fonradar

Koruma Amaçlı Eldiven Demirbaş Yazılır mı ?

Ayşe Gültekin

Katkı Sunan Üye
Merhaba,

sayın arkadaşlarım,
faaliyet konusu veterinerlik hizmetleri ve büyükbaş hayvan suni tohumlaması olan bir şirkette çalışan işçiler için 100 paket parmak eldiven alınmış, fatura tutarı 830 TL..
2014 yılı için doğrudan gider yazılabilecek demirbaş sınırı 800 TL olduğuna göre bunu demirbaş olarak mı? yazacağım..
Şirkette üretim yok hizmet veriliyor.
Sabit kıymet olarak kayıda alırsam listede parmak eldiven yada nitril eldiven, normal eldiven adı altında bir şey geçmiyor amortisman oranını da tespit edemiyorum.

Not: Sayın yönetime, teredütte kalınan muhasebe kayıtları ile ilgili sabit bir konu olarak altbaşlık yapılmasını öneriyorum. Her defasında konu açıp yığılma yapılmaması düşüncesiyle.

Merhaba,
Koray bey, yaptıkları iş gereği asitten elleri koruma amaçlı yani tek kullanımlık değil, kullan at tarzı değilmiş bu eldivenler.

Alınan malzemenin demirbaşla ilgisi yok. Toplu olarak alınması bu anlama gelmez. Doğrusu, eldivenlerin stok hesaplarına alınıp, kullananlara teslim edildikçe gider hesaplarına aktarılmasıdır. Ancak tutar çok büyük değil, yıl içerisinde de kullanılacağını düşünürsek doğrudan gider hesaplarına alınabilir.

Merhaba,

sayın arkadaşlarım,
faaliyet konusu veterinerlik hizmetleri ve büyükbaş hayvan suni tohumlaması olan bir şirkette çalışan işçiler için 100 paket parmak eldiven alınmış, fatura tutarı 830 TL..
2014 yılı için doğrudan gider yazılabilecek demirbaş sınırı 800 TL olduğuna göre bunu demirbaş olarak mı? yazacağım..
Şirkette üretim yok hizmet veriliyor.
Sabit kıymet olarak kayıda alırsam listede parmak eldiven yada nitril eldiven, normal eldiven adı altında bir şey geçmiyor amortisman oranını da tespit edemiyorum.

Not: Sayın yönetime, teredütte kalınan muhasebe kayıtları ile ilgili sabit bir konu olarak altbaşlık yapılmasını öneriyorum. Her defasında konu açıp yığılma yapılmaması düşüncesiyle.

Sayın Ayşe Gültekin,

GVK madde 27/2
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]Aşağıda yazılı teçhizat ve tayın bedelleri Gelir Vergisi'nden müstesnadır:
[/FONT]
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]2. Demirbaş olarak verilen giyim eşyası (Resmi ve özel daire ve müesseselerce hizmet erbabına işin icabı olarak verilen ve bunların işten ayrılmaları halinde geri alınan giyim eşyası);

GVK madde 40/2
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]Safi kazancın tespit edilmesi için, aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir:

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]2. (365 sayılı Kanunun 2'nci maddesiyle değişen şekli) Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (Bu primlerin ve aidatın istirdat edilmemek üzere Türkiye'de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartiyle), 27'nci maddede yazılı giyim giderleri;

Hizmet erbabına demirbaş olarak verilip işten ayrılması durumunda geri alınabilecek ise gelir vergisinden müstesnadır GVK madde 27/2
Ticari kazançtan indirilmesi suretiyle ücret olarak değil de işletmenin gideri olacağı belirtilmiştir. GVK madde 40/2

Zaten tek kullanımlık olmadığını belirtmiştiniz.

Bu durumda KDV'sini indirebilir,iş şartlarında kullanılması şartı ve iş'ten ayrılmalarda geri iade edilmesi şartı ile gider ve/veya maliyet olarak kaydedebilirsiniz.

İyi Günler.

[/FONT]
[/FONT]

[/FONT]

bişey merak ettim, kanun maddelerini görünce dikkatimi çekti

şimdi sn.demiral maddeler şeklinde güzel açıklamış,
benimde bir sorum var saçma gelebilir belki ama sadece meraktan öğrenmek için soruyorum.
Türk vergi sisteminde gelir vergisinden müstesna edilmiş " örneğin yukarıdaki mad.27/2 de yazanlar", GVK mad 40/2 e göre neden indirim olarak kabul edilir?
hani bir yandan gelir vergisine konu etmiyorsun hizmetlinin stopajı ile ilişkilendirmiyorsun ama bir yandan da ticari kazancından indirim konusu yapıp gider olarak yazıyorsun..bir yandan istisna ama bir yandan da başka gelir unsurundan indirim.
burada bir acayiplik mi var yoksa ben mi yanlış yorumluyorum. Sadece meraktan soruyorum.

Bu tip eşyalar çalışana bir artı kazanç sağlamadığından alacakları ücretle ilişiklendirilmediği ancak yapılan iş gereği firmanın/şirketin bir gideri olduğu için. Örn; bu eldiven bulaşık eldiveni olsa idi ve şirketin bulaşık yıkama gibi bir faaliyeti olmasa idi (kısaca şirket faaliyeti ile alakasız) çalışanların evlerinde kullanması için dağıtılsa idi ücret ile ilişiklendirecektik.