personel maaş programı

Limited Şirket Ortakları Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Sinem_35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sinem_35

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar yeni kuracağım bir limited için yardımlarınızı talep ediyorum. Şirket 6 ortaklı olacak. Bu ortaklar şu an sigortalı olarak çalışıyorlar. Şirket kurulduktan sonra hiç kesintiye uğratmadan ssk lı olarak devam ettirebilirmiyiz. Ortaklar kuracakları şirkette kendileri çalışacaklar. Normal çalışanlar için maaş bordrosu düzenleyip ssk primlerini oradan belirliyorsunuz. Peki şirket ortakları için ne gibi bir yol izlenmesi gerekiyor, teşekkürler...

Ynt: Limited Şirket Ortakları Hk.

Gün kaybı olmadan giriş ve çıkış işlemlerini yaparsanız ssk lı olarak kendı şirketlerinde çalışmaya devam edebillirler. Şirket ortaklarında aynı sekılde prim bıldırgelerı ssk ya verılecek ve primleri yatırılacak.

Peki şirket kurucu ortaklarının bağkur sigortalısı olma zorunluluğu bulunduğu hakkında bir yazı var. Sizin söyledikleriniz bunun içinde geçerli mi? Yani ssk primleri gün atlanmadan ödenmişse ssk lı devam edebilecek mi ?

Bence biraz tereddütlü bir konu. Konu ile ilgili bilgisi olan diğer arkadaşlarda yorum yazarsa sevinirim. Teşekkürler...

tereddütüm aşağıdaki yazı. bu yazı 26 ekim 2007 tarihinde Ali Tezel tarafından yazılmış.

5-Gerek limited ve gerekse anonim şirketlerin kurucu ortakları ASLA kendi şirketlerinde SSK?ya sigortalı olarak bildirilemezler çünkü kurucu ortak olmaları hasebiyle işveren sıfatını daha önce kazanan bu kişilerin üzerinde hem işveren hem de işçi sıfatı aynı anda bir araya gelemez.

6-Uygulamada sıkça karşılaştığımız durum ise bir başka işyerinde SSK?lı olarak çalışırken şirket kurucu ortağı olanlar kendi şirketleri kurulduktan sonra diğer işyerindeki SSK sigortasını sona erdirip hiç ara vermeden kendi kurucu ortağı olduğu şirketten SSK?ya bildirilmesidir ki bu durum bir üstteki beşinci madde gereğince yasal değildir, bu kişinin Bağ-Kur?lu olması gerekir.

1 ekim 2008 sonrası şirket ortakları kendi şirketlerinde sigortalı çalışamaz.cuma günü kurmuş olduğum şirket sahiplerininde aynı sıkıntısı var ama yapacak bişey yok

aslında artık kurumlar birleşiyor. isimler bile ayın sadece maddeleri değişik. birine 4/a diğerine 4/b deniyor. bu ssk takıntısı nedir anlayamıyorum.

2048 gibi bir tarihte aradaki fark giderilmiş olacak

Sinem_35 ' Alıntı:
Arkadaşlar yeni kuracağım bir limited için yardımlarınızı talep ediyorum. Şirket 6 ortaklı olacak. Bu ortaklar şu an sigortalı olarak çalışıyorlar. Şirket kurulduktan sonra hiç kesintiye uğratmadan ssk lı olarak devam ettirebilirmiyiz. Ortaklar kuracakları şirkette kendileri çalışacaklar. Normal çalışanlar için maaş bordrosu düzenleyip ssk primlerini oradan belirliyorsunuz. Peki şirket ortakları için ne gibi bir yol izlenmesi gerekiyor, teşekkürler...
Kurulacak şirkette ortaklar , başka işyerinde ki 4/a lılıkları kesintiye uğramadığı sürece şirket ortaklığından dolayı 4/b ye geçmezler, eğer 4/a nedenli sigortalılıkları bir şekilde sona erer ise şirket ortaklığından dolayı 4/b sigortalılıkları devreye girer, daha sonra hisse devri yapılmadığı sürece * bir daha 4/a ya geçemezler.

Şirket ortaklarının yeni kurulacak kendi şirketlerinde 4/a sigortalılıkları yasa gereği mümkün değildir.

Şirket ortakları kendi şirketlerinde ssklı olamazlar, evveliyatı başka şirketten gelmiş ve arada boşluk olmasa bile.!

rooniin ' Alıntı:
Sinem_35 ' Alıntı:
Kurulacak şirkette ortaklar , başka işyerinde ki 4/a lılıkları kesintiye uğramadığı sürece şirket ortaklığından dolayı 4/b ye geçmezler, eğer 4/a nedenli sigortalılıkları bir şekilde sona erer ise şirket ortaklığından dolayı 4/b sigortalılıkları devreye girer, daha sonra hisse devri yapılmadığı sürece * bir daha 4/a ya geçemezler.

Şirket ortaklarının yeni kurulacak kendi şirketlerinde 4/a sigortalılıkları yasa gereği mümkün değildir.

birinci paragrafta olur, ikinci paragrafta olamaz diyorsunuz. çelişkili değilmi yazdıklarınız

rooniin ' Alıntı:
Sinem_35 ' Alıntı:

Sigortalılık hallerinin birleşmesi
MADDE 53- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/33 md.) Sigortalının, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde; öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılır.

(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/33 md.) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.

V- SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI
....
9) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.
....

Sanırım bunlarla daha sağlıklı yorum yaparsınız.

yeni bir limited şirket defteri geldi bana.
Sigortalı hizmet listelerine göz gezdirdim, limited şirketin iki ortağının isimleri mevcut. Diğer çalışanlar gibi kendi şirketlerinde sigortalı gösterilmiş, 30 gün üzerinden, tabi SPEK farklı olarak bildirilmiş.

Yukarıdaki arkadaşlarımızın yazdıklarından hareketle; bende sigortalı olamaz diye biliyorum ama bu nasıl olmuş daha araştırmadım, önceden ssklı mıydı? değilmiydi sorgulamam lazım.
Tek gördüğüm şey, bu sgk hizmet listelerinde iki şirket ortağının isimlerinin geçmesi ( 4/a lı olarak)

nasıl 4/a kapsamında sigortalı sayılmışlar çözemedim..
araştırıyorum,
şöyle bişey hatırlıyorum ben..

Anonim şirket yönetim kurulu ve limited şirket ortaklarında özellikli bir durum vardı diye hatırlıyorum..

Eskiden A.Ş. kurucu ortakları bağkur kapsamında sigortalıydı ama 5510 sayılı kanun 01.10.2008 de yürürlüğe girince artık zorunlu sigortalı değiller. Peki evvelden beridir bağkurlu olanlar ne olacaktı. Kanunun bununla ilgili bir geçiş maddesi vardı; Diyordu ki, Kanunun yürürlülük tarihinden itibaren 6 ay içinde bir dilekçe ile kurucu ortaklar başvuru yapacaklar ve diyeceklerki "ben evvelden beri devam eden A.Ş. kurucu ortaklığımdan dolayı sigortalılığımı devam ettirmek istiyorum". bunu bildirmişlerse bağkur sigortalılığı devam ediyor. Şayet böyle bir dilekçe ile başvurulmamışsa; artık 01.10.2008 den itibaren o A.Ş. nin kurucu ortaklarının bağkur sigortalılığı sona eriyor.

bu geçiş maddesinden mi yararlanıldı diye düşünüyorum.

5510 sa­yı­lı Sos­yal Si­gor­ta­lar ve Ge­nel Sağ­lık Si­gor­ta­sı Ka­nu­nu çok açık bir şe­kil­de 1 Ekim 2008 ta­ri­hin­den son­ra ki­şi­le­rin ken­di iş yer­le­rin­den 4-a si­gor­ta­lı­sı ola­ma­ya­ca­ğı­nı be­lirt­miş­tir.

01/10/2008 tarihinden sonra şirket ortagı kendi şirketinden 4/a sigortalısı olamaz ve 4/b Bağkur sigortalısı zorunlu olarak ödeyecektir.

Şir­ket or­ta­ğı olan ki­şi Şirket ortagı olmadan önce baş­ka bir yer­den 4-a si­gor­ta­lı­sı ol­arak kesintisiz devam edip sonradan şirker ortağı olur ise 4/a sigortalılıgı devam eder kesintiye uğrayıncaya kadar 4/b sigortalısı sayılmaz.

Ken­di şir­ke­tin­den öte­den be­ri SSK?lı ola­rak bil­di­ri­mi ya­pı­lan­la­rın du­rum­la­rı ile il­gi­li na­sıl bir yol iz­le­ne­ce­ği 28 Ey­lül ta­ri­hin­de Res­mi Ga­ze­te?de ya­yım­la­nan teb­liğ ile açık­lan­mış­tır. Bu­na gö­re, da­ha ön­ce şir­ke­tin­den SSK?lı bil­di­ri­len­ler 4-a sta­tü­sün­de de­vam ede­cek­ler. Ne za­man ki, 4-a si­gor­ta­lı­lı­ğı so­na erer­se, oto­ma­tik ola­rak 4-b du­ru­mu­na ge­çe­cek­ler.

Sigortalı çalıştıkları şirkete sonradan ortak olanların ssk.lıkları kesintiye uğramadıkça devam eder.

Bu durumda siz ; 2 ortak üzerine şirketi kurun. Diğer 4 ortak şirkette sigortalı olsun.

Bu 4 ortak, Sonradan şirkete hisse devri ile ortak olsunlar ve böylece sigortalıkları devam etsin.

Elbette kurucu 2 ortak için yapacak bir şey yok ..!

merhaba bir avukat hem avukatlık hizmeti verip hemde bir anonim şirketin veya bir limited şirketin ortağı olabilir mi? ve bu avukat ortağı olduğu o a.ş ve ltd şirketinin avukatlığını yapabilir mi?
ayrıca bu avukat satın aldığı sıfır model arabayı 5 yıl boyunca vergiden indirebilirmi? bir avukat mükellefimizin sorusuydu:) teşekkür ederim

saygılarımla