Ltd. şirket ile şahısların ortak iş yapması

Üyelik
30 May 2011
Mesajlar
26
Merhaba,

Sermayesi 50 bin TL olan bir Ltd. şirket, kendinden ayrı 3 değişik şahısla, 120 bin TL bütçeli, belirli süreli (2012 sonu veya en geç 2013 başı tarihli bitiş) bir proje için ortak iş yapmak istiyor.

Şirket müşaviri; gelir giderler ayrı hesaplarda takip edilerek, işin şirket üzerinden yapılabileceğini söylüyor. Yapılacak sözleşmede, herkesin koyduğu para oranında hissesi belli olacak, iş bitiminde elde edilen gelir, kayıt olarak ortaklara dağıtılırmış gibi çıkış yapılacak fakat sözleşmeye istinaden proje ortaklarına verilecek.

Bu şekilde şirket üzerinden işi yapmak teoride çok sakıncalı fakat, yılların smmm'si birşey olmaz diyor. Bence en sağlamı iş ortaklığı mükellefiyeti tesis ettirmek.

Sizce yeni bir mükellefiyet tesis ettirmekle uğraşmaktansa, şirket üzerinden işin yapılması sorunsuz olabilir mi?
 
Ynt: Ltd. şirket ile şahısların ortak iş yapması

Ya iş ortaklığı (1.tercih) ya da adi ortaklık(2.tercih) şeklinde mükellefiyet tesis ettirmek lazım. Kaldı ki yapılması düşünülen sözleşme hayata geçtiğinde zaten adi ortaklık da oluşmuş olacak. Ama adi ortaklık için KDV mükellefiyeti tesis ettirmediğiniz için vergi incelemesi yapıldığında cezalı tarhiyat ile karşılacaksınız, daha da kötüsü adi ortaklığın ayrı bir defteri olmadığı için ödenen KDV'lerin indirim hakkı kaybedilecek. Ama yine yılların tecrübeli müşavirinin(!!!) tavsiyesine uymak da bir çözüm olabilir.
 
Ynt: Ltd. şirket ile şahısların ortak iş yapması

Kurumlar Vergisi Kanunu 31 Seri Numaralı Genel Tebliği'nde,

İş Ortaklıkları'nın; birden fazla yıllara yaygın inşaat, onarma, montaj işi olması ve iş ortaklığı ile işveren arasında sözleşme olması gerekliliğinden bahsediyor.

İnşaat işi olmayan ve işvereni olmayan, kendi işini yapan bir iş ortaklığı kurmak mümkün değil midir?

Siz kurdunuz mu acaba hiç iş ortaklığı?
 
Ynt: Ltd. şirket ile şahısların ortak iş yapması

Aslında sorunuzun içeriğinden inşaat,montaj onarma işidir diye düşünmüştüm. Bu arada iş ortaklıklarına ait açıklamalar 1 seri Nolu KVK Genel Tebliği madde 2.5'te yapılmıştır,sizin bahsettiğiniz tebliğ 5422 sayılı Kanuna ilişkin ve 5422 2006 yılında mülga oldu.

İş ortaklığı kurmak mümkün görünmüyor bu durumda ya adi ortaklık kurulacak ya da yeni bir şirket.
 
Üst