Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

cevat kerem

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Haz 2009
Mesajlar
158
kuyumcularda yapılan enflasyon muhasebesini bir örnekle açıklayabilicek arkadaş lütfen
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

328 ve 338 Nolu Vergi Usul Genel Tebliğlerine bakabilirsiniz. Bir örnekle açıklanabilecek bir konu değil sanki. Ama açıklayabilecek varsa ben de istifade etmiş olurum.
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

Valla sayın Güneş,biraz önce inanın yazmaya başladım.Çok basit bir örnekle, ama sonra vazgeçtim.Acil işler geldi elime.Müsait bir zamanda Sayın Kerem'e tabiki yardımcı olmayı isteriz.Fakat ancak genel hatları itibariyle anlatım yapılabilir.Örnek yaparak anlatmak imkansız değil ama oldukça zaman alan bir iş olur. Forumda enflasyon muhasebesi olarak arma yapabilirseniz şahsıma ve başka kullanıcılara ait yorumlar bulunacaktır.Saygılar.
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

ben işin mevzuaat kısmını çok iyi biliyorum.istediğim işin yevmiye kayıtlarına uygulanması.mesela dönem başından altıncı ay sonuna kadar 2008 den devir eden miktarla birlikte 100,000 tl altını bulunan bilanço usulüne tabi mükellefin enflasyon muhasebesi nasıl olur demek istiyorum.
sermayesi:100,000
demirbaşları:10,000 tl
amortismanı:5,000 tl
geçmiş yıl karları:8,000 tl
geçmiş yıl zararları:6,000 tl olsun,mesela 153 uygulanan enflasyon muh.artış olduğunda karşılığında 698 ile kapatılıyor.500,570,257,580 nolu hesaplar nasıl kapatılıyor.yani karşılıkları ne olur.işte asıl öğrenmek istediğim bunlar.saygılar herkese katkılarından dolayı tşk.
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

yamayı unuttum birde uygulanan enflasyon muhasebesi katsayısı neye göre belirleniyor.
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

Sayın kerem basitçe şöyle anlatalım o zaman.
Katsayıları üfe değerlerini dikkate alarak hesaplıycaksınız. Üfe değerleri ile iki adet katsayı hesaplayacaksınız. Düzeltme katsayısı ve taşıma katsayısı.Düzeltme katsayısını mal ve mamullere taşıma katsayısını ise diğer hesaplara uygulayacaksınız. Düzeltme katsayısınında kendi içinde değişik yöntemleri olmakla beraber en sıklıkla kullanılanı "basit ortalama düzeltme katsayısı" dır. Formülleri şöyle

Düzeltme katsayısı için
4-6 dönemine ait geçici vergi için

son ay üfe
----------------------------------------------- (bölü) yani
(son ay üfe + biten dönem ay üfe) / 2


haziran üfe
------------------------------------------------ (bölü)
(haziran üfe + mart üfe)
---------------------------- (bölü)
2

bulacağınız katsayı düzeltme katsayısı olacak ve sadece mal hesaplarına uygulanacak

Taşıma katsayısı ise

dönemin son ayı üfe haziran üfe
-------------------------- yani --------------------
biten dön.son ayı üfe mart üfe

bu katsayıda diğer hesaplara uygulanacak

Mizan bakiyelerine uyglanacak oranlar ilgili hesapların borç veya alacakları karşılığında 698 hesabında toplanacak.698 hesabı işlemler bitince borç veya alacak bakiyesi verecek. Borç bakiyesi verdiğinde 658 ile,alacak bakiyesi verdğinde 648 hesabı ile kapanacak. 648 ve 658 hesapları gelir tablosu hesaplarıdır.

Sadece sermaye hesabına enf uygularken 698 hesabını 500 ile değil 502 veya 503 hesabı ile çalıştırılacak.yani 500 hesabına dokunulmayacak.

Basitçe (hatta kabaca) bu şekilde anlatılabilir sanıyorum.

Saygılar.
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

tşk twolf bey.net anlaşılması açısından yine soruyorum.yani taşıma katsayısını 500,257,570,180 gibi hesaplara uygulayacağız.yanlış anlamadım herhalde .çıkan sonuca göre bunu 658,648 hesapları kulanacağız.saygılar.
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

birde örnekte dediğim gibi.mesela 2008 yılından devir eden miktar 25,000 tl,2009 yılı alışları 75,000 tl olsun.ve bu maldan 50,000 tl satılmış olsun.katsayı uygulanacak miktar ne kadar olacak acaba.saygılar
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

Evet düzeltme katsayısını mal hesabına uyguluyoruz (en azından ben öyle biliyorum) Diğer hesaplara taşıma katsayısı uyguluyoruz.
Ticari malda katsayı uygulanacak miktar dönem sonu stoğuna uygulanacaktır.Yani önce maliyet maddenizle dönem sonu stok belirleyecek sonra bu stok üzerine enf.çalışması yapacaksınız.Haliyel dönem sonu stok bulunduktan sonra çıkabilecek kar-zarar ile enf.çalışmasından sonra oluşacak kar-zarar arasında fark olacaktır.
Saygılar.
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

...
3. Düzeltme İşlemi

31/12/2003 tarihli bilançoların düzeltilmesine ilişkin esasların gösterilmiş olduğu 328 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen usul ve esaslar bu tebliğe göre yapılacak düzeltme işlemi için de geçerlidir. Ancak, 328 sıra numaralı Tebliğ, sadece belli tarihteki bir mali tablonun (31/12/2003 tarihli bilanço) düzeltilmesine ilişkin hükümler ihtiva etmektedir. Bu nedenle düzeltme işlemine ilişkin olarak anılan tebliğden farklılık arz eden hususlar bu tebliğin ilerleyen bölümlerinde gösterilmiştir.
...
3.2. Taşıma Katsayısı
Düzeltme işlemine tabi tutulacak mali tabloda yer alan iktisadi kıymetlerden bazılarının düzeltmeye esas tarihleri, düzeltme yapılmış bir tarihten öncesine gidebilir. Bu takdirde bu tür iktisadi kıymetler için yeniden düzeltmeye esas tarihe kadar inerek, uygun düzeltme katsayısını bulmaya gerek yoktur; düzeltme yapılan en son mali tabloda, bu iktisadi kıymete ait değerlerin uygun bir katsayı ile çarpılması düzeltme işlemi için yeterlidir.
Mali tablolardaki parasal ve parasal olmayan tutarların, taşıma katsayısı kullanılarak ilgili dönemin sonundaki yeni değerlerinin hesaplanmasına "taşıma" denilir ve hesaplama işlemi "taşıma katsayısı" kullanılarak yapılır.
Taşıma katsayısı, mali tablonun ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksinin, bir önceki dönemin(5) sonundaki (yıl içinde işe başlayanlarda işe başlanılan aya ilişkin) fiyat endeksine bölünmesiyle elde edilen katsayıdır. Parasal kıymetler için taşıma katsayısı bir olarak uygulanır.
Taşıma katsayısı kullanılarak parasal olmayan kıymetlerle ilgili olarak yapılacak düzeltme işlemi, aşağıdaki formüle göre hesaplanan taşıma katsayıları ile yapılacaktır(6).
_________________________________________________
Parasal olmayan kıymetleri taşıma katsayısı ile alt hesaplarından 698 e taşıyın tek istisna sermaye hesabı, bu hesap için 502-503 ü kullanın, 698 i de durumuna göre 648/658 ile kapatın.
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

Katsayıların exelde hesaplaması forumda vardı.
 
Ynt: Kuyumcularda Enflasyon Muhasebesi Hk.

Katsayıları çoğu muhasebe programı otomatik hesaplıyor olmalı.
 

Benzer konular

Üst