Kredi Karı ile Yapılan Satışlara İlişkin

R.SEMA SİNANGİL

Katkı Sunan Üye
Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
304
T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ

Defterdarlık Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğü

Tarih: 08.08.2005-5700

Sayı : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.10.5700

Konu : Kredi kartı ile yapılan satışlara ilişkin olarak düzenlenen faturalarda KDV uygulaması

…………………..ŞTİ.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, firmanızın yaptığı tüm satışlar için satış bedeli üzerinden fatura kesildiği, kesilen faturaların tahsilatlarının %95 oranında kredi kartı ile yapıldığı, kredi kartlarında bankaların yaptığı kampanyalar nedeniyle ödemelerin 24 aya kadar taksitlere bölündüğü, bazı bankaların taksit sayısının artması sebebiyle katlandığı faizi müşterisinden tahsil ettiği, aldığı faiz sebebiyle kredi kartından kestiği tutar için kendine gelir yazıp BSMV’sini de devlete beyan ettiği belirtilerek firmanızca kredi kartları ile yapılan satışlar için peşin satış tutarı üzerinden fatura kesilip kesilmeyeceği hususunda Defterdarlığımız görüşü sorulmaktadır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1. maddesine göre, Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

Hizmet, Kanunun 4.maddesinde “Bu işlemler, bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebilir.”şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun 10/a maddesinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde malın teslimi veya hizmetin yapılması anında vergiyi doğuran olayın meydana geleceği, 24/b maddesi ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi ödemelerin matraha dahil olan unsurlardan olduğu belirtilmiştir.

Kanunun 17/4-e maddesinde ise banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler ile sigorta acente ve prodüktörlerinin sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Diğer taraftan, Kanunun 20. maddesinde teslim ve hizmet işlemlerinde, matrahın bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu hükme bağlanmıştır. Buna göre, bedel deyimi malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan ve yahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler dolayısıyla her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade etmektedir.

Ayrıca “6802 Sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 28. maddesinin 2. fıkrasında “ Bankerlerin yapmış oldukları banka muamele ve hizmetleri dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar (kendileri veya başkaları hesabına menkul kıymet alıp satmayı, alım satıma tavassut etmeyi veya alıp sattıkları menkul kıymet karşılığı borçları ödemeyi taahhüt etmeyi meslek haline getirenlerin bu faaliyetleri dolayısıyla lehlerine kalan paralar ile mevduat faizi vermek veya sair adlarla faiz ve benzeri menfaatler sağlamak üzere devamlı olarak para toplama işiyle uğraşanların topladıkları paralara sağladıkları gelir ve menfaatler üzerinden komisyon, ücret, hizmet karşılığı gibi adlarla aldıkları paralar dahil) da banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir”denilmektedir.

Aynı maddenin son fıkrasında ise; “2279 sayılı Kanuna göre ikraz işleriyle uğraşanlarla ikinci fıkrada belirtilen muamele ve hizmetlerden herhangi birini devamlı olarak yapanlar bu Kanunun uygulanmasında banker sayılırlar. Bir şahsın münhasıran altın alım ve satımı ile uğraşması banker sayılmasını gerektirmez.”hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümlere göre, Banka Muamelelerinden herhangi birini devamlı olarak yapanlar banker addedilmektedir.

Uygulama alanına göre çeşitli türleri bulunmakla birlikte genel olarak kredi kartı çıkaran banka kredi kartı kabul eden iş yerlerinde kredi kartı sahibi kişilerin yapmış oldukları alış veriş bedellerini ödemeyi garanti eden bir müessesedir.

Kredi kartı uygulamasında kartı veren bankanın geliri kart sahiplerinden aldığı giriş veya üyelik aidatları yanında esasen kendilerine alış veriş bedellerini ödemeyi garanti ettikleri iş yerlerinden alış veriş bedelleri üzerinden aldıkları komisyonlar oluşturmaktadır. Bu komisyon ise üye işyerlerine müşteri temin etme ve müşterinin yaptığı alış veriş bedelini ödemeyi taahhüt etme ve ödeme hizmetinin karşılığıdır.

Buna göre, firmanızca yapılan satışların bankaca taksitlendirilmesi ve kredi kartına taksit yapılarak (kart hamillerinin bankaca kredilendirilerek), vade farkı, faiz vb. ödemelerin şirketinizce tahsil edilmeyerek, kredi programı sözleşmesi hükümleri dikkate alınarak banka tarafından tahsil edilmesi halinde firmanızca teslimin yapıldığı anda düzenlenen faturada söz konusu vade farkı, faiz tutarının satış bedelinden tenzil edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, kredi kartı veren bankalar kart sahibine gayri nakdi veya nakdi kredi vermekte olup, bu işlemler nedeniyle bu kişilerden ve satıcılardan almış olduğu hizmet bedelleri, komisyonlar, faiz gibi gelirlerinin banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Üst