Kredi Kartı ile yapılan işlemler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MERT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bir müşterimize de 2005 yılı 4-6-7-8. aylarda fark olduğu gerekçesi ile yazı geldi. İncelememiz neticesinde sadece 8. ayda fark olduğunu gördük. Şimdi mükellef hangi beyannameleri verecek? kdv,geçici,kurumlar hepsi düzeltilmeli mi ve bu farkı kurumlar vergisi beyannamesinde nasıl göstereceğiz?
 
sayın türkbey sayın naneninde belirttiği gibi yukardaki yazıya göre, 5000 ytl kendi kartından çekilmişse 5000 ytl lik ve genel oran olarakta %18 kdv li fatura kesilmesi gerekiyor, yoksa benmi yanlış anladım. eğer doğru anladıysam bunun nasıl bir finansman kaynağı sağladığı gerçekten merak konusu, %2 banka komisyonu %18 kdv etti %20, aylık %20 faizle finanasmana destek, valla ne deyim, bu kanunlarla, bu zor şartlarda iş yapmak gerçekten çok büyük bir başarı, hele birde bunların muhasebesini kanunlara uygun yapmak mucize. allah yardım etsin, sanırım küçük çapta işyerlerinde bu kredi kartı konusunda, nakit temini için kart kullanmayan, kullansa bile bunlara bire bir fatura kesen %20 oranında işyeri sahibi yoktur. bu yüzden ortada iki suçlu görüyorum, 1. si evine ekmek götürmek için işyeri kurup, zor şartlar altında işini devam ettirmeye çalışan mükellefler, bunların suçu alınteri ile çalışıp ekmek parası kazanmaya çalışmak, 2. si ise bu yollardan geçmiş uygulamanın nasıl olduğunu iyi bilen, mükellefleri en kötü yerinden vuran maliye yetkilileri.
 
sanırım kimse bu gelen yazılara ne yapacağını bilmiyor
şimdi bu yüzden müşterilerinin tehdidine uğrayan meslektaşlarımız var, 300 milyar fark çıkan bir benzin istasyonu sahibinin, doğacak vergiden dolayı meslektaşımızı tehdit ettiğini duydum.

ne yapılması gerektiğine karar vermeliyiz
ya bu satışlar matrahımıza dahildir diye dilekçe vereceğiz, yada hem kdv si hem yıllık vergisini mükellef ödeyecek.
 
sayın burus, mükellef k.kartı satışlarına karşılık satış fişini kesmedi ise bunda sm/smmm ne günahı var? yok eğer beyana yanlış yazıldı ise kayıtlarda var ise bir dilekçe ile bu düzeltilebilir.

not 1 : vergi denetimlerinde müşteriye imzalatılan pos fişindeki saat ile y.kasa fişinin saatini kontrol edip birbirini tutmadığı için fiş cezası kesildiği de kulağıma gelmişti.
not 2 : y.kasa fişi kesilirken mutlaka k.kart tuşunun kullanılması nakit tuşunun kullanılmaması, fiş üzerine (dolayısı ile tüm raporlarda) k.kartı vb ibarenin yazacak şekilde y.kasanın ayarlatılması, pos gün sonu raporunun alınmadıkça bankaların hesaba geçmedikleri (29/04 yapılan satışın gün sonu raporunun alınması unutulup 02/05 alındığı takdirde satış 02/05 olarak banka kayıtlarına geçmektedir.), bazı bankalar gönderdikleri aylık raporlarda ayın son günü satışlarını ertesi ayın raporuna kaydırdıkları, konularına dikkat edelim.
not 3 : maliye b., bankaların pos raporlarını tek tip ve daha anlaşılır şekilde (ft daki gibi şekil belirleyip) ve haftalık olarak mükelleflere göndermesini şart koşsa ne iyi olurdu.
 
kredi kartı ile yapılan işlemler

Arkadaşlar, pos cihazlarıyla yapılan tahsilat dökümlerimiz online olarak defter kayıtlarımıza intikal etmekte, aylık pos satış tutarlarını dolayısı ile mizandan almaktayız. Durum böyle olmasına rağmen 2005 yılı için iki ayda fark bulunmuş ve tarafımıza bildirilmiştir. Yaptığımız inceleme ve araştırmalar neticesinde, fark bulunan aylarda eksik bildirimde bulunmuşuz, yüksek bildirimlerde bulunulan aylar için fark yazısı gelmemiş. Bu konu başlığı altında yazan bütün arkadaşlardan cok dikkatli yazdıkları halde fark geldiğini söylemişlerdi. Benim tespitim böyle işte, fazla yazılınca birşey yok bir kuruş eksik oldumu fark geliyor. Buda arkadaşların bahsettiği gibi valörlerin uygulunması, gün sonu raporların alınması işlemlerindeki farklılıktan kaynaklandığı kanaatindeyim. Selamlar.
 
Sayın Tamer Başkan

Tamer Başkan' Alıntı:
Merhaba,
Arkadaşlar Vergi Usul Kanununa göre, vergilemede esas vergiye tabi olaylardır. Eğer kredi kartlarının işletmeye finansman sağlamak amacıyla kullanıldığı kanıtlanabiliyorsa yüksek mahkeme mükellef lehine karar vermektedir. Doğru olanda budur. Vergi idaresi doğal olarak olaya ne kadar fazla vergi alabilirim şeklinde baktığı için her işlem için fatura kes şeklinde görüş bildirmiş. Ayrıca kart ile çekilen tutar kadar finansal hizmet faturası kesilmesi şeklindeki görüşe katılmak mümkün değil. Eğer işlem sonucu bir faiz alınıyorsa (ki olayımızda aksine işletme karşılıyor) bu faiz için bir fatura kesilmesi şeklinde görüş bildirilmiş olsaydı katılırdım.

Aşağıdaki linklerde benzer olaylarda verilmiş kararları okuyabilirsiniz. Danıştay'a ait web sitesinde "kredi kartı" anahtar kelimesini kullanarak bir çok karara ulaşabilirsiniz.
Peki mükellef para ihtiyacı oldukça kendi ve akrabalarının kredi kartlarından yüklü miktarlarda kartlarından çekim yapmış ne yapmamız lazım
KREDİ KARTI İLE KAYIT DIŞI OLARAK........ MALİYETİNİN İNDİRİLMESİ GEREKTİĞİ HK.

TESPİT EDİLEN KAYIT DIŞI ........BEYAN DIŞI KAZANCA ULAŞILMASI GEREKTİĞİ
 
arkadaşlar vedopta ilgili firmanın extresinde bir başka firmaya ait olan pos cihazının dökümleride yer alıyor .Bu durumda ne yapılabilir ? Vergi dairesi ile görüştüm ama onlar'' biz bunu veriyoruz bu extrede ne yazı yorsa o'' diyorlar.
 
Üst