imkanından da yararlanırsınız.
 
Sayin Suat Ekici

Dikkat ederseniz yada yazimi dikkatli okuduysaniz. Direk Zarari ortaklardan karsilayin demedim. Bu konuda Reyhan hn. ile bilgi alisverisi yaptiktan sonra kendi degerlendirmelerimi yazdim.

Simdi sizinlede yazdiklariniz uzerinden bir beyin firtinasi yapalim.

Zararın ortaklar hesabından karşılanması o kadar kolay değil maalesef. diye yazmissiniz Neden ?
Bu konuda ticaret Bakanlığı tarafından “6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 376’ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ çıkarılmıştır. Tebliğin 7. Maddesi aynen aşağıdaki gibidir:

“MADDE 7 – (1) Sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kalması halinde, toplantıya çağrılan genel kurul;

a) Sermayenin üçte biri ile yetinilmesine ve Kanunun 473 ilâ 475 inci maddelerine göre sermaye azaltımı yapılmasına,

b) Sermayenin tamamlanmasına,

c) Sermayenin artırılmasına,

karar verebilir.

Bu Kanun maddesinde dikkat ederseniz ''sart'' kosmamis '' Karar verebilir'' diyerek tavsiye etmis. Yani ben bunu uymayip ''ortaklardan bu zarari karsilarim. Benim yasal engelim yok.

Ayrica yazimin (kirmizi puntolarla yazilanlar) su cumlesine dikkat ettiyseniz;

Ben size direk bu hesabin akibetinin ne olacagini yazayim. Acil Sermaye artisi yapin. Zarari ortaklardan karsilayin.
Yani demisim ki;

1-Acil Sermaye artisi yapin
2-Zarari ortaklardan karsilayin.



Bu yazdiginiz maddeye gelince;


“Sermayenin tamamlanması

MADDE 9 – (1) Sermayenin tamamlanması, bilânço açıklarının ortakların tamamı veya bazı ortaklar tarafından kapatılmasıdır. Kanuni yedek akçelerin yitirilen kısımlarının tamamlanmasına gerek yoktur. Sermayenin tamamlanmasına karar verilmesi halinde her ortak zarar sebebiyle karşılıksız kalan tutarı kapatacak miktarda parayı vermekle yükümlüdür. Her ortak, payı oranında tamamlamaya katılabilir ve verdiğini geri alamaz. Bu yükümlülük, sermaye konulması veya borç verilmesi niteliğinde olmayıp karşılıksızdır. Ayrıca yapılan ödemeler, gelecekte yapılacak sermaye artırımına mahsuben bir avans olarak nitelendirilmez.

Biz bunun adina ''Sermaye tamamlama Fonu'' diyoruz. Buradaki olayda eger bu parayi sermaye tamamlama fonu olarak firmaya verdi iseniz bu parayi geri alamazsiniz.

Bu parayi ''Sermaye Tamamlama Fonu'' altinda bankaya yatirmazsanizda baska bir ad altinda mesela ''Nakit Yatan'' olarak yaparsaniz o zaman bunuda ''Sirkete karsiliksiz verilen bir tutar olacagi icin ''GELIR'' olarak kaydetmeniz gerekir.

Simdi gelelim tasvip etmediginiz bu asagidaki alintiya;

O yüzden hiç bu şekilde zararı karşılamak için 331/431 hesaptan bu şekilde zarar kapatmaya yönelik işlemler yapmayı tavsiye etmiyorum.

1- Bu 331/431 Kooperatif bilancosunu her halukarda zora dusurur mu ? Cevabi evet dusurur.

a- Kredi cekemezsiniz. Zira bankalar surekli bu ortaklar hesabinin akibetini sorar.
b-Surekli borca batiklik hesabi yaparsiniz. (Borcun sermayeyi asip asmadigini kontrol edersiniz.
c- Tranfer fiyatlandirmasi hesabi yapmak zorunda kalip sirkete ek faiz ve KDV yuku getirebilirsiniz..

vs, vs,

Bu yukardakiler getirdiklerinin yaninda 331/431 hesaplarin sermayeye eklenmesi ve Sermayenin Nakit arttirilmasi ve faiz indiriminden nakit arttirilan kisminin indiriminden faydalanirlirsa daha iyi olur dusuncesindeyim.

Hoscakalin
Saygilar
 

Benzer konular

Üst