Limited Şirket mi ? Şahıs Şirketi mi ?

Üyelik
10 Şub 2016
Mesajlar
3
Konum
istanbul
Merhabalar,

Yaklaşık 4yıldır yazılım işlerimi yürütmekte olduğum şahıs şirketim var. Yakın zaman içerisinde %15-%30 karlar arasında yüklü satışlar yapacağız/yapmaya başladık (aylık yaklaşık 300bin - 900bin TL).

Limited ile Şahıs şirketi gelir vergisi / kurumlar vergisi açısından hangisinin mantıklı (karlı) olduğuna karar veremedim.

Şahıs şirketinde Örn: 100.000TL kar ettiğimde önümüzdeki yıl Nisan ayında kadeli olarak yükselerek %35'e kadar vergi ödendiğini biliyorum.

Fakat Limited şirket ile ilgili olarak yapılan karın mevcut dönem içerisinde %20 sinin Kurumlar vergisi, kar dağıtımında ise aynı şahıs şirketindeki gibi kademeli olarak yükselerek vergi ödendiğine göre;

Eğer bazı sitelerde yazıldığı gibi kar dağıtımında, yapılan karın yarısı gelir vergisine tabiidir durumu geçerli ise Limited Şirketinin çok cüzzide olsa vergi avantajı sağladığını düşünüyorum/anlıyorum.

Bu konuda hesaplama ile ilgili öğrendiklerim/yukarıda bahsettiğim doğrumudur?

Bahsedilen düzende bahsedilen kar oranları ile satış yapan bir şirketin Limited olmasının avantajı varmıdır? varsa nedir?

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Ltd genel kurul işlemleri, ticaret sicil, oda kayıt ve aidat gibi ek masraflar da vardır. Ayrıca şahıs firmanızı ne zaman isterseniz o tarih itibari ile kapatabilirsiniz ama şirketlerde en az 1 yıl tasfiye süreci vardır ve bu dönemde de beyanlar verilir.
 
Kurumsal şirketler (limited anonim) Sizin söylediğiniz gibi küçük de olsa biraz avantajlıdır.
 
Sormak istediğim hangisinde vergi avantajı olacağıdır ?

kurumsal şirket vergi avantajlı gibi gözükse de bence şahısdan vazgeçmeyin. Para lazım olduğunda şirketten para çekmeye kalkarsanız bu sefer ticaret kanunu yakanıza yapışır. Ltd. şti. nin cebi patronun cebi değildir. Para çekmek için ya huzur hakkı adı altında vergisini ödeyerek çekersiniz(ki buda gelir vergisi oranı ile aynıdır) yada kar payı dağıtımı yapmanız lazım
 
Üst