Limited Şirket Hisse Devri

Üyelik
9 Eki 2017
Mesajlar
28
Konum
kocaeli
merhaba. karı kocadan oluşan bir aile şirketinde oğula da hisse devri yapılacak. %50 olan paylarından oğullarına verecekler.
şirket kuruluş sermayesi 50000. 1993 yılında.
1997 yılında 500.000 tl.
2016 yılında da 1.200.000 tl olmuş.
%33+%33+%34 olarak dağıtacağız. hisse devrinden bir kazanç elde etme niyetleri yok. bu devir ne şekilde olacak. değer artış kazancı nasıl hesaplanıyor. değer artışı olmayacak ama yine de hesaplanması gerekecek mi. hissenin elde edilme tarihi olarak hangisi alınacak. son 5 yıla değer artış kazancı hesaplanıyor sanırım. değer artış kazancı hesaplanınca sermaye artmış mı olacak. detaylı yardımcı olabilirseniz hatta örnek uygulama sı olan mail atabilirse çok sevinirim. teşekkürler.
 
Merhaba
Hisse devrinden kazanç elde etme niyetleri yoksa normal hisselerinden oğullarına ayrı ayrı hisse devredilecek o zaman.Noter hisse devir sözleşmesine devir edilen sermaye bedeli dışında herhangi başka bir bedel yazdırılmayacak.

Sorduğunuz sorudan hareketle hali hazırda sermayelerin;
%50 600.000 BAY A
%50 600.000 BAYAN B şeklinde olduğunu varsayıyorum.
Bahsettiğiniz yüzdesel dağılımın sonucuda şöyle olacağını tahmin ediyorum.
Yani hisse devrinden sonra son şekil sanırım şöyle olacak.

BAYAN B 396.000
OĞUL C 396.000
BAY A 408.000
Toplamda 1.200.000

O zaman hisse devir örneği şöyle olur.

BAY A hissesinin 192.000 TL lik kısmını OĞUL C'ye yine 192.000 TL Bedel karşılığında
BAYAN B hissesinin 204.000 TL lik kısmını OĞUL C'ye yine 204.000 TL bedel karşılığında
devredecek.
Devirler,aynı sermaye bedeli karşılığında yapıldığından ortayada değer artış kazancı çıkmayacak.
*********
Aile şirketi olmanız hasebiyle anladığım kadarıyla OĞUL, şirkete ilave bir sermaye ekleyerek ortak olmayacak.Hali hazırdaki sermayeden oğula da pay verilip şirkete ortak edilecek ve şirket sermayesi aynı kalmakla birlikte ortakların sermaye bedelleri azalacak.Dolayısıyla ortada değer artış kazancından bahsedecek bir durum olmadığını düşünüyorum.
Yanlışım ya da eksiğim varsa diğer arkadaşlar eminim düzelteceklerdir.
 
aynen dediğiniz gibi kendi paylarından oğullarına pay verecekler. o zaman ilk önce karar alınacak. karar noterde onaylatılacak. noterde hisse devir sözleşmesi yapılacak. sonra ticaret odasına tescil yapılacak. vergi dairesi,ticaret ve sanayi odası, sgk ya bildirilecek. vergi doğuran bir durum yok. doğru mudur. çok teşekkür ediyorum cevabınız için.
 
İmzaya yetkide br değişiklik olmayacaksa aynen bu şekilde yapılacak.Yani bana böyle bir iş gelse,ben bu şekilde yapardım :)
Bu arada tabiki oğul'un sosyal güvenlik durumunu da göz ardı etmeyin.Bağkur ya da ssk'lılık durumunu da atlamayın.
 
merhaba tür değişikliği dolayısı ile kurumlar beyannamesi internetten veriliyormuş. kıst dönemi tasfiye bitiş tarihini girdim, beyannameyi yüklediğimde sitedeki uyarı tasfiye bitiş tarihini girin diyor ne yapmalıyım. tür değişikliğindede tarih işletimi yapılacak mı?
 
Üst