fonradar

Levhaya dikkat

mohicans

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ocak 2008
Mesajlar
1,509
Konum
ADANA
BAŞLIKTAKİ levha, ?trafik levhası? değil.

?Vergi levhası? da değil.
Bu levha, 1 Temmuz?dan itibaren asılması gereken bir levha!

3 AY İLE 2 YIL ARASI HAPİS
Yeni Türk Ticaret Kanunu?na göre; tescil edilen ticaret unvanının, ticari işletmenin ?görülebilir bir yerine? okunaklı bir şekilde yazılması gerekiyor (Md.39/2).
Ticaret unvanının duvara yazılması pratik olmayacağına göre işletmenin görülebilir yerine bir ?levha olarak? asılması en anlamlı yol.
Ticaret unvanının görülebilir bir yere yazılmaması ya da levha olarak asılmaması halinde;
?üç aydan iki yıla kadar HAPİS veya adli para cezası? var (Md.51/2 ve 38/1).
Bazı fiillerde, önce ?adli para cezası?, ödenmezse ?hapis cezası? uygulanırken,
bu fiilde hapis başta olmak üzere ikisinden birinin uygulanacağı belirtilmiş.
?Adli para cezası? üç ay için 1.800-9.000 TL, iki yıl için de 14.600-73.000 TL arasında değişiyor. Adli para cezası ödenmediğinde, aynı gün sayısı kadar (örneğin 3 ay veya iki yıl) hapis cezası uygulanıyor.
Bu olayda ?73 bin lirayı bulabilen para cezası? ya da ?iki yılı bulabilen hapis cezası? şeklindeki uygulama ?çok ağır? olmuş.
Vergi levhası asma mecburiyeti varken, asmayanlara 180 lira ?özel usulsüzlük cezası? uygulanıyordu. Hapis cezası söz konusu değildi. Ticaret unvanının işletmenin görülebilir bir yerine yazılmaması veya levha olarak asılmaması halinde uygulanacak olan ve iki yılı bulabilen hapis cezası kaldırılmalı. Bunun yerine sadece 200-300 lira para cezası, tekrarında 1.000 lira ceza uygulanmalı. Cezanın türü de ?adli? değil ?idari? para cezası olmalı.

NOTERE VE SİCİLE DİKKAT
Her tacirin;
- Kullanacağı ticaret unvanını,
- Ticaret unvanının altına atacağı imzayı,
?notere onaylatması? ve daha sonra ?ticaret siciline vermesi? gerekiyor.
Tacir tüzel kişi (örneğin limited veya anonim şirket) ise, unvanla birlikte onun adına ?imzaya
yetkili? kimselerin imzaları da ?notere onaylattırılarak? sicil müdürlüğüne verilecek (Md.40/2).
Her tacirin, ticari işletmenin açıldığı günden itibaren, 15 gün içinde ticari işletmesini ve seçtiği ticaret unvanını, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline, tescil ve ilan ettirmesi gerekiyor (Md.40/1).
Yukarıdaki işlemlerin yerine getirilmemesi halinde, üç aydan iki yıla kadar ?hapis? veya ?adli para cezası? uygulanacak (Md.51/2 ve 38/1).

SÜTUNA DİKKAT
Levhaya dikkat, noter onayına dikkat, ticaret siciline dikkat.. derken hafta başında biraz neşenizi kaçırmış olabilirim. En iyisi, aşağıdaki ?sütuna dikkat? fıkrasını okuyup, haftaya tebessümle başlayın.
Amerika?da ölen bir kadın için kilisede cenaze töreni düzenlenir. Tören sonunda cenaze görevlileri tabutu taşırken, tabutun ön bölümünü yanlışlıkla kilisedeki sütunlardan birine çarparlar. Çarpma ile birlikte tabuttan bir inilti sesi duyulur. Tabut açılır ve öldüğü sanılan kadının yaşadığı anlaşılır.
Bir süre hastanede tedavi edilen kadın, iyileşir ve 10 yıl daha yaşar.
10 yıl sonra öldüğünde, cenaze töreni yine aynı kilisede yapılır. Tören sonrası görevliler tabutu taşırken, kilisedeki aynı sütunun önüne geldiklerinde, ölen kadının kocası seslenir:
?Lütfen sütuna dikkat ediniz..?

ŞÜKRÜ KIZILOT / HÜRRİYET

27.02.2012
 
Ynt: Levhaya dikkat

Valla biraz insafsızca olacak ama cezalar ağır olmayınca mükellefler uymuyor.Bu arada fıkra neşelendirdi :D
 
Üst