Küçük Esnafa 'Sıfır Faizli Kredi' Geliyor

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,616
Konum
İSTANBUL
Küçük esnafa 'sıfır faizli kredi' geliyor


Bakanlar Kurulu'nda imza süreci tamamlanan yeni KOSGEB mevzuatı küçük esnaf ve sanatkara büyük fırsatlar sunuyor


Küçük esnaf ve sanatkâr, yeni KOSGEB mevzuatını bekliyor. Mevzuat başta sıfır faizli kredi olmak üzere küçük esnafa birçok fırsat sunuyor.


Zaman'ın Sanayi Bakanlığı çevrelerinden edindiği bilgilere göre KOSGEB mevzuatıyla ilgili Bakanlar Kurulu imza süreci tamamlandı. Bilindiği gibi KOSGEB Kanunu'ndaki değişiklik, 22 Nisan'da TBMM'de kabul edildi. Düzenlemeyle daha önce sadece imalatçı esnafa verilen KOSGEB kredi ve destekleri, imalatçı olmayan küçük ve orta ölçekli esnaf ve girişimcileri de kapsayacak şekilde genişletildi. Hazırlık çalışmaları yaklaşık 6 aydır süren ve küçük esnafı rahatlatacak çalışmada son aşamaya gelindi. Edinilen bilgiye göre Bakanlar Kurulu'nun imza süreci kısa bir süre önce tamamlandı.


Kaynak: Zaman
 
Ynt: Küçük Esnafa 'Sıfır Faizli Kredi' Geliyor

smmm'lere yok mu? :'( :'( :'(
 
Ynt: Küçük Esnafa 'Sıfır Faizli Kredi' Geliyor

Merhabalar. İlk önce size kendimden biraz bahsederek konuya girmek istiyorum. Ben Batık bir insanım. Şimdi soracaksınız siz batık gemi olur insan olur mu diye ;) evet maalesef bu ülkede oluyormuş arkadaşlar. 1999 yılının 31 Temmuz unda İstanbul Kadıköy deki evimizden Ankara Çubuk ilçesine yerleştik. 20 yaşındayım o zamanlar. Ne kadar hırslı ne kadar çalışkan bir insanım anlatamam sizlere. O yıllar yerleştiğimiz yer kasabadan hallice bir yer. Şehirden köye göç misali. İş yok, gezecek bir yer yok, ve hatta oturup sohbet edebileceğiniz bir kimse yada yer bile yok. Kışın soğuk olduğu geceler -27 derece sıcaklıkta, suları açık bırakmadığınız zaman kesinlikle boruların donarak susuz kalabileceğiniz bir yer.

İki ay kadar dikimevinde bir internet cafe de çalıştım. Daha sonra aldığım paranın sadece yol ve sigara parasına yettiğini görerek ? çubuk ta başka bir bilgisayarcıda çalışmaya başladım. Bu arada unutmadan ben şu anda 17 yıllık bir bilişim aşığıyım. Mesleğimde takdir edersiniz ki bilgisayar. Bu çalışmaların ardından Rahmetlik Babamla konuşarak elimizde olan arabayı, içinde 8 tane bilgisayar olan bir internet cafe ile takas ettim. Bunun akabinde çalışarak bu sayıyı 16 taneye çıkardım.

2001 yılında babamı kaybettim ve devamında her şey üzerime öyle bir binmeye başladıki inanamazsınız.

2001 yılında düğünüm oldu. Biriktirmiş olduğum dolarları bozdurarak düğünümü yaptım ve yaklaşık 12000 dolar borçlandım ve ardından Ecevit krizi patlak verdi. Her şey günden güne daha kötüye gitmeye başladı. 60 kuruş olarak aldığım dolar 1,70 lirayı buldu. İşler krizle birlikte o kadar kötüye gitmeye başladı ki günlük 1 TL ile işyerini kapattığım oldu. Ve devamında askerlik?.

2003 yılına kadar hayatla o kadar çok boğuştum ki bunları anlatmaya ne sayfalar ne de zaman yeter ve anlatarak o günleri yeniden gözlerimin önüne getirmek de istemiyorum. 2003 ve 2005 yılları arasında askerlik yaptım. Askerden geldiğimde annesine bırakmış olduğum eşim bir işe girmişti ve bana geldikten sonra sermaye yapar çalışır iyi yerlere gelirsin diyerek 2 bilezik verdi.

Eşimden aldığım bilezik ile yeniden esnaflığa soyundum. 2005 yılında küçük bir teknik servis evi açtım. Yokluk o kadar kötü bir şey ki arkadaşlar, işyerini kiralamak için verdiğim para bilezikleri sattığım paradan 10 lira daha düşüktü. Ve kaynanam başka bir ev tutarak kendisi oraya taşındı ve bizi evde yoklukla baş başa bıraktı. Elimde 10 lira, boş bir dükkan ve 10 gün sonra kirası ödenecek bir evle baş başa kaldım. Bu arada bir de kızım vardı bunu atlamayalım.

Neyse efendim, gece gündüz çalıştım. İşyeri ve evin kirasını çıkartabilmek için. Bazen doyduk bazen aç kaldık. Elektrik faturasını ödeyemedik, su faturasını ödeyemedik. Karanlıkta yaşadık. Bizim akraba dediğimiz insanlar, vah vah, tüh tüh, şu kızın haline bak, ne kadar kötü talihi varmış diyerek bizden akrabalığını esirgememiş ve üstüne ya kardeşim bizim derdimiz var biz akrabayız, sen şu sorunumuzu hallet, para işini sonra hallederiz diyerek işlerini yaptırmış ama paramızı da vermemişlerdir.

2005 ten 2008 e kadar işyerimi türlü badirelerle büyütmeyi başardım. Artık kendimiz için kenara üç beş kuruş atalım demeye kalmadan, Amerika tabanlı olarak başlayan krize yakalandık. Arkamızda güçlü bir kuruluş olmadığı ve kredi taleplerinin reddedildiği için işyerim battı. Şimdi eşim belediyede çalışıyor. Ankarada. Ben İstanbulda bir bilgisayar firmasında çalışıyorum. Yanlış anlamayın aramızda bir sıkıntı yok. Birbirimizi hala ilk günkü kadar seviyoruz. Ama yokluk ve çaresizlik bizi böyle yaşamaya itti. Şu an bu yazıyı yazdığım gün kızımla 1,5 aydır görüşmedim. Ve onu çok özlüyorum?..

Tek isteğim, ailemi de yanıma alarak bir AİLE gibi yaşamak. Ve çalışmak. Çalışmak için de bir kredi desteği bulmak??.
 
Ynt: Küçük Esnafa 'Sıfır Faizli Kredi' Geliyor

alana kadar alnımızın damarı çatlıyor yahu. alması dert sonrası ayrı bir dert.
 
Ynt: Küçük Esnafa 'Sıfır Faizli Kredi' Geliyor

smmm'ler de para çok olduğu için kredi gerekmez..
 
Ynt: Küçük Esnafa 'Sıfır Faizli Kredi' Geliyor

Smmm'lere bu kredilerden verilse ne güzel olur. Şöyle sıfır faizli ilk yıl ödemesiz 36 ay vade.
 
Ynt: Küçük Esnafa 'Sıfır Faizli Kredi' Geliyor

SMMM krediyi ne yapacak, yatırım yapmaz mal almaz.
 
Ynt: Küçük Esnafa 'Sıfır Faizli Kredi' Geliyor

Büro açarken ruhsat ücretlerini yatırırken ve 1-2 yıl müşteri bulana kadar cebinden harcadığı borçları öder belki.
 
Üst