Lazer Yazıcı İle Fatura Basımı Yapılabilir mi ?

Ynt: Lazer yazıcı ile fatura basımı yapılabilirmi.?

Arkadaşlar bu konu ile ilgili verilen özelgelerden biri hariç hepsi Laser yazıcı ile Fatura düzenlenemeyeceğini söylüyor. Gelir İdaresi Başkanlığıda düzenlenemeyeceği yönünde özelge vermiş. Bu konu ile ilgili en son özelge Bursa Vergi Dairesi Başkanlığının. Bu özelgede kullanılamayacağı yönünde. Bu konuda kullanılabilir diye ısrar etmek bence yanlış. Ben bu konu ile ilgili bana gelen alış faturalarında Laser yazıcı kullanan veya otokopisiz Fatura bastırarak asıl ve alt nushaları ayrı ayrı yazdıran firmaları uyardım. Hatta YMM ile anlaşmalı olan 2 firma uyarımı dikkate alarak faturalarını değiştirdi. Ben kullanılmaması gerektiğine inanıyorum. İyi çalışmalar..

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

Tarih : 13.11.2009
Sayı : B.07.GİB.4.16.17.02-VUK-09-214/3479
Konu : Bilgisayarda düzenlenen faturaların yazıcıdan
dökümü alınırken mürekkep püskürtmeli veya lazer yazıcı
kullanılıp kullanılamayacağı.

Sayın: ??????.
Osmangazi/BURSA

İlgi : 10.11.2009 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ????.Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ??????.vergi kimlik n.umaralı mükellefi olduğunuz, işyerinizde kullandığınız ticari programa bağlı olarak .faturaları bilgisayar ortamında düzenlediğinizi belirterek, faturaların yazıcıdan dökümü alınırken mürekkep püskürtmeli veya lazer yazıcı kullanıp kullanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ?Faturanın Nizamı? başlıklı 231?inci maddesinin 3?üncü bendinde, ?Faturalar en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenir. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğu işaret edilir.? hükmü yer almaktadır.
Bu hüküm uyarınca, mükellefler faturalarını en az bir asıl bir örnek olarak düzenlemek zorunda olup aslı ile örneğinin aynı bilgileri içermesi gerekmektedir.
Öte yandan, Lazer yazıcı kullanımında bilgiler kağıt üzerine yakılarak kaydedildiğinden, yazıcıdan aynı anda iki nüsha döküm alınamamaktadır. Lazer yazıcıdan dökümler arka arkaya alınabilmekte olduğundan bu durum, sayfalarda yer alan bilgilerin kolayca değiştirilmesi imkanını sağlamaktadır.
Ancak, faturaların bilgi işlem makineleriyle düzenlenmesi durumunda bu belgelerin nokta vuruşlu yazıcılardan alınan sürekli form halinde kullanılmasıyla yukarıda belirtilen düzenlemelerin sağlanabilmesi mümkün olmaktadır. Oysa lazer tipi yazıcılardan aynı anda iki nüsha döküm alınması mümkün değildir.
Bu nedenle, yukarıda yer alan hususlar dikkate alındığında, bilgi işlem makinalarıyla düzenlenen faturaların lazer yazıcıyla yazılması imkan dahilinde olmayıp, nokta vuruşlu yazıcılardan alınan sürekli form halinde kullanılması mümkündür.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Buda Adana Vergi Dairesi Başkanlığında...

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Adana Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

TARİH : 04.03.2009
SAYI : B.07.1.GİB.4.01.17.02/VUK.231.606
KONU : Lazer yazıcı ile fatura düzenleme hk.

İlgi: ???? tarihli (e-mail) dilekçeniz.

İlgi dilekçenizin tetkikinden; ?????.. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ??????. vergi numaralı (T.C.No:??????..) mükellefi olduğunuz ve faaliyetinizde kullanacağınız faturaları anlaşmalı matbaalara bastırıp lazer tipi yazıcı kullanmak suretiyle ile yazdırıp yazdıramayacağınız konusunda bilgi istediğiniz anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230?uncu maddesinde, faturada bulunması gereken asgari bilgilere yer verilmiş olup, faturanın düzenlenmesinde uyulacak usul ve esasların belirtildiği ?faturanın nizamı? başlıklı aynı Kanunun 231?inci maddesinin 2?nci bendinde; ?faturalar mürekkeple, makine ile veya kopya kalemi ile doldurulur.?, 3?üncü bendinde ise; ?Faturalar en az bir asıl bir örnek olarak düzenlenir. Birden fazla örnek düzenlendiği takdirde her birine kaçıncı örnek olduğu işaret edilir? hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm uyarınca, mükellefler faturalarını en az bir asıl, bir örnek olarak düzenlemek zorunda olup, aslı ile örneğinin aynı bilgileri içermesi gerekmektedir.

Faturaların bilgi işlem makineleriyle düzenlenmesi durumunda ise bu belgelerin nokta vuruşlu yazıcılardan alınan sürekli form halinde kullanılmasıyla yukarıda belirtilen düzenlemelerin sağlanabilmesi mümkün olmaktadır. Oysa lazer tipi yazıcılardan aynı anda iki nüsha döküm alınması mümkün değildir.

Diğer taraftan, lazer yazıcılardan arka arkaya döküm alınabilmekte olduğundan, bu durum sayfalarda yer alan bilgilerin kolayca değiştirilmesi imkânını yaratabilmektedir.

Bu nedenle; yukarıda yer alan hususlar dikkate alındığında faturalarınızın lazer tipi yazıcı kullanılarak düzenlenmesi imkan dahilinde değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

ozdgn ' Alıntı:
sayın terapist.

ben de izmir'deyim. ymm firmasındayım. 3 tane baş hesap uzmanlığından ayrılan üstadlarım var ve bizim firmamızdada öyle yapmaya başladık.

Üstadlara saygılarımı ilet. Ancak onlar kendi kendilerine uygun görmüşler.
Lazerle fatura basmak şu anda mümkün değildir.

Nizam bey.

Bu konuyu araştıracağım :)

İyi olur. Sonuçları bizimle de paylaşırsan sevinirim. :)

Elbette. Ama mantıklı gelmiyor bana bu uygulama... En baştan itiraz etme sebebimde bu, yani bir dayanak göstermek değil... Her v.d. farklı görüş bildirebiliyor, bu konuda da örnekleri var. Ya da her meslektaş...

:) Tabi haklısın. ne kadar meslek mensubu varsa o kadar farklı görüş de olabilir. ;D

Mesleğin zenginliği demeyi çok isterdim :)

VUK 231 maddesinde;

2. Faturalar mürekkeple, makine ile veya kopya kurşun kalemi ile doldurulur.

Makine yazılmış. Bu makine OKI nokta vuruşluda olabilir Lazer yazıcıda

sayın nisanlı
sanırım olabilirliğine
kimsenin itirazı yok.
sorun idarenin olmayacağı konusundaki
anlamsız ısrarı. Bir gün elbette aksini kabul
edecekler, ancak bu arada geçen süreye ve bizim
bu çabalarımıza yazık olacak.

Ben idarenin olmaz olamaz diye ısrar ettiğini duymadım

verdiği görüşlerin çoğunluğu
olmaz olmaz yönünde

İnceleme de kaç tane denetmenin bu konuya dikkat ettiğini merak ediyorum doğrusu... Hizmet işletmelerinde bu işlem fazlasıyla uygulanıyor.

Özelgeden haberi olmayan meslektaşların büyük çoğunluğunun bu soruyla karşılaştığında "Olur, neden olmasın ki..." cevabını vereceğini düşünüyorum. Özellikle de uyguladım bunu bugün ve sordum bir çok arkadaşa... Herkesin cevabı aynıydı.

Emir demiri keser, yapacak bir şey yok.

Gelir idaresinin bu görüşünün anlamsız ve dayanaksız olduğu,red gerekçelerinin kabul edilemez olduğu hepimizin malumu.
Daha önce sormuştum.Gelir idaresinin katılmadığımız görüşlerine karşı ne yapılabilir?
Mesela bu konu ile ilgili metin kaleme alıp Gelir idaresine mail atmak yol almamızı sağlarmı?

Yalnız bunlar özelge. Sadece verileni bağlar biliyorsunuz.

Evet.Ama GİB nın sitesinde var.Tekrar etmiş olacağım ama gelir idaresi kendi görüşlerini yansıtan özelgeleri sitesinden yayınlayacağını açıklamıştı.Bunuda yayınladığına göre gelir iadresinin görüşü bu yönde.
Bu özelge burda durduğu sürece aksi yönde özelge verebileceklerine inanmıyorum

Tabiki canım. Sorarsan yine aynı şeyi söyler. Bunun yolu işleme karşı idari dava açmaktır.

Hatta yeri gelir o özelgeyi alanı bile bağlamaz. Eğer hatalı bir özelge olduğuna eminseniz ve idarenin uygulayacağı cezalara karşı açacağınız davayı kazanacağınıza eminseniz aldığınız özelgeye bile uymayabilirsiniz.

Merhaba,

kooperatif, manuel olarak elde doldurduğu ve çok zaman ve emek alan tahsilat makbuzlarını bir program dahilinde lazer yazıcı ile yazdırmak istiyor. Fatura kesilmeyecek sadece tahsilat makbuzu kesecek. Bu işlem için, problem teşkil edecek bir durum söz konusu mudur?