Maden Ruhsat Harçları

trej06

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Kas 2008
Mesajlar
155
Konum
ankara
Merabalar kolay gelsin. Madenlerde yeni ruhsat alınırken maden işletme ruhsat teminat harcı yatırılıyor. Bu yatırılan tutarı hangi hesapta izlemek gerekir. Bu tutar bize iade edilmeyecek. 126- Verilen depozito ve teminatlar hesabına yazmak doğru olur yoksa 750- nolu araştırma ve geliştirme hasıbının altına maden ruhsat harçları şeklinde bir hesap açmaktı mantıklı olur.
 
Ynt: Maden Ruhsat Harçları

Yatırmış olduğunuz harç,depozito kapsamında değildir.Bu nedenle gider hesaplarını kullanmalısınız.
 
Ynt: Maden Ruhsat Harçları

serpil hanım'a katılıyorum, yatırılan teminat söz konusu ruhsatla ilgili bir giderdir. o nedenle gider hesapları kullanılmalıdır. ileride herhangi bir sebepla bu teminatı geri almanız durumunda da gelir kaydetmelisiniz. iyi çalışmalar...
 
Ynt: Maden Ruhsat Harçları

Bunlar depozito mahiyetinde değil HARÇ niteliğinde dir. tapu harcı, pasaport harcı, silah ruhsat harcı gibi. Bu nedenle makbuzla gider yazılırlar.
 
Ynt: Maden Ruhsat Harçları

Teminat harçı da olsa adı üstünde harç tır. Gelir Vergisi Kanununun 40/6. maddesine göre; işletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar gider olarak indirilebilir. 770 g.y.g takip edilmesi uygundur.
 
Ynt: Maden Ruhsat Harçları

Merhaba,

Teminat Harcı Tutarını 271 Hesaba Boç Kaydetmelisiniz. Daha sonra ruhsat kaç yıllıksa ona göre amortismana tabi tutmalısınız. Amortisman hesabı olarak 278 hesabı kullanınız. Süre bitince 271 ve 278 hesapları karşılıklı olarak kapatmalısınız.

Şöyle ki

2000 YTL yatırdınız. 10 Yıllık ruhsat için

------- / / ------------
271 2000
100 2000
-----/ / ---------------


Dönem sonunda yapılacak kayıt

---------------/ /---------------
750 200


278 200
----------/ / --------------------




10 yılın sonunda


-------------/ / ----------------

278 2000


271 2000
--------------/ /-----------------


Saygılarımla
 
Ynt: Maden Ruhsat Harçları

750 Hesap Kullanımına anlam veremedim.??


"750. Araştırma ve Geliştirme Giderleri :

Üretime devam olunan mamüllerin maliyetlerini düşürmek, satışlarını arttırmak, bulunan yeni üretim çeşitlerinin işletmede kullanılmakta olan yöntem ve işlemlerini geliştirmek ya da yeni yöntem ve işlemler bulmak, üretimde kullanılan teçhizatın yenilerinin ve mevcutlarının geliştirilmesine ilişkin araştırmalar yapmak, satış ve pazarlama faaliyetlerini geliştirmek ve diğer bir deyişle ticari alana uygulanması için yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır.

Aktifleştirilmeyen araştırma ve geliştirme giderleri ile aktifleştirilmiş olanlardan bu döneme isabet eden itfa payları bu hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, "751- Araştırma ve Geliştirme Giderleri Yansıtma Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır. "
 
Ynt: Maden Ruhsat Harçları

Merhaba,

Ruhsat yeni alındığı için Sayın Guroy

Maden işletmeleri muhasebesinde madenin çıkartılacak uygun noktanın bulunmasına kadar yapılan bütün maliyetler (sondaj, işçilik vb.)

271 ---> 278 ---> 750

Uygun noktanın bulunup işletilmeye alınmasından sonra yapılan giderler

272 ---> 278 ---> 730

hesap şeklinde kayıt yapılmalıdır.

Eğer Maden bulunamazsa

271 ----> 278 ----> 659

kayıt nizamı takip edilmesi uygun olacaktır.

Saygılarımla,
 
Ynt: Maden Ruhsat Harçları

Mantıklı. Ancak tabi bütün giderler önce oraya alınmalıdır o zaman.
 

Benzer konular

Üst