fonradar

Kredi Kartları

Üyelik
5 Şub 2007
Mesajlar
25
Slm.
Firma adına alınmış kredi kartları harcamalarını hangi hesapta takip ediyorsunuz? Herkes birşey söylüyor. En doğrusu hangisi? :-\
 
Ynt: Kredi Kartları

eskiden kredi kartı faaliyetleri çok olmadığından dolayı hesap planımızda buna ilişkin bir ana hesap gerek görülmemiştir.. ancak öle bir duruma geldik ki hem ödemelerimizde hem tahsilatlarımızda nakit kullanmıyoruz artık ;D ;D

bu konuya ilişkin okuduğum bir yazıda belirtilenleri aktarmak istiyorum.

kredi kartından doğan alacakların 12 Ticari Alacaklar hesap sınıfında takip edilmesi THP’na daha uygun olacaktır. Bu alacaklar 123 Kredi Kartından Alacaklar adında ayrı bir hesapta takip edilebilir. Söz konusu satışlar taksitlendirildiğinde sonraki yıla ilişkin kredi kartından doğan ticari alacak, dönemsellik kavramı gereği duran varlık grubunda açılacak 223 Kredi Kartından Alacaklar hesabında takip edilmelidir.

Bazen işletmeler kendilerine ait bir kredi kartı çıkartmakta ve bunu bir ödeme aracı olarak kullanmaktadır. Kredi kartlarının ticari mal alışlarında ödeme aracı olarak kullanılması durumunda, karta ilişkin borç bankaya ödenmesi gereken bir borç olsa da ticari borç niteliğindedir. Bu borçlar 323 Kredi Kartından Borçlar/423 Kredi Kartından Borçlar hesaplarında takip edilmelidir.

Dönem sonunda kredi kartı işlemlerinden doğan vadeli alacak ve borçların da reeskonta tabi tutulması gerekmektedir.

İşletme aynı zamanda kredi kartını vadesi gelen bir borcunun finansmanında kullanabilir. Örneğin, bir borç senedi ödemesi veya herhangi bir fatura ödemesi kredi kartı ile yapılabilir. Bu durumda ilgili kredi kartıyla yapılan ödeme bankadan kullanılan bir kredi niteliğini taşır. Bu durumda kredi kartı borç tutarı 309 Diğer Mali Borçlar/409 Diğer Mali Borçlar hesaplarında izlenmelidir.


SMMM Yrd. Doç. Dr. Süleyman UYAR
Pamukkale Üniversitesi, İ.İ.B.F
Muhasebe Finansman ABD

umarım ışık tutar:)
 
Ynt: Kredi Kartları

mal alımı sözkonusu ise
153 B ticari mallar 100
191 B KDV 10

323 A kredi kartından borçlar A 110

kartın kesim tarihinde ödeme kesinleştiği için 103 verilen çek ve ödem emirleri hesabına aktarıyoruz

323 B 110
103 A 110

ödeme tarihinde ise

103 B 110

102 A 110
 
Ynt: Kredi Kartları

Şirkete ait kredi kartı mal veya hizmet alımında kullanılıyorsa, borçlu hesap 153-740-770 kdv 191 tamamdır. Ancak alacaklı hesap 300 hesap olmalıdır. Çünkü bu bir banka kredisidir. İstenirse 300 altında yardımcı hesaplarda izleme yapılabilir.

300.001. X bankası kredi kartı
 
Üst