Kuruluş Gözetimli Analiz Sistemi (KURGAN)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TARIK.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Öncelikle herkese merhabalar,

Kuruluş Gözetimli Analiz Sistemi ( KURGAN ) da milat 1 Ekim 2025 olarak açıklandı. Bilmiyorum belki benim gözümden kaçmıştır ama 1 Ekim 2025 öncesine dair hiçbir şey yok.Yani kanun koyucu diyor ki bu uygulama 1 Ekim 2025 ve sonrasında uygulanacak.Şahsi fikrim en azından son çıkan 7440 sayılı kanundan sonraki dönemi de kapsamalıydı.Madem kayıp kaçağın önüne geçilecek vergi tahsilatı yapılacak ilgili dönemden başlanmalıydı. Bilmiyorum belki sizlerde duyumlar alıyorsunuzdur, söylenen o ki (söylenti ,duyum) 2026 mayıs veya Haziran ayında son kez olarak yeni bir yapılandırma ve vergi matrah artırımı olacakmış.

Şayet böyle bir şey olacaksa (duyumları kastediyorum) daha niye bu yasayı yürürlüğe koyuyorsunuz. Şahsi fikrim vergi yapılandırması çıksın ama matrah artırımı asla çıkmasın.

Herkese iyi hafta sonları dilerim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Kurgan anlayış değişikliğini ortaya koyan bir uygulamanın adı. Artık geçmiş dönemlerin incelemesi ile sahte fatura ile mücadele edilmeyeceği, cari dönemdeki işlemler radara alınarak mücadele edileceğini ortaya koydular.. Ki bu doğru bir yaklaşım. Eğer sistem başarılı olursa 2026 ve sonrası yıllar için bir matrah arttırımı yoluna gidilmesine gerek kalmayacaktır.

Geçmişe dönük incelemeler yine olacaktır, ama sanırım tüm mesai cari dönem üzerinde harcanacak.

Cari dönemin incelenmesi ve bunun gösterilmesi neden önemli? Çünkü nerden yakalayacaklar, geçmişte yakaladılar mı rahatlığı vardı. Ve bu kullanma alışkanlığının sürmesine yol açıyordu. Şimdi uygulama başarılı olursa kullanım önemli ölçüde azalacaktır.

Tabi burada uygulama sürecinde idarece daha önce öngörülemeyen hususlar da ortaya çıkacaktır. Umarım bunları kısa sürede tespit edip, çözüme kavuştururlar.

Tüm işi sahte fatura düzenlemek olan firmaların tespitinde bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Sorun, kayıtdışı çalışma nedeniye stok biriken ve bu stokları eritmek için talep edenlere fatura kesen firmalarda ortaya çıkacaktır. İncelemelerin yetersiz kaldığı, stok düzeltme imkanlarının sağlandığı bir dönemden geçtik, geçiyoruz. Dolayısıyla stok eritmek için kesilen faturalar, olağan bir uygulamaya dönüştü, kanıksandı neredeyse.

Fakat bu firmalar gerçek bir mal üretmekte/satmakta. Ve sayılarının da az olmadığını düşünüyorum.

Şimdi bu firmalardan gerçek bir işlem nedeniyle (yani vergi kaçırma amacıyla değil) mal alan firmalar ciddi sıkıntı yaşayacaklar. Dananın kuyruğu da burada kopacak.

Bu firmaları sağlıklı bir şekilde tespit edebilmeleri kolay olmayacaktır. Ve yanlış bir değerlendirme ilgili firmanın ticari hayatını bitirebilir.
İşi sadece sahte fatura düzenlemek olan firmalar yok edilmeli, peki bu firmalar da mı yok edilmeli?

Kabaca üç senede bir stok affı, kasa affı, yurtdışındaki paranı getir affı, matrah artırımı, kdv affı, muhtasar affı yapılıyor. Sahte faturaya da, vergi kaçırılmasına bu uygulamaların alt yapı oluşturduğunu unutmayalım.

Kabaca üç senede bir stok affı, kasa affı, yurtdışındaki paranı getir affı, matrah artırımı, kdv affı, muhtasar affı yapılıyor. Sahte faturaya da, vergi kaçırılmasına bu uygulamaların alt yapı oluşturduğunu unutmayalım.
Bende bundan bahsediyorum işte, yeni bir yasa çıkacaksa sadece yapılandırma çıkmalı şayet yapılandırmaya ilaveten gene stok affı, kasa affı,matrah artırımı vb. çıkacaksa o zaman bu kanunu ve 1Ekim'i niye milat ilan ediyorsunuz ?

Bu tarihten sonra bu faturaları kayıt altına almış mükellefleri, bilmeden kullanmış olarak değil bilakis bilerek kullanmış olarak varsayacak. İkisi arasında çok fark var. Ve bu kurgan yazısı ile de bu durumu mükellefe bildirdiği için, sonraki bir inceleme durumunda eğer mükellef bu faturaları kayıtlarından çıkarmamış ve/veya sağlam delillere dayandırmamış ise ağır cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
Milat dedikleri bu durum.

SMİYB düzenleyenlerle mücadele etmek bunun önüne geçmek önemli olmakla birlikte asıl önemli olan gerçek bir vergi reformu yapılmasıdır. Dolaylı vergilerin %75, gerçek gelirlerin % 25 olduğunda vergi adaletinden bahsedemeyiz. Herkes kazancıyla orantılı vergi vermelidir. İstersen 5 Milyon TL faiz geliri elde et, vergi beyannamesi vermiyorsun sadece bugün için %17,50 oranında vergi veriyorsun. Yıllar önce nerden buldun yasası çıkmıştı yürürlüğe girmeden kaldırıldı. Buna benzer bir yasanın çıkması gerekir. Parayı takip etmek gerekir. Adam en pahalı otomobile biniyor, lüks içinde yaşıyor bir lira vergi vermemiş... Hatta vergi mükellefi bile değil. Pansuman tedbirlerle değil gerçek bir vergi reformu ile bu iş çözülebilir.

Bu tarihten sonra bu faturaları kayıt altına almış mükellefleri, bilmeden kullanmış olarak değil bilakis bilerek kullanmış olarak varsayacak. İkisi arasında çok fark var. Ve bu kurgan yazısı ile de bu durumu mükellefe bildirdiği için, sonraki bir inceleme durumunda eğer mükellef bu faturaları kayıtlarından çıkarmamış ve/veya sağlam delillere dayandırmamış ise ağır cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
Milat dedikleri bu durum.
bende diyorum ki
SMİYB düzenleyenlerle mücadele etmek bunun önüne geçmek önemli olmakla birlikte asıl önemli olan gerçek bir vergi reformu yapılmasıdır. Dolaylı vergilerin %75, gerçek gelirlerin % 25 olduğunda vergi adaletinden bahsedemeyiz. Herkes kazancıyla orantılı vergi vermelidir. İstersen 5 Milyon TL faiz geliri elde et, vergi beyannamesi vermiyorsun sadece bugün için %17,50 oranında vergi veriyorsun. Yıllar önce nerden buldun yasası çıkmıştı yürürlüğe girmeden kaldırıldı. Buna benzer bir yasanın çıkması gerekir. Parayı takip etmek gerekir. Adam en pahalı otomobile biniyor, lüks içinde yaşıyor bir lira vergi vermemiş... Hatta vergi mükellefi bile değil. Pansuman tedbirlerle değil gerçek bir vergi reformu ile bu iş çözülebilir.
Nerden buldun yasası çıkar mı ? Bırak çıkmasını önerge oylamada derhal reddedilir. Oylamaya bile almazlar.

Nereden buldun yasası sadece özel sektörü ilgilendirse, kesin çıkardı. Ama bu yasa her kesimi kapsadığı için yani siyaseti de kapsadığı için çıkmadı, çıkmaz.

( KURGAN ) umarım KURBAN olarak işlemez. Eğer kayıt dışı işlem varsa zaten KURGAN radarına girmiyor.
Yasaları, vergileri, adil uygulanabilir hala getirmeli....