Limted Şirket Müdürsüz Kalmışsa ???

MEMET ORHAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Haz 2006
Mesajlar
490
Konum
GAZİANTEP
Merheba Arkadaşlar
3 Ortağı bulunun Bir Limidet Şirket Ortakla Kurulunun aldığı kararla 5 (1997-2002) Yıllığına A ortağını ( Şirket Hissesinin % 95 ine sahip olan ortak) tek başına şirket müdürü ( Kanuni Temsilci) olarak atamıştır. Söz konusu süre bittikten sonra yeniden bir Kanuni temsilci atanması yapılmamıştır. Bu durumda Şirket hakkında 2003 yılında bir vergi incelemesi yapılmış ve şirket hakkında bu dönemden kesinleşmiş bulunan bir borç tahakkuk etmiştir.
Bu durum karşısında Şirketin Tüzel kişiliğinden alınamayan Bu borç Şirket Ortaklarından hangisinin mal varlığından alınması gerekir.
 
Ynt: Limted Şirket Müdürsüz Kalmışsa ???

Şirket ortakları sermayedeki hisseleri oranında vergi borcundan sorumludur. Sermayedeki hisse payı %95 ise borcunda %95' inden sorumludur.
 
Ynt: Limted Şirket Müdürsüz Kalmışsa ???

Şirkette Müdür ataması yapılmayıncaTürk Ticaret Kanununun 540'ıncı maddesinde, aksi kararlaştırılmış olmadıkça ortaklarhep birlikte müdür sıfatıyla şirket işlerini idareye ve şirketi temsile mezun ve mecbur oldukları kuralına yer verilmiştir, Burda da Şirketin müdürü olmayınca bütün ortaklar Kanuni temsilci olarak sorumlu tutulup borçların tamamından sorumlu tutulma gibi bir durum ile karşı karşıya kalınabilirmi??
 
Ynt: Limted Şirket Müdürsüz Kalmışsa ???

Sn. Orhan,


Kendi cevabınızı, kendiniz (hem de gayet güzel) vermişiniz. Aynen belirttiğiniz gibi, şirket ortakları hisseleri nispetinde sorumludurlar.
Ancak dikkatimi çeken husus zamanaşımı oldu herhalde zaman aşımını kesecek birşeyler oldu. Yoksa 93 den bu yana 14 sene geçmiş.
 
Ynt: Limted Şirket Müdürsüz Kalmışsa ???

Merhaba

Kanuni temsilcilerin amme alacaklarından sorumluluğunu düzenleyen mükerrer 35. madde (4108 /11 s.k) 25.05.1995 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu durumda 1993 yılına ait olup tahsil edilemeyen vergi borcunun takibatı mükerrer 35. maddeye göre değil, 35. maddeye göre yapılır. Buna göre kanuni temsilci tek başına amme alacağından sorumlu tutulamaz. Kanuna göre tüm ortaklar şirketteki sermaye hisseleri oranında bu borçtan sorumlu tutulurlar.

Diğer taraftan, verilen tarihe göre ortada bir zaman aşımı (Tahsil zaman aşımı) olduğu görülüyor. Konuyu AATUHK?nun zaman aşımını kesen ve işletmeyen 103 ve 104. maddeleri çerçevesinde inceleyiniz. Eğer bu maddelere göre borç halen varsa yukarıda bahsettiğim gibi tüm ortaklar borcu hisseleri oranında ödemek zorundadırlar.
....................
 
Ynt: Limted Şirket Müdürsüz Kalmışsa ???

Sayın Nizam GÜROY
Özür dilerim Vergi incelemesi 2003 yılında olmuş sehven 1993 olarak yazılmıştır.
 
Üst