fonradar

KOSGEB/Kaplan: ''Bugüne Kadar 120 Bin Kişiye Girişimcilik Eğitimi Verdik

ebru şener

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2005
Mesajlar
1,802
Konum
İstanbul
ANKARA (AA) - 20.12.2012 - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, KOSGEB'in bugüne kadar 120 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiğini bildirdi.

KOSGEB ile Çankaya Üniversitesi arasında ''Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) İşbirliği Protokolü'' düzenlenen törenle imzalandı.

TEKMER ile Çankaya Üniversitesi'nin akademik elemanları ya da öğrencilerden oluşan girişimciler için uygun eko sistem yaratılması hedefleniyor.

Törende konuşan Kaplan, KOSGEB'in, 120 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini anlatarak, söz konusu eğitimi alan 5 bini aşkın kişinin kendi işini kurduğunu kaydetti.

Üniversite gençliğini önemsediklerini vurgulayan Kaplan, ''Üniversite gençliği yenilikçiliğin, inovasyonun kaynağı olacak bir nesil ve bu konuda üniversitelerde girişimcilik kültürünün yaygınlaşması adına önemli bir hamle yaptık. YÖK'le bir protokol imzaladık. Şu anda 52 üniversitede girişimcilik dersi veriliyor'' diye konuştu.

Kaplan, son yıllarda girişimciliğe verilen önemin arttığına dikkati çekerek, ''KOSGEB olarak bu yıl destek bütçemizi iki üç ay öncesinde tükettik. Ancak yılbaşına kadar bir ek kaynakla eksik kalan ödemelerimizi de tamamlıyoruz. Bunun da bizim adımıza güzel bir sonuç olduğunu düşünüyoruz'' görüşünü dile getirdi. TEKMER'lerin teknoparklardan daha önemli olduğuna dikkati çeken Kaplan, ''Gerçekten bu işin ilkokulu TEKMER'dir'' ifadesini kullandı.



-''Türkiye'nin bilgisini ve tecrübesini, işe çevirecek insanlara ihtiyacı var''



Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de girişimciliğin önemine işaret ederek, ''Dünya'nın en zengin iki adamı üniversite tahsillerini bile yapmadan evlerinin garajında başladıkları çalışmayla 2 dünya devi şirketi yarattılar'' dedi.

Son yıllarda birçok yeni iş kollarının ortaya çıktığını, Türkiye'nin bu alanların farkında olmadığını belirten Özdebir, Türkiye'deki eğitim sisteminin genellikle diploma odaklı, gelişmiş ülkelerdeki eğitim sisteminin ise beceri odaklı olduğunu söyledi.

Özdebir, 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için girişimci sayısının 2 kat artması gerektiğini savunarak, ''Türkiye'nin bilgisini, tecrübesini, işe
çevirecek insanlara ihtiyacı var'' diye konuştu.

Kadının olduğu yerin daha disiplinli olduğunu dile getiren Özdebir, Türkiye'deki kadın girişimci sayısının artması, kadınların girişimcilik
hususunda biraz daha gayret etmesi gerektiği vurguladı.



-Çankaya Üniversitesi'ne Teknopark müjdesi-



Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç de Çankaya Üniversitesi'nin KOSGEB ile yaklaşık 1,5 yıl önce üniversitenin ''Ar-Ge ve İnovasyon'' kapasitesinin iş dünyasına aktarılması yönünde anlaşma imzaladıklarını hatırlatarak, şu ana kadar 17 projenin KOSGEB'in Ar-Ge ve İnovasyon mali yardımlarından yararlandığını kaydetti.

Çankaya Üniversitesi'nin girişimcilik konusunda önemli adımlar attığını, ücretsiz girişimcilik dersleri verdiğini anlatan Güvenç, Çankaya
Üniversitesi'nden 6 projenin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın verdiği TeknoGirişim Sermayesi Desteği'ni aldığını vurguladı.

Güvenç, üniversitenin TEKMER'den elde edeceği tecrübelerle 2-3 yıl içerisinde Çankaya Üniversitesi Teknoparkı'nı kuracaklarını bildirdi.

Törenin ardından, TEKMER ofisleri hizmete açıldı. Ayrıca KOSGEB İş Planı dersinde ödül ve teşekkür belgesi alan öğrencilere ödülleri, KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Sertifikası alan girişimci adaylarına da sertifikaları verildi.
 
Üst