Limited Şirkete Yapılan Hisse Devrinin Ardında Hisse Sözleşmesi

Üyelik
19 Eki 2018
Mesajlar
2
Konum
Valletta
Merhaba arkadaşlar! Malta’da staj yapıyorum Türk bir öğrenciyim ve bir konuda yardım ihtiyacım var lütfen. Stajda Türkçe biliyorum diye bazen bana Türk kanunlarla alakalı görev veriyorlar fakat Türk kanunları okuyamadım için bazı şeylerden emin olmak isterim. Bir kişi limited şirketinden kendi hissesi kendi kardeşine devretmiş. Ardından Türkiye ticaret sicil gazetesinde Bunu ilan etmiş. Kardeşler aralarında bir sözleşme yapılmış, vekile eden hissesinin gerçek sahibi olup vekile, vekile edenden her zaman her şekilde vekile edenden izin alması gerekiyormuş. Sözleşmede hissesin gerçek sahibi vekile eden diye yazıyor fakat resmi olarak hissenin sahibi vekile diye gözüküyor. Vekile edenin ikameti yurt dışında olduğu için bunu yapmaya tercih etmiş diye yazıyor sözleşmede. Türk kanunlarda böyle bir sözleşme mümkün mu hisseyi devirdikten sonra, yasal dışı sayılır mı? Yardımınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Sizlerden haber bekliyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ne demek istediğiniz çok anlaşılmıyor ama, kişinin yurtiçinde veya yurtdışında olması hisse devrine veya sözleşme yapmasına (Aslen veya vekaleten farketmez) engel olmaz.
 
Anladım o zaman ben size daha net bir örnek vermeye çalışacağım. Benim demek istediğim şudur. Bu arada bu isimler sadece bir örnek verebilmek için kullanılıyor.

Ahmetın bir limited şirketi var Hasan’la beraber.

Ahmet (üçüncü bir kişiye), Şenay diye ve aynı zamanda öz kardeşi olup -kendi payını devir Ediyor. Bu pay devri Ticaret sicili gazetesinde yayınlıyor. Doğal olarak hissenin yeni sahibi Şenay olarak gözüküyor. Hasan’ın şirketinden kendi hissesi var zaten.

Fakat, bunun ardından Ahmet ve Şenay’ın arasında bir sözleşme yapılıyor bir avukatın tarafından. Sözleşmede esas sahibi Ahmet diye yazıyor ve Şenay yöneticilik yapıldığını yazılıyor. Sözleşmede vekil eden Ahmet gerçek hissenin sahibi diye yazıyor ve Vekil yani Şenay, Ahmet’in (vekil eden) talep ve istekleri doğrultusunda işlem yapmak ile zorunludur.

Bu sözleşme ticaret sicili gazetesinden üstü mudur değil mı? Bence üstü olamaz sonuçta gazetede ne yazarsa herşeye rağmen gazetedeki ilan edilen bilgi üstelenmesi gerekiyor fakat bunu Türk kanunlarda hangi maddede bulunabilir? Yani bu durumda sozlesme hic bir sekilde fayda olmuyor degil mi? Bunu ispat etmem gerekiyor

İnşallah beni anlayabilmek için işinizi kolaylaştırmışım.

Şimdiden yeniden teşekkür ederim
 
Son düzenleme:
Bu durumda sanırım Şenay aynı zamanda müdürlük görevi de yapıyor limited şirketinde.

Ticaret Kanunu açık ve nettir burada, ticaret sicile kayıtlı kim ise, o yetkilidir, o şirket ortağıdır. Dışarıdan kendi aralarında ki yaptıkları sözleşmenin bence hiç bir hükmü yok.
 
Üst