ltd şirkette hisse devri (çok acil)

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
280
Konum
İstanbul
Merhaba arkadaşlar...

Bir konuda fikirlerinize ihtiyacım var. 3 ortağı ve merkez şube hariç 2 şubesi olan bir işletme var. Ortak A ve B hisselerini Ortak C nin bulacağı yeni bir ortağa devredecekler. Hisse devri karşılığındada birisi bir şubeyi diğeride bir şubeyi alıp merkez şube yi kendisine bırakacaklar. Şimdi izlenmesi gereken yolu bana adım adım yazabilirmisiniz?

1-) hisse devri karşılığında şubeyi devretme işlemi nasıl yapılır? Şubelerin değerini kim belirler?

2-) Ünvanla ilgili marka tescili yapıldı ve ünvanı şubeleri devredecek ortak kullanmak istiyor...bu durum da ünvan konusu nasıl çözümlenecek?

3-) Şu an için bu olayla ilgili aklıma gelmeyen başka yapılması gereken, dikkat edilmesi gereken şeyler varsa onlarla ilgilide bilgi verirseniz sevinirim. Ayrıca bu durumla ilgili hazırlanması gereken belge , döküman vs. elinde olan varsa mail adresime gönderebilirse çok memnun olurum..

teşekkürler...iyi çalışmalar..
 
Sayın FUNDA
Hisse devri için karar alıp noterden yaptıracaksınız.
Hisse devrini tic.sicilden yayınlatacaksınız.
Şubenin kapatması için karar alacaksınız.Şubeyi kapatacaksınız.
Ayrılan ortak vergi mükellefiyet kaydı yaptıracaksınız.(şube adreste faaliyet göstereceği için)

Marka sahibi markasını tamamen veya kısmen bir başkasına devredebilir. Marka devir işlemi mutlaka noterde yapılcak bir devir sözleşmesi ile yapılmalıdır. Markanın noterde devir işlemi yapıldıktan sonra mutlaka Markalar Siciline kaydı yapılmalıdır.
 
Sayın FUNDA,

Kurumlar Vergisi Kanunu nun 38/2. maddesine göre işlem yapabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili Anonim ve Limited Şirketlerin Kısmi Bölünme İşlemlerinin Usul ve Esaslarının Düzenlenmesi Hakkında Ortak Tebliğ i okursunuz.

Bu kanun ve tebliğ kapsamında aşağıda dökümü yapılı vergisel avantajlardan yararlanırsınız.

Saygılar.


a) K.V.K.'nun 39/D maddesi
D) 38 inci maddenin birinci fıkrasının (2) ve (3) numaralı bentlerinde belirtilen işlemlerden doğan kârlar hesaplanmaz ve vergilendirilmez. 38 inci maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendine göre gerçekleştirilen bölünme işlemlerinde bölünen kurumun bölünme tarihine kadar tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarından bölünen kurumun varlıklarını devralan kurumlar müteselsilen sorumlu olur.

b) K.D.V. Kanununun 17/4-c maddesi
)c) (4684 sayılı Kanunun 19/A maddesiyle değişen bent Yürürlük; 03.07.2001) Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesinde belirtilen işlemler ile Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemleri (Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından Katma Değer Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmaz. İşlem sonunda faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından mükerrer indirime yol açmayacak şekilde indirim konusu yapılır.),

c) Harçlar kanununun 123. maddesi
(5035 Sayılı Kanunun 31 inci maddesiyle değişen fıkra; Yürürlük:02.01.2004)Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler harca tabi tutulmaz.

d) Damga Vergisinden istisna edilen kağıtlar başlıklı D.V. kanununun
ekindeki 2 sayılı tablodaki IV sayılı listenin 17. madesi

17. (Ek: 4684/22-C md.) (Yürürlük: 3.7.2001) Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan birleşme, devir ve bölünmeler nedeniyle düzenlenen kağıtlar.
 
Dinçer Bey ve Şükrü Bey yardımlarınız için çok teşekkürler...

iyi çalışmalar..
 
Üst