fonradar

Kuruyemiş Hakkında Bir kaç Önemli Soru

Üyelik
17 Nis 2018
Mesajlar
1
Konum
İzmir
Merhabalar,

Öncelikle herkese iyi forumlar diliyorum.

Bir şahıs işletmesi sahibiyim. Kuruyemiş ve kuru meyve satışı yapmaktayım. Merak ettiğim bir kaç sorum var. Bilgisi olan kişilerden destek istiyorum.

1. İlk olarak çiğ leblebi alıyoruz toplu olarak ve bunu paletli-paletsiz makinada kapı önünde tuzlu-tuzsuz-acılı ve benzeri şekillerde yapıyoruz. Bu ve buna benzer bir kaç ürün daha mevcut. Bu ürünlerin fatura çıkışında tuzlu leblebi-tuzsuz leblebi veya nasıl yaptıysak o şekilde çıkışını yapabilir miyiz ?

2.Piyasada bulunan ürünlerden farklı olarak karışık çerez hazırlıyoruz. Mesela kayısının,hurmanın,incirin içerisine ceviz koyup paketleyip satıyoruz. Bunun fatura çıkışı nasıl olmalı . Sonuç olarak ürün kayısı ya da ceviz olarak girişli.Biz buna yaşam karışımı diyoruz ve bunun çıkışını bu şekilde yapmamız mümkün mü ? Veya ingilizce bir isimle çıkış yapabilir miyiz ?

3. Kuru yemiş ve kuru meyvede KDV oranı yüzde 8,toptan satışlarda çoğu üründe yüzde 1 . İşletmemiz toptan ve perakende kuru yemiş satışı olarak görünüyor . Toptan çıkış yaparken hangi şartlarda,ne şekilde çıkış yapabiliriz ve belirtmemiz gereken bir isim veya bilgi var mı ?


Belki basit problemler olabilir fakat tamamen vergimizi verip hesabımızı bilmeye yönelik adımlar atmak istiyoruz. Konuyla alakalı bilgi sahibi büyük-küçük yardımcı olabilecek arkadaşlardan destek bekliyorum.


Teşekkürler
 
Merhaba ;

Sorularınızın yanıtını bulabileceğiniz bir özelgeyi paylaşıyorum.

Tarih:16.02.2017
GİB'de Yayım Dönemi:Nisan 2017

T.C.
ISPARTA VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)

Sayı: 25947440-130-1

16.02.2017

Konu: Beyaz leblebinin KDV oranı

İlgide kayıtlı özelge talep formunda nohut, tuz ve beyazlaşmasını sağlayan kimyasal maddeler kullanılmak suretiyle üretilen beyaz leblebinin toptan ve perakende tesliminde uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

KDV oranları 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak belirlenmiştir.

Anılan Kararın 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, BKK eki (I) sayılı listenin 1 inci sırasında yer alan ürünlerin toptan tesliminde % 1, perakende safhadaki tesliminde % 8 KDV oranı uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 1 inci sırasında; kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, ceviz, fındık, antep fıstığı, çam fıstığı, yer fıstığı, kestane, leblebi, ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeği sayılmıştır.

60 No.lu KDV Sirkülerinin 5.1. bölümünde; "Kararname eki I sayılı listenin 1 inci sırasında yer alan kuruyemişlerin şeker, soya veya benzeri maddelerle kaplanarak satışa sunulması halinde % 8 oranında KDV uygulanacaktır. Çeşitli kuruyemişlerin karıştırılarak satışa sunulması halinde ise bu karışım içinde yer alan en yüksek orana tabi olan kuruyemişin oranının uygulanması gerekmektedir." açıklamasına yer verilmiştir.

Diğer taraftan, bu ürünlerin çeşitli işlemlerden [çikolata, şeker, soya veya benzeri maddelerle kaplanması - yağla, baharatla (sosla), tuzla, suyla veya kuru olarak kavrulması - tuzlanması, zarının alınması gibi] geçirildikten sonra teslimi veya ithali söz konusu olabilmektedir.

Bu itibarla, sözü edilen kuruyemişlerin, kuruyemiş olma vasfını değiştirmeyecek nitelikte kavurma ve zarının soyulması işleminde olduğu gibi tuzlanması işleminde de kuruyemişin niteliğinde bir değişme olmaması kaydıyla; 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 1 inci sırası kapsamında değerlendirilerek ithal veya toptan tesliminde % 1 oranında, perakende tesliminde ise % 8 oranında KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir. Bunların paketlenerek satılması da uygulanması gereken KDV oranını etkilememektedir.

Ancak, kuruyemişlerin çikolata, şeker, soya veya benzeri maddelerle kaplanarak satışa sunulması halinde % 8 oranında KDV uygulanacağı tabiidir.
Dolayısıyla, nohut, tuz ve beyazlaşmasını sağlayan kimyasal maddeler kullanılmak suretiyle üretilen beyaz leblebinin niteliğinde bir değişme olmayacak şekilde işleme tabi tutulmuş olması kaydıyla, ithal veya toptan tesliminin % 1 oranında, perakende tesliminde ise % 8 oranında KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

Benzer konular

Üst