Kredi Kartı ile Mal Alış ve Giderlerin Ödenmesinde Hangi Hes

kredi kartı ile mal alış ve giderlerin ödenmesinde 300 banka kredileri hs mı yoksa kısa vadeli borçlanma içinde yer alan 309 nolu hesep mı kullanılmalı teşekkürler

Kredi kartı ile yapılan ödemeler

Sayın Beker,

Kredi kartı ile yapılan mal bedeli veya gider ödemeleri bir ödeme emridir. Bu nedenle kredi kartı slibi 103- hesabın alt skontlarında izlenir. Ödeme yapıldığında ise 103- hesap borçlu, ödemenin şekline göre kasa veya banka hesabı alacaklı olur.

Saygılarımla,

Sn Ayhan Beker,

Bu konu forumda çok tartışıldı arama yapınız..
Kısaca 300 hesap uygundur.

Ynt: Kredi Kartı İle Mal Alış Ve Giderlerin Ödenmesinde Hangi Hes

Adı Üzerinde mal alış ve giderlerin kredi kartı ile ödenmesi durumunda,
bunun için en uygun hesap
300 dür

Hikmet Güneş
Gaziantep

kredi kartının işletme namına olması durumunda 300 hesap uygun olacaktır, ancak kredi kartı ortaklardan birine yada personele ait olması durumunda ortaklara borçlar veya personele borçlar kullanılmalıdır diye düşünüyorum.

kredi kartı işletmeye aitse 329 hs. kullanılabilir.

gurdal67 ' Alıntı:

nasıl yani?
borcumuz diğer satıcılara değil ki bankaya..

Murat CER ' Alıntı:
gurdal67 ' Alıntı:

nasıl yani?
borcumuz diğer satıcılara değil ki bankaya..

Sayın Murat CER,

bu mantıkla baktığınız zaman, Kredi kartı ile satış yaptığınızda da alacağınız bankadan olur değilmi! 12 grubu olan Ticari alacaklardan değil! :(

Kredi kartı ile satış yaptığınız takdirde, bu kredi kartı ile yapılan satışları 12 Grubu altında bir hesabta takip etmelisiniz. Bazı meslektaşlarımız 127 hesapta da takip ediyor ama bence Bu hesap 123 Kredi Kartlarından Alacaklar olabilir.

Mal alıştada yine aynı mantıkla bakmamız gerekiyor. Kredi kartı ile yapılan mal alışları da 32 Grubu altında bir hesapta takip edilmesi gerekir. Bu hesapta 323 Kredi Kartlarından olan Borçlar olmalıdır. Tabi uzun vadeli olduğu takdirde 42 grubunada pay verilmesi gerekir.

Saygılarımla,

123 ve 323 tanımlamaları çok makul görünüyor.
teşekkürler.

300 hesabın altında kredi kartıyla ilgili bir alt kırılım açıp orada takip edebilirsin.

Valla hangi hesap önemi yoktur.

Bence 103 hesap uygundur. Çünkü verilen bir ödeme emridir.

300 hesap nakit alınan borçlardır.

Kredi kartlarının ticari mal alışlarında ödeme aracı olarak kullanılması durumunda, karta ilişkin borç bankaya ödenmesi gereken bir borç olsa da ticari borç niteliğindedir. Bu borçlar 323 Kredi Kartından Borçlar/423 Kredi Kartından Borçlar hesaplarında takip edilmelidir.

Dönem sonunda kredi kartı işlemlerinden doğan vadeli alacak ve borçların da reeskonta tabi tutulması gerekmektedir.

İşletme aynı zamanda kredi kartını vadesi gelen bir borcunun finansmanında kullanabilir. Örneğin, bir borç senedi ödemesi veya herhangi bir fatura ödemesi kredi kartı ile yapılabilir. Bu durumda ilgili kredi kartıyla yapılan ödeme bankadan kullanılan bir kredi niteliğini taşır. Bu durumda kredi kartı borç tutarı 309 Diğer Mali Borçlar/409 Diğer Mali Borçlar hesaplarında izlenmelidir.

Kredi kartı eğer firma adına alınmış ise bu kartla yapılan harcamalar , ödeme tarihine kadar banka kredisi niteliğindedir.
Bu ticari borç değildir. Gayet net ve açık bankaya bir borcunuz vardır. Bu sizin için bir ödeme aracıdır. Ancak siz kendi kaynaklarınızdan ödeme yapmıyorsunuz, kısa vadeli bir yabancı kaynak kullanıyorsunuz..
Ayrıca kredi kartları uzun vadeye geçmez vadesi extre vadesidir.

Nizam Bey,

Merak ettim bu cevabınızdan sonra, kredi kartı ile yapmış olduğunuz ticari mal satışlarını hangi hesapta takip ediyorsunuz?

cevap verirseniz sevinicem.

Bu konuda değişik görüşler var.Kredi kartının hesaba geçişi ile ilgi farklılıklarda var.
Genel olarak kabul edilen yaklaşım; eğer hiç bir kesinti olmadan hesaba hemen intikal ediyorsa kart bedeli 108-118 grubu kullanılıyor. Bunlar bir alacak olarak değil şirketin aktifine geçmiş bir menkul değer olarak kabul ediliyor.
Yok eğer, taksitli vadeli bir satış söz konusu ise , bu durumda bir alacak olarak kabul edilip,123 grubu daha çok kullanılıyor. Çünkü bu durumda toplam tutarda bir azalma söz konusu oluyor faiz ve komisyon gideri gibi.

Evet doğru söylüyorsunuz Ticari mal alışlarında olduğu gibi ticari mal satışlarında da değişik görüşler var. Ben büromda 123 grubunu kullanıyorum.

Benim anlatmak istediğim, Ticari mal satışlarında da bizim alacağımız Alıcılardan değil doğru değilmi? evet değil kredi kartından provizyon aldığımız için alacağımız banka hesabımıza günü geldiğinde geçecek ve alıcıyla muhatap olmayacağız. Ama bu durumda bile alacağımızı bir Ticari Alacak Olarak görebiliyoruz ve 123 grubunda takip edebiliyoruz değilmi?

Evet, satış yaptığımızda Ticari alacak olarak görüyoruz ve uyguluyoruz da, Ticari Mal alışında Kredi Kartına provizyon yaptırdığımızda niye Ticari Borç olarak görmüyoruz ve uygulamıyoruz?

Benim görüşüm Kredi kartı ile Mal satışlarında 123 gurubu, kredi kartı ile Ticari Mal (Özellikle Ticari Mal diyorum) alışlarında ise 323 grubu kullanılması yolundadır.

Tekrar yazıyorum, İşletme aynı zamanda kredi kartını vadesi gelen bir borcunun finansmanında kullanabilir. Örneğin, bir borç senedi ödemesi veya herhangi bir fatura ödemesi kredi kartı ile yapılabilir. Bu durumda ilgili kredi kartıyla yapılan ödeme bankadan kullanılan bir kredi niteliğini taşır. Bu durumda kredi kartı borç tutarı 309 Diğer Mali Borçlar/409 Diğer Mali Borçlar hesaplarında izlenmesi gerektiği görüşündeyim.

Saygılarımla,

Sn. Başol,

Görüşlerinizin büyük bir kısmına katılıyorum. (satış ile ilgili olanlar) Ancak satın alma ilgili kısmına katılmam mümkün değil. Çünkü ortada bir banka var . Banka gerçeğini devre dışı bırakmış oluyorsunuz. Mal alımında oluşan borcunuz karşı firmaya değil artık. Bankaya muhatabınız da banka, karşı tarafın faturası ödendi. Kapandı cari hesabınız. Mutabakat yaptığınızı düşünün, satcı firma malı sattı, c/h nızı borçlandırdı, sonra kartı verdiniz ödemeyi yaptınız, hesap kapandı.
Sizin kayıtlarınızda ise alıcı firma alacaklı görünüyor. 309 hesabınız mutabık değil.
Saygılarımla,