fonradar

Kur Farklarının Kdv Tabi Olup Olmadığı

GMANCE

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Mar 2007
Mesajlar
396
Merhabalar Herkese Duyurulur,

Danıştay vergi dava daireleri kurulu kur farkının kdv tabi olmasını esastan reddetti. Yani kur farklarının kdvne tabi tutulmasının hukuken mümkün olmadığı yönde karar vermiştir.
 
Ynt: Kur Farklarının Kdv Tabi Olup Olmadığı

Danıştayın bu konuda aksine hükümleri de mevcuttur. MB bu konuda bir görüş belirtirse hepimiz uygulamada rahatlarız.
Malın teslim edildiği veya hizmetin ifa edildiği tarih ile ödemenin yapıldığı tarih arasında satıcı lehine oluşan kur farklarına tekabül eden tutarın katma değer vergisine tabi olduğu, kanun koyucunun bu yöndeki iradesini Katma Değer Vergisi Kanununun 24/c maddesinde ?gibi?demek suretiyle ortaya koyduğu buna parelel Gelir İdaresinin Katma Değer Vergisi 14 No?lu Sirkülerinde yaptığı açıklamalarla bu düşünceyi desteklediği görüşünü savunuyorum.
 
Ynt: Kur Farklarının Kdv Tabi Olup Olmadığı

Sayın nguroy,

Maliye bakanlığı görüşünde direteceği veya inceleme elemanları bu konuda rapor yazmaya devam edecekleri aşikardır. Ancak bu karar ile bundan sonra inceleme elemanlarınca yazılacak raporlar sonucu kesilen vergi ziyaı cezası Danıştay' da kazanılacağı kesindir.
 
Ynt: Kur Farklarının Kdv Tabi Olup Olmadığı

Haklısınız . Fakat olayı pratik düşünürsek. Her matrah farkı yasal platforma mı taşınacak? Maliye nin her tarh işlemini dava konusu mu yapıcam?. Maliyenin kesinlikle bu konuda düzenleme yapması gerekiyor bence.
 
Ynt: Kur Farklarının Kdv Tabi Olup Olmadığı

Sayın nguroy,

Haklısınız. MB yıllardır tl' nin değer kaybı dolayısıyla ülkemizde alışkanlık hale gelen döviz kullanımına ilişkin bu anlaşmazlığı, yıllardır yasalarla desteklenmeden sadece görüşleriyle direttirerek uygulatmaktadır. Kanununda sayılmamış olan fiktif bir gelire reel bir gelir gibi işlem yaptırmaktadır.

Danıştaya gelince bildiğiniz üzere bu anlaşmazlıkların son noktasıdır. Burada ak koyun kara koyun belli edilir. Danıştay geçmiş dönemlerde aksi yönde kararlarda vermiştir. Bizim bu uygulamayı yapmamızın nedeni işte bu aksi yönde verilen kararlardır. Yoksa MB düşünceleri ve görüşleri değildir. Ancak 2004 yılı sonrasına bakıldığında kararlar kur farklarının KDV' ne tabi olmadığına dairdir. Elimdeki kararda 9. dairenin bozma kararına VD' nin uymamasından DVDD Kurulu toplanıp karara bağlamıştır.

E bundan sonra ne olucak derseniz..

Bundan sonra bu karar Danıştayın vereceği kararlarda bağlayıcı olacak ve Bakanlık görüş bildirirken bu kararı dikkate alacaktır. Almadığı takdirde bilecek ki davayı kaybedecektir.

Kanun koyucu bu durumda 24/c ' ye kur farkını eklemediği takdirde, bundan sonraki Danıştay kararları sonrasında kur farklarının kdv tabi olmadığı genel bir hukuk kuralı olarak mevzuata yerleşecektir.

Sorunuza gelince valla ben, konu hakkında bilgilendirip, tercih yapmalarını isteyecem. Bu tercihlerinde KDV tabi olmaması yönde karar vermelerini tavsiye edeceğim.
 
Ynt: Kur Farklarının Kdv Tabi Olup Olmadığı

Tamamen katılıyorum. Malesef mevzuat sadece yazılı kurallarla oluşmuyor. Uygulama da birçok pratik gereklilik sonunda yazılı hale gelip oluşabiliyor.
 
Ynt: Kur Farklarının Kdv Tabi Olup Olmadığı

Sn GMANCE
Danıştayın bahsettiğiniz kur farkı ile ilgili kararını ekliyebilirmisiniz.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim
 
Ynt: Kur Farklarının Kdv Tabi Olup Olmadığı

Sayın İbrahimK,

Kararı gönderemiyorum. Ancak konuya ilişkin görüşlerimi ve davanın metnini 2007 mayıs dönemi 173 sayılı Yaklaşım dergisinde (Kur Farklarının KDV Karşısındaki Durumuna İlişkin Danıştay' ın Yeni Görüşleri) bulabilirsiniz. Ayrıca fax numaranızı mail ederseniz metni faxlayabilirim.
 
Üst