leasingle alınan makinenin devri

MELEK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
200
fotografçılık yapan limited şirket, leasingle aldığı fotğraf baskı makinesini, çalışma alanını değiştirdiği için bir başka fotografçı limited şirkete vermek istiyor, alan şirket ben lesing taksitlerini öderim diyor, bu durumda makineyi veren şirket karşı tarafa kira bedelini nasıl fatura eder KDV oranı ne olur ve faturada kısa vd ve uzun vd borçlanmaları göstermek zorundamıdır.
 
Merhaba,
Leasing ile alınan bir makinenin kira sözleşmesi içinde (mülkiyet henüz alınmadığı için) satılamaz. Ancak leasing sözleşmesinde aksine hüküm yoksa kiraya verilebilir. Bu işlem bir kiralama işlemi olduğu için genel oranda %18 KDV oranına tabi olacaktır.
 
Sayın Melek ve Başkan

Kanaatimce burada konuyu Borçlar Kanunun 173 ve devamı maddeleri ile düzenlenen "Borcun nakli" kavramı çerçevesinde değerlendirmek gerekiyor. Kanuna göre eğer alacaklı rıza gösterirse borçlu borcunu ahara deveredebilir. Tabii bunun kanunla getirilmiş bazı şartları var, Mesela eski borçlunun yeni borçlu ile birlikte iki sene süreyle borçtan sorumlu olması gibi.

Kısacası halen Leasing borçlusu olan kişi alacaklı durumdaki firma ile görüşüp rızasını alırsa leasing konusu makineyi kalan borçları ile birlikte başkasına deveredebilir.
________________________
Selamlar
Osman Erol
 
Merhaba,
3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunundan bir alıntı.

Kod:
             Sözleşmenin feshinin mümkün olmadığı süre 

             Madde 7 – Sözleşmeler enaz dört yıl süre ile feshedilemez. Hangi kiralama hallerinde bu sürenin kısalacağı, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikte belirlenir. 
...........
...........
...........
             Devir yasağı

             Madde 15 – Kiracı, finansal kiralama konusu maldaki zilyedliğini bir başkasına devredemez.
...........
...........
             Madde 18 – Sözleşmede aksi öngörülmemişse kiralayan, malın mülkiyetini bir üçüncü kişiye devredemez. 

             Sözleşmede bu yetkinin tanınması halinde, devir, ancak başka bir kiralayana yapılabilir. Devralan, sözleşme hükümlerine uymak zorundadır.

             Devrin kiracıya karşı geçerli olması onun haberdar edilmesine bağlıdır.

Yapılan sözleşmeyi bilmediğimiz için, devredilebilir demek hatalı olur diye düşünüyorum. Genel uygulama olarak Finansal Kiralama Sözleşmelerinde devir hakkı konmamaktadır. Fakat Kiralayan şirket ile görüşülerek sözleşmede değişiklik yapma olanağı olabileceğini, ama kişisel görüş olarak "Kiralayan" şirket tarafında bu teklifin itibar göreceğini pek sanmıyorum.
 
sayın arkadaşlar sayın tamer beyin verdiği bilgiler tamamen doğrudur ayrıca kanun alıntı yaparak açıklaması içinde teşekkür ederim
 

Benzer konular

Üst