Kur Faturası Hakkında?

Üyelik
13 Mar 2013
Mesajlar
5
Konum
ist
Merhaba Arkadaşlar,

Benim sorum hammadde alığımız firma döviz üzerinde çalışmakta olduğu için kur faturası kesmekte dolasıyla çıkan zararı 656 kambiyo zararına yansıtmaktayım. Bu hammadeden elde ettiğimiz ürünleri sattığımız müşterilerimzle anlaşma yaparak çıkan kur farkı zararını "kur farkı" fatura olarak yansıtmaktayız. Yansıttığımız bu kur farkını 646 kambiyo karınamı yoksa 602 diğer gelirlerine mi almam gerekiyor. Gerçek işlemde kur farkından dolayı bir kar elde etmiyorum oyüzden size sormak istedim.

Teşşekürederim.
 
Merhaba Öncelikle kur farkı olarak fatura ettiğin tutar bir alacak doğurduğu için 602 de tutmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Fatura edilmeyen durumlarda bende 646 tutuyorum fakat fatura durumunda 602 de takip etmek daha uygun.
 
Selamlar
Eğer yürütülecek kur farkı işlemleri,cari yıldan (içinde bulunulan) kaynaklanan alım ve satım işlemlerinden doğuyorsa hammaddenin satıldığı durumlarda kurdan kar durumunda 600, zarar durumunda 612 , hammaddenin alındığı durumlarda kurdan zarar durumunda 780 kar durumunda 646 hesaplarının kullanılması daha doğrudur.
Eğer bu kur farkları bir önceki yıldan kaynaklanan alış veya satış işlemlerinden kaynaklanıyorsa,kar durumunda 646 zarar durumunda 656 kullanılması daha doğrudur.
Saygılar
 
Merhaba,

Hammadde alımlarında, hammadde henüz tüketilmemişse, kur farkı karı veya zararı malın maliyetini etkileyecek şekilde 150 hesapta takip edilmelidir. Hammadde tüketilmişse 646/656 hesapları kullanılmalıdır. Satışlardan kaynaklı kur farkları için ise 646/656 hesaplar kullanılmalıdır.

Saygılarımla,
 

Benzer konular

Üst