fonradar

Maaş Haczi Kıdem Tazminatı

Üyelik
11 Tem 2015
Mesajlar
15
Konum
İstanbul
Arkadaşlar Merhaba, bir bankaya kredi ve kredi kartı borcumu ödemediğimden dolayı maaşıma haciz koydu, yaklaşık iki yıldır maaşımın 4/1 ini keserek alıyor.
Şimdi askere gideceğim kıdem tazminatı alacağım. Bu kıdem tazminatını araştırdığım kadarıyla 4/1 i değil tamamınıda alabilirmiş gibi yorumladım, Bazı yazılarda ise şirket bana bildirmeden böyle birşey yaparsa ve ihtiyaç halinde isem şirket bundan sorumlu olur gibi yazılar okudum.

Durum tam olarak nasıl işler, Borcumu yapılandırma teklifi edip maaş haczini kaldırmalarını söylesem yaparlar mı ?
 
Maaş haczi yazıları genel olarak maaşın 1/4 i , ikramiye prim vs diğer alacaklar ile ihbar ve kıdem tazminatının ilgili dosyaya ödenmesi şeklinde olur.
İşyerinize gönderilen maaş haczi yazısında kıdem tazminatınızdan da bahsediliyorsa, hak kazandığınızda kıdem tazminatınızın borcu karşılayan kısmının ilgili borç dosyasına ödenmesi zorunludur.
Sİzin isteğinizin yada ihtiyaç halinde olmanızın ne yazık ki kıdem tazminatının haczinde bir önemi yoktur.
 
Elbette görüşüp borcunuz yapılandırabilirseniz. Bu plana ait de güvence verebilirseniz, Maaş üzerindeki haczi kaldırabilirler. Tabi ikna edebilmek önemli.
 
Elbette görüşüp borcunuz yapılandırabilirseniz. Bu plana ait de güvence verebilirseniz, Maaş üzerindeki haczi kaldırabilirler. Tabi ikna edebilmek önemli.

Bugün büro ile konuştum, yapılandırma yaptık 5 taksit şeklinde bir taksit 937 Lira oluyor. Fakat maaştaki haczi kaldıramayız diyor. Sizce ne desem yapabilirler.
 
Maaş hacziniz devam ederken, ayrıca bir de borcu tekrar mı yapılandırdınız?
Hayırlısı olsun, İşyeriniz kendisine bildirilen maaş haczi kararı gereği 1/4 ü kesip ilgili dosyaya yatırdıktan sonra size kalanı ödemek zorunda,
siz de yaptığınız sözleşme ( muhtemelen ödeme taahhüdü) gereği o kalan maaşınızdan ödemeyi taahhüt ettiğiniz 937 TL yi ödemek zorunda kalacaksınız. İşinizi daha da zorlaştırmışsınız.
İşyeriniz kesintiyi yapmayıp ödemese ( ki böyle bir yetkisi yok) kendisi kusurlu duruma düşecek ve ilgili hukuk bürosu görevini aksattığı içinişyerinize baskı yapabilecek,
siz zaten maaşımdan kesiliyor diyip anlaşmanıza uymasanız, bu sefer de size kabul ettiğiniz şartlara uymadığınız için baskıyı arttırabilecek, disiplin hapsi hatırlatmalarıyla hayatı daha da zorlaştırabilecektir.

Geldiğiniz noktada, ne yazık ki sizi daha da rahatlatabilecek bir yasal çözüm yok hukuk bürosuyla anlaşmaya çalışmak dışında.
Sonucunda olabilecekler, işyeri sözleşmenizi feshedebilir, askerlik nedeniyle siz feshedebilirsiniz,
fesih sonucu kıdem tazminatına hak kazandığınızda, işvereniniz kıdem tazminatınızı ilgili icra dosyasına yapmak zorunda. İşsiz kaldığınızda bulunduğunuz ödeme taahhüdüne uyma zorunluluğunuz ortadan kalkmamakta. Eğer yapılandırma dediğiniz şey, icra dairesinde imzaladığınız bir ödeme taahhüdü ise, askerde olmanız veya işsiz kalmanız ancak ödeme aczine düştüğünüzün göstergesi olarak disiplin hapsiyle cezalandırılmanıza engel olabilir.
 

Benzer konular

Üst