Kur Farkı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan *ebru*
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
E

*ebru*

Ziyaretçi
Merhaba.Kur farkı ile ilgili bir konuda yardımlarınızı rica ediyorum.Firmamız
başka bir firmadan ara ara hizmet almış olup karşılığında firma bize hizmetin yapıldığı tarihler itibariyle ytl üzerinden fatura düzenlemiştir.Bu firma faturalarda dolar rakamlarını da belirtmiştir.Ödeme $ yapılırsa diye.
Biz firmaya cari hesaba mahsuben $ üzerinden ödeme yaptık.Bu durumda ne yapmamız gerekir.Sadece ödenen dolaramı kur değerlendirmesi yapacağız.Ancak ödenen doların fatura karşılığı yok.Yoksa tüm aldığımız faturalarıma kur değerlendireceğiz Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden Teşekkürler.
İyi çalışmalar dilerim.

Ynt: Kur Farkı

Firma ile anlaşmanız nasıldı pek anlayamadım. Satın almanız usd mi yoksa ytl mi.?
Eğer ytl ise zatan fatura rakkamını ödemekle iş bitmiş.
Usd ise ve satıcı lehine fark oluşmuş ise size kur farkı faturası kesecek ytl olarak ödeyeceksiniz.

Sorunda zaten herhangi bir anlaşma olmaması.Faturalar ytl olarak tarafımıza düzenlenmiş.Biz firmaya cari hesaba mahsuben $ olarak ödeme yapmışız.Cari hesap kapanmamış halen borcumuz var tabi ytl olarak
Burda sorun $ üzerinden yapılan ödemeler de herhangi bir kur farkı uygulanıp uygulanmayacağı.
Yanıtınız için teşekkür ederim.

O zaman bence karşı tarafla mutabık kalınarak fatura kapatılmalı.
YTL yi baz almak daha adil gibi görünüyor. Tabi ödeme yapıldığı zaman YTL bedelini kapsayacak kadar döviz olarak ödendi ise bu kapamanın faturalaşarak yapılması mantıklıdır. Diye düşünüyorum.
Kolay gelsin

karşı tarafa sor bakalım onlar nasıl takip etmiş, ikinizde aynı şeyleri yapın.

fatura tarihindeki kurla, ödeme tarihi arasındaki kur üzerinden çıkan farka kdv dahil fatura kesilmesi gerekir.

Sn nguroy,

Bizde dövize endeksli YTL fatura kesiyoruz.

mal bedeli 10.000 USD kur 1,20 = 12.000 YTL
KDV 1.800 usd kur 1,20 = 2.160 YTL.
Toplam USD 11.800 14.160 YTL.... Faturayı YTL kesiyoruz.

Ödeme günü 11.800 usd karşılığı 1,25 = 14.750 YTL ödüyor.

14.750 - 14.160 YTL = 590 YTL Brüt Net: 500 YTL+ kdv kur farkı faturası kesilir.

Başka...?

Öyle bir soruki tırmalayıp dururuz cevabı da bulamayız. Bardağın yarısı boş mu dolu mu gibi. Yani her cevabın bir anti cevabı olacak. (çünkü parametremiz alıcıdan gelecek paranın USD/YTL keyfiyetidir para gelmeden hesap döviz yada YTL hesabıdır diyemiyoruz ).

En garantili çözüm (yapabilirseniz) her fatura için ayrı cari hesap açın ve dövizli takip edin. (excelde de olabilir) USD para gelirse usd olarak birebir kapatın ve farkı kur farkı yazın. YTL gelirse YTL kapatın.

Alıcı keyfiyetinde olan dövizli hesap için de o alıcıdan kur farkı talep edemezsiniz ayrıca. İşin adını baştan koymak lazım.

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler.Ben olayı tam anlatamadım sanırım.Bizim ödediğimiz $ karşılık faturalar bire bir tutmuyor.Örnegin biz 15000 ytl.lik ara ara toplam fatura almışız.Ancak ödemeler bu faturalara mahseben(cari hesaba mahsup) 4000$ ödeme yapmışız.Ödeme yaptığımız $ ile aldığımız faturalar bire bir tutmuyor.Firmaya halen borcumuz var.Umarım anlatabilmişimdir.Teşekkürler...

Bu arada yazmayı atladım.Bu 4000$ ödeme tek seferde yapılmış.Şimdiden Teşekkürler...

Sn Ebru
Sorunuzu net bir şekilde yazmadığınız için yanıtlarda farklı oluyor. Eğer mallları dövize endeksli almışsanız faturanın YTL tutarını o günkü merkez bankası döviz alış (veya anlaşmaya göre döviz satış) kuruna bölerek, borcunuzun döviz karşılığını bulursunuz.
Ödemeyi de YTL yapıyorsanız ödediğiniz tarihteki kura bölerek yaptığınız ödemenin döviz karşılığını bulursunuz. Böylece fatura ile ödemeler arasındaki fark sizin kur farkınızdır, bu farkın durumuna göre ya siz yada satıcı fatura keserek hesabı kapatırsınız..