uyumsoft

Kurumlar Beyannamesinde Pasif ve Aktif Fark Veriyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan e.gül
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
kurumlar tah. unu alırken bdp.de bi ikaz verdi aktif ve pasif eşit olmalıdır diye
aradaki fark bankalardan geliyor onu buldum
ama sorun şu ki bankalar eksi (-) bakiyede ama bilanço yu bdp ye aktardığım zaman onu artı gibi görüyor ve toplamlar tutmuyor ne yapmam lazım
şimdiden tşk. ededim.

Ynt: acil yardıma ihtiyacım var

Bankalar nasıl eksi bakiyede?
Kredili hesap mı kullanılıyor o zaman pasifde 300 banka kredilerinde göstermelisin.

tşk ederim nizam bey banka hesapları bi tuhaf ama kredili hesabı kullanıyorlar galiba banka bunların adına ödemeleri yapıyor ama bunların geri ödemeleri diye bişey yok müşterilerinin çoğu bankaya ödeme yapıyor ama bunlarıda nakit çekiyorlar sadece belli dönemlerde faiz tah. edilmiş ben zaten bunları faiz giderleri olarak işledim

şimdi ben bankadaki son bakiyeyi direk 300 banka kredileri diye atsam olur mu ?

Sayıon e.gül
Lütfen Forum Kurallarına uyunuz. "acil yardıma ihtiyacım var" şeklindeki bir başlığın ne yardım edeceklere nede daha sonra konudan yararlanmak isteyenlere bir faydası olur. Lütfen "Konu Başlığını" soruya uygun bir şekilde değiştiriniz.

Ynt: kurumlar beyannamesinde pasif ve aktif fark veriyor

öncelikle kusara bakmayın ki çok dikkattiğim bi konudur tamer bey
ama sanırım panik anında yazdım tekrar kusura bakmayın.

Ynt: Kurumlar Beyannamesinde Pasif ve Aktif Fark Veriyor

sene sonunda - bakiyeyi 300 hs alıp sene başında tekrar 102 hs almalısınız.

Konu bir tuhaf bir şekilde ilerliyor gerçekten okuyunca şaşırdım şimdi

300 hs alacak çalışan bir hesap

102 hs borç çalışan bir hesap

Gerisini artık siz düşünün

Neden tuhaf ilerlesin.
Dönem içinde bazı hesaplar çift taraflı çalışabilir. Dönem sonunda mizan , bilanço çıkardığınız zaman bankalar hesabı (-) ise 300 ( + ) ise 102 hesapta gösterilecektir.
Bu aynı ters duruma düşen 120-320 gibidir. Dönem sonları bunları verilen-alınan avanslara aktarırız.

aslında 102 hesap hiç bir zaman (-) olmamalı ama bankaların basit kredi uygulaması olan kredili hesapların (veya başka bir isimde) 300 hs takip edilmesi oldukça güçtür. o yüzden dönem içinde 102 hs (-) versede işlemler devam ettirilir ama bilançoda 102 (-) gözükemeyeceği için pratik bir çözüm olarak 300 hs'ba aktarılır.

nguroy ' Alıntı:
Neden tuhaf ilerlesin.
Dönem içinde bazı hesaplar çift taraflı çalışabilir. Dönem sonunda mizan , bilanço çıkardığınız zaman bankalar hesabı (-) ise 300 ( + ) ise 102 hesapta gösterilecektir.
Bu aynı ters duruma düşen 120-320 gibidir. Dönem sonları bunları verilen-alınan avanslara aktarırız.

Sorun hesapların çift taraflı çalışması değil 102 nolu hs ilk kayıtın alacak olması ve bundan dolayı bu hs dönem sonu itibarı ile alacak değer vermesi ve ayrıca yapılan bu işlemin Muhasebe Temel kavramlarından özün önceliği kavramı ile ne kadar bağdaşıyor sormak istiyorum.

O zaman olayı çözün ve sorduğuma cevap verin 120 hesap alacağa geçerse ne yapıyorsunuz?. Sonuçta 120 hesap aktif karakterli bir hesaptır. (Aynı 102 gibi)
Özün önceliği kavramı tamam. Ancak unutmayın ki çift karaketerli hesaplar da mevcuttur.

Olay nerde başlamışsa orda çözülür. Hs alacak kalanı verdiği fişi düzeltmek gerekir.Vergi dairesine verdiği bilançoları da aynı şekilde

aklıma şuda geldi,kayıtları yapan kişi hesapları tersde işlemiş olabilir.(dalgınlıkla tabi ki)sonuç olarak bence,bankalar hesabı muavin kayıtlarından kontrol yapılmalı,o zaman nerede terslik olduğu ortaya çıkar.

arkadaşım, bence önce nerde yanlış yaptığınızı tesbit edin. tesbitten sonra bilançonuzu yeniden düzenleyiniz... yani düzeltme beyannamesi veriniz. en sağlıklı olan yöntem bence budur. diğer düzeltme şekilleri bence yanlıştır.

ayrıca aktif ve pasif hes kendine has özellikleri vardır . mesela 102 aktif karekterli bir hesaptır .102 hesap kesinlikle ya borç bakiyesi verecetir yada sıfır(0) . 300 hes pasif karekterli olup alacak bakiyesi veya sıfır(O) bakiyesi verecektir.bu bilançonun kuralıdır.

bankanın (-) bakiye verdiği yerde 102 sıfırlanıp 300 hesap çalıştırılabilir. (+) verdiği yerde 300 sıfırlanıp kalan 102'ye atılırsa her zaman banka tutar.