uyumsoft

ltd.şti. tasfiyeye girdi tasfiyeden sonra mal alım ve satımı yapabilir mi?

İyi günler tasfiye haline girmiş bir Ltd. Şti. var. Şirketin elinde yaklaşık 2.500.000,00 KDV hariç(%20) mal var tasfiye girer girmez fatura kesmesi istedim. Adam tasfiye giren şirket mal alım satım yapar dedi. 2500 alımda stok olmasının sebebi sipariş aldım Mayıs/2025 doğru onu teslim edip elindeki fatura kesip stok sıfırlanacak.(demirbaş vb. yok)Lakin bazı araştırmalarıma istinaden tasfiye girmiş firmalar için mal alım ve satım yapamaz fatura kesemez deniyor. Fatura keserse tasfiye halında maliye seni fatura üzerinden inceleme yapar diyen duydum. Biraz araştırdım farklı farklı cevaplar aldım. Kafam karıştı bu konuda yapmam gereken işlemler nelerdir. Tasfiye öncesi tasfiye sonrası ve tasfiye bittiğinde neler yapmam gerekiyor bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

İyi günler tasfiye haline girmiş bir Ltd. Şti. var. Şirketin elinde yaklaşık 2.500.000,00 KDV hariç(%20) mal var tasfiye girer girmez fatura kesmesi istedim. Adam tasfiye giren şirket mal alım satım yapar dedi. 2500 alımda stok olmasının sebebi sipariş aldım Mayıs/2025 doğru onu teslim edip elindeki fatura kesip stok sıfırlanacak.(demirbaş vb. yok)Lakin bazı araştırmalarıma istinaden tasfiye girmiş firmalar için mal alım ve satım yapamaz fatura kesemez deniyor. Fatura keserse tasfiye halında maliye seni fatura üzerinden inceleme yapar diyen duydum. Biraz araştırdım farklı farklı cevaplar aldım. Kafam karıştı bu konuda yapmam gereken işlemler nelerdir. Tasfiye öncesi tasfiye sonrası ve tasfiye bittiğinde neler yapmam gerekiyor bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Sayin gazikurt

İyi günler tasfiye haline girmiş bir Ltd. Şti. var. Şirketin elinde yaklaşık 2.500.000,00 KDV hariç(%20) mal var tasfiye girer girmez fatura kesmesi istedim. Adam tasfiye giren şirket mal alım satım yapar dedi. 2500 alımda stok olmasının sebebi sipariş aldım Mayıs/2025 doğru onu teslim edip elindeki fatura kesip stok sıfırlanacak.

Tasfiyeye girer girmez fatura kes denmez burada sirket hakki ve ortaklarin menfaatinin korunmasi lazim. Yani tasfiye sureci uzatilabilinir. Ayrica Adamin bu soyledigi dogru ''Adam tasfiye giren şirket mal alım satım yapar dedi. 2500 alımda stok olmasının sebebi sipariş aldım Mayıs/2025 doğru onu teslim edip elindeki fatura kesip stok sıfırlanacak.'' dogru ya bunu soyleyen kisi ben tasfiyeden vazgectim derse ne olacak yani islerim duzeldi, ben ticaretime devam etmek istiyorum derse ne olacak. Onun icin bu tip sorulari cevaplamak icin 2 kere dusunun. ( Zira piyasada senin muhasebecin boyle dedi, benimki boyle dedi deyip, piyasayi kotuluyorlar)

Lakin bazı araştırmalarıma istinaden tasfiye girmiş firmalar için mal alım ve satım yapamaz fatura kesemez. Bu yalan kim demis mal da alir mal'da satar. Aslinda o oyle degil, onun aciklamasi soyle
Tasfiye süresince tasfiye memurunun sorumlulugu tasfiye hâlinde bulunan şirketin bütün mal ve haklarının korunması için basiretli bir iş adamı gibi gerekli önlemleri almakla ve tasfiyeyi olabildiğince kısa zamanda bitirmekle yükümlüdür.” Daha kısa bir ifade ile tasfiyenin ruhuna uygun hareket etmelidir.

Buradaki temel hedef şirketin ekonomik değerlerini tamamen nakde çevirmek olacağından gereksiz işlemler gerçekleştirilmemelidir. Türk Ticaret Kanunu’nuna göre “Tasfiye memurları tasfiyenin gereklerinden olmayan yeni bir işlem yapamazlar. yani, bu tür işlemlerden dolayı ortaklara karşı müteselsilen sorumlu olurlar.” Sirket aktifine yeni bir demirbaş alımı yapmak, uzun vadeli borç yükü altına girmek gibi işlemler yapamazlar.
Zira bu tür ticari işlemler şirketin uzun vadede ticari hayatını sürdüreceğine işaret etmektedir. Hâlbuki amaç olarak tasfiye en kısa sürede şirketin ticari hayattan çekilmesini ifade etmektedir.

Diger yandan tasfiye sürecinden önce girilmiş olan uzun süreli yükümlülükler veya beklenilen alacaklar da olabilir. Örneğin henüz devam eden bir projeye ilişkin yükümlülükler veya davası devam eden bir ticari alacak bulunabilir. Bu durumda tasfiye memuru bunları görmezden gelemez ve tasfiye öncesi süreci devam ettirmekle mükelleftir. Sonuçta bu ticari işlemler esasen tasfiye öncesinde gerçekleşmiştir ve sonuçları tasfiye sürecine sirayet etmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığının 11.04.2011 tarihli ve “B.07.1.GİB.4.35.16.01-176300-82” sayılı muktezası da yukarıdaki açıklamaları destekler niteliktedir. Anılan muktezada verilen görüş aşağıdaki gibidir;

“Buna göre; Şirketinizin yarım kalan projelerinin bitirilmesi işlemleri, tasfiyenin sonuçlandırılması amacına yönelik olduğundan tasfiye dışı faaliyet kapsamında değerlendirilmeyecektir. Ancak, Şirketiniz tasfiye sürecinin herhangi bir aşamasında tasfiye faaliyetleri dışında ticari faaliyette (yeni proje çizimi gibi) bulunması halinde, bu durumun meydana geldiği tarihten itibaren tasfiye hükümlerinin uygulanmayacağı ve söz konusu tarihi kapsayan geçici vergilendirme dönemi başından itibaren de geçici vergi mükellefiyeti doğacağı tabiidir.”

Muktezadan da anlaşılacağı üzere tasfiye sürecinden önce edinilmiş haklarda ve yükümlülüklerde amaç sorgulanmazken tasfiye sürecine girildikten sonraki faaliyetlerde amacın tasfiye sürecine yönelik olması esastır