kuyumcularda enflasyon düzeltmesi nasıl yapılır

abdsis

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ara 2005
Mesajlar
869
Konum
ABCDEFG
merhaba,

kuyumcularda eflasyon düzeltmesi hesaplaması nasıl yapılır ve bunlar yevmiye defterine nasıl kaydedilir. bir örnekle açıklayan olursa çok sevinirim.

kolay gelsin.
 
abdsis' Alıntı:
merhaba,

kuyumcularda eflasyon düzeltmesi hesaplaması nasıl yapılır ve bunlar yevmiye defterine nasıl kaydedilir. bir örnekle açıklayan olursa çok sevinirim.

kolay gelsin.

abdsis size bir ip ucu vereyim, münhasıran kuyumculuk yapanlar, yani kuyumculuk faaliyetlerinin yanında, sarrafiyeden başka satışları bulunanlar (örneğin saat gibi) enflasyon düzeltmesinden muaf tutulacaktır. bunu bir araştır bakalım. Enflayson düzeltmesini 2004 yılı için zor şer yaptık, istanbul odası sayesinde, onların hazırladıkları enflasyon düzeltmesi programlarından faydalandık. şimdilerde muhasebe programlarının içinede enflasyon düzeltmesi uygulamalarını koydular. hangi programı kullanıyorsun bilmiyorum ama, bu programlardan da faydalanabilirsin. ama benim size tavsiyem, kuyumculuk yanında başka şeylerde satmanızdır. selamlar.
 
sy erzincanli, kuyumcuların enf düzeltmesi yapmaması için ağırlıklı satışlarının kuyumculuk olmaması gerekir. yoksa birkaç saat ile bu işten kurtulamazsınız.(vuk sirküler 19)
 
Sayın naneye katılıyorum.. bir kac saat icin enflasyon düzeltmesi uygulamasından vazgecemezsiniz
VUK SİRKÜLER 19

Diğer taraftan, esas faaliyetleri olan kuyumculuk işi yanında bu faaliyetlerinin bir cüzü niteliğinde olan platin, kıymetli taş alım-satımı veya imali gibi faaliyetleri bulunan mükelleflerce de enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir. Ancak, kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra bu nitelikte olmayan market işletmesi, gıda ticareti, beyaz eşya alım-satımı, kafe işletmesi gibi başka faaliyetlerinin bulunması durumunda “münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali” faaliyetinden söz edilemeyeceğinden enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır.

saygılarımla

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
değerli arkadaşlar,

benim sorum kuyumcularda eflasyon düzeltmesinin uygulanıp uygulanmayacağı değil. Kuyumcularda enflasyon muhasebe kaydının nasıl yapılacağıdır.

Örneğin;

2006/1 dönemde açıklanan

düz.katsayısı : 1.02478
mal katsayısı : 1.01224 dür

buna göre;

100.000,00 YTL sermayesi 30.000,00 YTL lik altını olan bir kuyumcunun enflasyon düzelmesi nasıl yapılacaktır. Örnekle açıklayan olursa çok memnun olurum.

Ayrıca mükellefimin beyaz eşya satışıda vardır. bu beyaz eşyayada enflasyon düzeltmesi uygulancakmı bu konudada görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

Selamlar, Saygılar

iyi çalışmalar.
 
Arkadaşlar bu konuyla ilgili sayın veysi seviğ hocamızın bir yazısını aktarıyorum.
Kuyumculuk faaliyeti ve enflasyon düzeltmesi
Kuyumculuk faaliyeti ve enflasyon düzeltmesi

Veysi Seviğ - 20 Temmuz 2005 Çarşamba - Dünya

Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 298'inci maddesinin (A) fıkrasının (9) numaralı bendi uyarınca "Münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler, enflasyon düzeltmesi yapılması" ile ilgili yasal koşullar oluşmamış olsa bile enflasyon düzeltmesi yapmakla yükümlüdürler.

Bir başka anlatımla söz konusu yasal düzenleme ile münhasıran sürekli işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden yükümlüler açısından enflasyon düzeltmesi yapılması, zorunlu kılınmıştır.

Ancak bu zorunluluk, 31.12.2003 tarihi kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenlerde 2004 yılında biten hesap dönemi sonu itibariyle aktif toplamı 7.5 trilyon Türk Lirası'nı ve hesap dönemine ait ciroları toplamı 15 trilyon Türk Lirası'nı aşmayan kuyumcular için 01.01.2005 tarihinden itibaren başlamış bulunmaktadır.

Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde münhasıran sürekli işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden ve kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerinin enflasyon düzeltme koşullarının oluşup oluşmadığına bakmadan 2005 ve müteakip yıllarda her geçici vergi dönemi ve hesap dönemi sonu itibariyle enflasyon düzeltmesi yapacaklardır.

Maliye Bakanlığı tarafından 19 sayılı Vergi Usul Yasası Sirküleri ile yapılan açıklama uyarınca bu bağlamda yükümlüler düzeltilmiş bilançolarını geçici vergi beyannamelerine eklemek zorunda değildirler.

Diğer yandan esas faaliyetleri olan kuyumculuk işi yanında bu faaliyetlerinin bir cüzü niteliğinde olan platin, kıymetli taş alım-satımı veya imali gibi faaliyetleri bulunan yükümlüler de enflasyon düzeltmesi yapacaklardır.

Buna karşılık kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra bu nitelikte olmayan market işletmesi, gıda ticareti, beyaz eşya alım-satımı, kafe işletmesi gibi başka faaliyetlerinin bulunması durumunda "münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali" faaliyetinden söz edilemeyeceğinden enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır.

Maliye Bakanlığı sirkülerle yapmış olduğu yönlendirme ile uygulamada çok rastlanılan bir olayı da açıklığa kavuşturmuş bulunmaktadır. Çünkü bazı hallerde altın alım-satımı diğer işlerle beraber yapıldığı gözlenmektedir. Bu gibi durumlarda enflasyon düzeltmesinin yapılması zorunluluğu; ana faaliyetin altın alım-satım işinin olması halinde söz konusudur. Buna ek olarak Maliye Bakanlığı kuyumculuk yanında platin ve kıymetli taş alım-satımı ve imalatı ile uğraşanların da enflasyon düzeltmesi yapmasını uygun bulmuştur.

Uygulamada özellikle kıymetli madenlerin gerek işlenerek ve gerekse işlenmeden alım satımından doğan gerçek kazancın hesaplanması çok zordur. Çünkü bu mallar dünyada para ve benzeri değişim aracı olarak kabul edilmekte ve dolayısıyla bunların alım-satımından doğan kazancın hesaplanmasında alış yani edinim maliyeti değil, yerine konma fiyatı önem arz etmektedir. Diğer yandan bu işle uğraşanların diğer uğraş alanlarına göre korunma ve koruma açısından daha riskli olduğunu ve bu riskin de korunma maliyetini artırdığını kabullenmek gerekmektedir.

Ayrıca, söz konusu kıymetli madenlerin işlenmesi sanatsal bir olgu olarak kabul edildiğinde durum daha da ilginç olmaktadır. Bu bağlamda sanatsal çalışmaların korunması ve özellikle de ulusal bir özelliği olan ülkemizde altın işlemeciliğinin ve alım-satımın normal ticari işlerden ayrı bir statüye kavuşturulmasını bir anlamda gerekli kılmaktadır.

Daha önce Gelir Vergisi Yasası'nın 38'inci maddesinde yer alan düzenleme ile altın alım-satım ve imalinde has altında oluşan değer artışlarının vergi matrahı dışında kalması sağlanmıştır.

Enflasyon düzeltmesi uygulaması ile Gelir Vergisi Yasası'nın 38'inci maddesinde konuya ilişkin olarak var olan fıkra yürürlükten kaldırılmış buna karşılık altın-alım satımı ile imalatında sürekli enflasyon düzeltmesi yapılması hususu zorunlu hale getirilmiştir.

Ancak yapılan bu düzenleme ve uygulama şekli kuyumculuk faaliyetlerinin özellikleri dikkate alındığında yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla konunun özellikleri de dikkate alınarak yeniden gündeme taşınması ve gerekli koruyucu düzenlemelerin yapılması kanımızca kaçınılmaz olmaktadır.

selamlar
 
AYRI OLARAK BEYAZ EŞYA SATIŞI VARSA KESİNLİKLE ENF DÜZELTMESİ YAPILMAYACAKTIR. 15/07/2005 VUK-19/2005
KUYUM İÇİN
EMTİA;
(30.000 X 1,012 )-30.000 = 360
----------------/-------------------
153.............360
.............................698.............360
----------------/-------------------

DİĞERLERİ İÇİN (ÖRN DEMİRBAŞ, SERMAYE

(100.000 X 1,024) - 100.000 = 2.400

----------------/-------------------
698.......................2.400
........................502.....................2.400
----------------/-------------------


TABİ GEÇMİŞTEN GELEN 502 VARSA ONUDA DÜZELTECEKSİN.
BU FORMUL STOKLAR İÇİN HAREKETLİ ORTALAM FORMÜLÜDÜR.
AY AY OLARAK DA HESAPLAYABİLİRSİN.
BİR DE DEMİRBAŞ ÖRNEĞİN 2. AYDA ALINMIŞSA ONA GÖRE KATSAYI BULACAKSIN.
 
Ayrıca Beyaz eşya satışı varsa zaten enflasyon duzeltmesi yapmayacaksınız, eger düzeltme yaparsanız bu aşamada sıkıntı dogacak.

saygılarımla

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
Arkadaşlar, bir şube kuyumculuk işi yapıyorsa diğer şubeler başka gıda vs. yapıyorsa yani aynı işyeri değil ama şubesi başka iş yapıyor.O zaman enf.muhasebesi uygulanak mı?
 

Benzer konular

Üst