Kredi Kartı ile Yapılan Satışların Muhasebeleştirilmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sera
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sera

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar merhaba, kredi kartı ile ilgili alışverilerin kaydını ararken yazdıklarınızı okudum. Yaklaşım dergisinden okuduğumda kredi karıtı satışlarında 123 Kredi KArtı Slipleri olarak bir hesap kullanıyordu.Şöyle ki:
1) İşletme kart bedellerini beklemeden banka hesabına geçirmekte ve %10 komisyon ödemektedir. Satış kaydı:
-----------/--------------
123 Kredi Kartı Slipleri 118,00
600 Yurtiçi Sat. 100,00
391 Hes.KDV 18,00
---------/-------------------
Tahsil kaydı:
---------------/----------------
102 BANKALAR 106,20
770 GEN.Y.GİD. 11,80
123 KREDİ KARTI S. 118,00
------------/-----------------
2) İşletme kart bedellerini 1 ay sonra tahsil etmektedir.Satış işlemi yukarıdaki 1.kayıtta olduğu gibidir.Tahsil işlemi ise:
--------------------/--------------
102 BANKALAR 118,00
123 KREDİ K.SLİP. 118,00
----------/-----------------
123 nolu hs.bankalar hesabına paralel ya da POS makinası kullanılan banka isimlerine göre alt hesaplar açılarak detaylandırılabilir. Ayrıca bu hesabın aylık borç toplamı KDV beyannamesinin "kredi kartı satışları" bölümüne aktarılır.
Buradaki 123 nolu hs.hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Satışlarda bu hesabı mı kullanıyorsunuz? Alışlarda 300 nolu hesabı mı kullanacağız? Teşekkürler.

Sayın sera

biz burda mal alışları ile ilgili muhasebe kayıtlarından bahsetmişiz. Satışları ile ilgili değil. Sizin verdiğiniz bilgi satışlar ile ilgili olduğu için umarım okuyucular gözden kaçırmazlar.

sayın yeliz, sizin alışlarla ilgili yazdığınızı biliyorum.Ben satışlarla ilgili bir bilgi verdim. Ve görüşlerinizi istedim. Ayrıca alışlarda da 300 nolu hs.hakkında görüş istedim. Yalnız bazı arkadaşlar 123 nolu hs.yerine 108 nolu hesabı kullanıyor. Hangisini kullanmak daha doğru olur?

Günaydın,
Bence 123 hesap kullanımı çok yanlış. 12 grubu genel olarak ticari alacaklar "Bir yıl içersinde paraya dönüşmesi öngörülen senetli ve senetsiz alacaklardan oluşur"
Kredi kartı silipi artık alacak mahiyetini kaybetmiş bir menkul değer haline gelerek işletmenin varlıkları arasına girmiş ve derhal kullanılabilecek bir hazır değer halini almıştır.
108 hesap nitelikleri itibarıyla kullanıma hazır diğer menkul kıymetleri kapsar
Birçok yazar bu konuda hemfikirdir (Ahmet demir, Rüknettin Kumkale)
bazı önemli yazarlar ise boş olan 123 hesabı alınan vadeli çekler olarak kullanmıştır.
Bence de kredi kartı slipleri 108 veya 118 hesaplarda izlenmelidir. Fakat 12 grubunda izlenmesi uygun değildir.

Değerli Arkadaşlar;

Kredi kartlı satışlarda 108 DİĞER HAZIR DEĞERLER hesabının kullanılması uygun olur. Bu tür satışların meslekdaşların bir kısmı tarafından 127 DİĞER TİCARİ ALACAKLAR hesabında muhasebeleştirildiğini de gözlemlemekteyim. Ancak bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü; bu hesapta tahsili gecikmiş, şüpheli duruma gelmeye yaklaşmış alacaklar izlenir. Bu tür satışlar 12 li grup hesaplarında izlenecekse bu grup hesaplarında boş bırakılan bir hesap bu amaca yönlendirilebilir. Örneğin; 123 KREDİ KARTLI ALICILAR hesabı bu amaçla kullanılabilir. Ancak; bu hesap ta bu satışın bir tür tahakkuku olarak kullanılacak ve hemen arkasından 108 DİĞER HAZIR DEĞERLER hesabına aktarılacaktır.

108 kodlu hesap da aslına bakarsanız bu olayla birebir örtüşmüyor. Ancak; TDHP da bu olaya en yakın hesabın 108 kodlu hesap olduğunu düşünüyorum. 108 kodlu hesabın kullanılması uygun görülmüyorsa bu hesabın yerine yine 10 lu grupta yer alan boş bir hesap bu amaca uygun adlandırılarak kullanılablir. Örneğin; 104 KREDİLİ SATIŞLARDAN ALACAKLAR gibi

Olaya bir örnekle yaklaşmaya çalışalım.

Örneğin; 01/05/2006 da 1.000 + 180 liralık faturalı bir satış, 118 liralık da perakende (veya yazarkasa fişi ile) satış yapılmış olsun. Faturalı satışın 600 lirası kredi kartı ile, geri kalanı çekle tahsil edilmiş olsun. Perakende satışın 50 lirası da kredi kartı ile geri kalan 68 lirası da nakit tahsil edilmiş olsun.

---------- 01/05/2006 ----------
100 ........ 68
123 01..... 600
120 01..... 580
123 02..... 50
..........600 01 ..... 1.000
..........600 02 ..... 100
..........391 01 ..... 180
..........391 02 ..... 18

---------- 01/05/2006 ----------
101 01......... 580
108 01 01..... 600
108 01 02..... 50
.......... 120 01..... 580
.......... 123 01..... 600
.......... 123 02..... 50

Bu satışın tutarın 01/06/2006 da bankamız tarafından tahsil edilmiş olsun.

---------- 01/06/2006 ----------
102 01......... 650
.......... 108 01 01..... 600
.......... 108 01 02..... 50

Erken tahsilattan dolayı banka 5 lira komisyon kesmiş olsun.

---------- 01/06/2006 ----------
780 01......... 5
.......... 102 01..... 5

paranın bloke süresi sonunda komisyon kesilmeden hesaba geçirilmesinde 127 nolu hesap, banka tarafından komisyon kesilmesi yani bloke süresinden önce hesaba geçirilmesinde 108 nolu hesap kullanılır

1- kredili satış 100+18=118

120 (B) 118
391 (A) 18
600 (A) 100

----------------------

2- kredili satışın kredi kartı ile tahsili.

108 (B) 118
120 (A) 118

----------------------

3- Kredi kartlı satıştan dolayı bankanın 10 ytl komisyon aldığını varsayalım.
780 (B) 10
108 (A) 10

----------------------

4- Kredi kartlı satışın banka hesabına geçiş kaydı

102 (B) 108
108 (A) 108

Hakan YILMAZ' Alıntı:
1- kredili satış 100+18=118

120 (B) 118
391 (A) 18
600 (A) 100

----------------------

2- kredili satışın kredi kartı ile tahsili.

108 (B) 118
120 (A) 118

----------------------

3- Kredi kartlı satıştan dolayı bankanın 10 ytl komisyon aldığını varsayalım.
780 (B) 10
108 (A) 10

----------------------

4- Kredi kartlı satışın banka hesabına geçiş kaydı

102 (B) 108
108 (A) 108

Komisyon hesabı olarak 780 yerine 653 hesabın kullanılmasında sakınca olur mu?

Evet olabilir.

653 KOMISYON GIDERLERI

İşletmenin diğer olağan faaliyetleriyle ilgili olarak acenta, temsilci ve
benzeri işletmelere ödediği komisyon giderlerinin izlendiği hesaptir.

Arkadaşlar alomaliye sitesinde konu ile ilgili makalede şöyle denilmiş

"Kredili Satışlarda Yazar Kasa Fişinin Malın Teslimi Anında Düzenlenmesi ile Kredili Satışların 127. Diğer Ticari Alacaklar Hesabında İzlenmesi Gerektiği[4] Kredi kartı ile yapılan satışların, nakit, taksitli, senetli ve çek karşılığı yapılan diğer satışlardan hiçbir farkı bulunmamaktadır. Sadece, satışta ödeme şekli farklılık göstermektedir.Yani, kredi kartı ile yapılan ödeme bir kredili satış niteliğinde olduğundan, satışı yapan işletme, anlaşmalı olduğu bankadan belirli bir vade sonunda anlaşmaya bağlı komisyon ödeyerek satış bedelini tahsil etmektedir. Banka da müşteriden harcama bedelini tahsil etmektedir. Dolayısıyla, kredi kartı ile yapılan satışların belgelendirilmesi ve muhasebeleştirilmesi, işletmeler açısından önem arz etmektedir.

Kredi kartı ile yapılan taksitlendirme işleminin 12.TİCARİ ALACAKLAR hesap grubu içerisinde izlenmesi, hem Tekdüzen Hesap Planı hem de muhasebeden elde edilen bilgilerin doğruluğu açısından daha uygun olacaktır. Kredi kartı karşılığında yapılan satış sonucunda alınan fiş bir değer kaybına uğraması nedeniyle,

127 DİĞER TİCARİ ALACAKLAR,

127.01 Kredi kartı slipleri,

127.01.01…..X Bankası ……. gibi alt grup hesaplarında izlemek mümkündür.

Bu düzenlemeye rağmen mükelleflerin 120. ALICILAR Hesabını Kullanmaları halinde vergi usul kanunu hükmü çerçevesinde işlem yapılması gerekir."

Yine diyalog dergisi ocak sayısında konu ile ilgili bir makalede 108 hesap kullanılması gerektiği belirtilmiş. Neden bu kadar farklı görüşler anlamak mümkün değil !!

Günaydın,
Bu konuda farklı görüşlerin olması gayet doğal. Bu makaleleri yazan kişiler uygulamacı değiller. Bilimsel olmak adına mevzuat üzerine yorum yapıyorlar.
Öncelikle şunu belirteyim artık kredi kartları slip olarak pek kullanılmıyor. Genellikle pos makinası kullanılıyor. Pos dan çekilen kredi kartı da banka ile yapılan anlaşmaya göre ya hemen ya da belirli bir süre sonra hesabınıza geçiyor. Slip de aynı karakterde zaten.
Şimdi üzerinde durulması gereken husus makineden geçen kartın artık bir alacak olmadığı,sizin zilyetinizde olan kullanıma hazır bir değer olduğu açıktır. Çünkü provizyon, onay alınmıştır. Artık bir alacak mahiyetinde değildir. Geri dönüşü yoktur. Bu nedenle bu artık işletmenizin hemen kullanıma hazır bir değeridir. Bir alacak değildir.
Bilmiyorum yeterince açıklayıcı olabildim mi.?
108-118 gibi hesaplar daha uygundur.

arkadaşlar benim bu konuda görüşüm eger sözleşme gereği bankaca yapılan satış satıcıcı hesabına hemen intikal ettiriliyorsa 108 nolu hesabın belli bir süre sonra geçiriliyor ise 127 nolu hesabın kullanılması uygun olacaktır..... iyigünler............

Belirli bir süre sonra da intikal etse artık provizyonu alınmış bir kredi kartından çekilen tutar sizin malınızdır. Sizin alacağınız değildir. Artık geri dönüşü yoktur.Firmanızın aktifine geçmiş ve sizin kullanımınıza hazır hale gelmiştir. Hazır değerlerin anlamı zaten budur. Alacak ise tahsil edilmeme olasılığı da bulunan bir kavramdır. Sizin senetlii çekli. açık veya teminatlı alacağınız olabilir vadesi geçmiş veya gelmemiş olabilir. İki kavram farklıdır.
Olayları yorumlarken özüne bakmak gerekir.

satış yapıldığında ticari alacak doğar ve 127 hs daha uygundur. kredi kartı satışında alacağımız para banka cari hesabına geçene kadar bizim tasarrufumuzda değildir. zira alıcı tarafından bir itirazda bulunulduğunda itiraz sonuçlanıncaya kadar alacağımız para blokelenmekte ve banka cari hs geçmemektedir.

Sn. Nane
Uygulama o şekilde değildir. Para önce sizin hesabınıza geçer. Yani siz onu tasarruf edebilirsiniz. Extre karşı tarafa ulaştığı zaman itiraz olursa . Size tevsik edici belge ve kanıt sorulur. Eğer slip , fatura belge anlaşma bir şekilde kanıtlayamazsanız para sizin hesabınzdan alınıp, karşı tarafa iade edilir.

Bu güzel mesleki yorumların umarım foruma faydası olur.
katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.

nguroy' Alıntı:
Günaydın,
Bu konuda farklı görüşlerin olması gayet doğal. Bu makaleleri yazan kişiler uygulamacı değiller. Bilimsel olmak adına mevzuat üzerine yorum yapıyorlar.
108-118 gibi hesaplar daha uygundur.

Sn Guroy bunu makaleyi yazanlar vergi denetmenleri olduğu için dolaylı olarak uygulamanın içinde olduklarını düşünüyorum. Tabi ki her denetmenin görüşü kendisini bağlar, ancak
http://www.alomaliye.com/temmuz_06/muharrem_ozdemir_tekduzen.htm
adresinde Sayın denetmenimiz BURSA gelir idaresinin "01.07.2003 tarih ve B.07.4.DEF.0.16.11/VUK:190-03-23 sayılı yazıları " yazısına atıf yaparak yorumlamıştır.

Diğer taraftan
"şimdi üzerinde durulması gereken husus makineden geçen kartın artık bir alacak olmadığı,sizin zilyetinizde olan kullanıma hazır bir değer olduğu açıktır. Çünkü provizyon, onay alınmıştır. Artık bir alacak mahiyetinde değildir. Geri dönüşü yoktur. Bu nedenle bu artık işletmenizin hemen kullanıma hazır bir değeridir. Bir alacak değildir.
Bilmiyorum yeterince açıklayıcı olabildim mi.?
108-118 gibi hesaplar daha uygundur." yorumunuzda mantıklı